Gvardiola sumnja u sposobnost Španije da iskorijeni rasizam

"Španska liga bi trebalo da uči od Premijer lige", kazao je trener Mančester sitija

5509 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trener Mančester sitija Pep Gvardiola pozvao je danas španske fudbalske čelnike da slijede primjer engleske Premijer lige u iskorjenjivanju rasizma na svojim stadionima, istovremeno pokazujući pesimizam u pogledu sposobnosti Španije da to postigne.

Rasne uvrede kojima je prošle nedjelje bio izložen brazilski napadač Real Madrida Vinisijus tokom prvenstvene utakmice u Valensiji izazvale su negodovanje širom Evrope.

"Španska liga bi trebalo da uči od Premijer lige. Ovdje su nefleksibilni. Oni znaju šta moraju da rade. Možemo se nadati da će se stvari u Španiji poboljšati, ali nisam optimista. Poznajem Španiju i nisam optimista", rekao je Katalonac na konferenciji za novinare.

"Kazne mogu pomoći, ali da li će se nešto promijeniti u Španiji? Rasizam je univerzalni problem. Moramo priznati da je raznolikost snaga, a mi smo daleko od toga", dodao je Gvardiola.

Nakon ponovljenih uvreda na račun Vinisijusa, španske vlasti su obećale da će energično djelovati kako bi ojačale svoju borbu protiv rasizma u španskom fudbalu.

Bonus video: