Dan nakon osvajanja titule: Budućnost bez predsjednika i glavnog sponzora, Mijač napustio klub

U ugovoru nsa Glavim gradom, u koji su "Vijesti" imale uvid, u članu 10 se navodi da ugovor može prestati da važi "jednostranim raskidom sponzora u svako doba, uz otkazni rok 120 dana"

38682 pregleda 52 reakcija 52 komentar(a)
Veselin Mijač, Foto: Savo Prelević
Veselin Mijač, Foto: Savo Prelević

Dan nakon osvajanja titule, Fudbalski klub Budućnost ostao je bez glavnog sponzora i predsjednika - Veselin Mijač je posredstvom advokata obavijestio Glavni grad, većinskog akcionara, da se povlači iz kluba, zajedno sa svojom kompanijom "Savana", potvrđeno je "Vijestima".

Mijač je sa svojom kompanijom preuzeo upravljenje Fudbalskim klubom Budućnost u septembru 2019. godine.

Povezani članci

18. Septembar 2019.

Mijač vodi FK Budućnost

Krajem 2020. potpisan je novi ugovor o upravljanju, kojim je Glavni grad, u čijem je vlasništvu 99,9980 % akcija kluba, prenio prava upravljanja na sponzora u narednom petogodišnjem periodu.

Mijač i kompanija "Savana" su se tim ugovorom obavezali da obezbijede finansijska sredstva za poslovanje i razvoj kluba u godišnjem iznosu od milion i 200 hiljada eura, odnosno 100 hiljada eura za svaki mjesec, za vrijeme trajanja ugovora.

Dogovoreno je takođe da finansijska sredstva koja glavni sponzor obezbijedi od drugih sponzora ili na drugi način, nenovčanim prilozima, sredstva od transfera i ugovora od prodaje igrača i sredstva i priloge od UEFA ili FSCG po osnovu rezultata ostvarenih u sportskim takmičenjima, uračunavaju u izmirene obaveze ugovornih strana.

U periodu u kojem se Mijač nalazio na čelu klubu, Budućnost je osvojila tri titule prvaka i dva Kupa - što je tačno polovina od ukupnog broja trofeja koje je podgorički klub osvojio u samostalnoj Crnoj Gorin (šest titula prvaka, četiri Kupa).

Mijač je jedno vrijeme bio i u Izvršnon odboru Fudbalskog saveza Crne Gore, ali se povukao iz tog tijela nakon spora oko TV prava Prve lige, koje je njegova kompanija imala sa Fudbalskim savezom.

U ugovoru u koji su "Vijesti" imale uvid, u članu 10 se navodi da ugovor može prestati da važi na jedan od sljedećih načina:

"Jednostranim raskidom sponzora u svako doba, uz otkazni rok 120 dana, pri čemu je sponzor dužan da izmiri sve ugovorne obaveze dospjele do isteka otkaznog roka".

To je član na koji se, pretpostavlja se, pozvao Veselin Mijač, što znači da je dolaskom njegovog advokata u prostorije Glavnog grada zapravo počeo proces njegovog izlaska iz kluba, koji bi mogao da potraje.

Budućnost za tačno mjesec dana čekaju obaveze na pretkvalifikacionom turniru Lige šampiona na Islandu.

Bonus video: