„Žuti zid” čeka titulu, zbog Borusije je i Klop nervozan

Posljednje kolo Bundeslige - "milioneri" bi pobjedom nad Majncom osigurali prvu Salataru nakon 11 godina, Bajern gostuje u Kelnu i nada se senzaciji u Dortmundu

8227 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Ovi navijači zaslužuju da danas slave, Foto: Twitter/BorussiaDortmund
Ovi navijači zaslužuju da danas slave, Foto: Twitter/BorussiaDortmund

Ako postoji liga koja posljednjih godina nije davala “znake života” kada je u pitanju borba za titulu, onda je to Bundesliga. Bajern je 10 sezona zaredom bio dominantan, uglavnom je Salataru obezbjeđivao već u martu ili početkom aprila, ali djeluje da je ovo momenat u kojem Bavarci silaze s trona.

Danas se igra posljednje kolo njemačkog šampionata pred koje se pita Borusija Dortmund - na “Signal Iduna park” dolazi bezbrižni Majnc, pobjeda domaćinu garantuje trofej koji je posljednji put osvojio 2012. Tada je slavio sa Jirgenom Klopom, kao i godinu ranije, nakon čega je Bajern shvatio ozbiljnost situacije i više ništa nije prepustio slučaju. Sve do ove sezone u kojoj je strateški promašio praktično sve...

Dok je Bajern neubjedljivo pobjeđivao, Borusija je iz kola u kolo potvrđivala da je jak konkurent, a u finišu je i dočekala serijske greške bavarskog giganta koje su kulminirale onog trenutka kada je Julijana Nagelsmana na klupi zamijenio Tomas Tuhel. Ispostavilo se da je tek nakon te promjene Bajern potpuno stao, pa je lako ispao i od Mančester sitija u četvrtfinalu Lige šampiona, prije toga i od Frajburga u Kupu Njemačke...

TERZIĆ: NAJLJEPŠA UTAKMICA

Edin Terzić ima šansu da se dokaže kao trener. “Vojnik” Borusije, čovjek koji je u klubu od 2018, dobio je ljetos šansu da vodi “milionere” poslije odlaska Marka Rozea i mnogi su to vidjeli kao korak unazad za rurski klub. Ali, kako god da završi današnje kolo niko u Njemačkoj više ne sumnja u znanje 40-godišnjeg stručnjaka.

- Čeka me najljepša utakmica, a tenzija je obično veća dan prije nego na dan meča. Nije sada bitno kako se ja osjećam, već šta mogu da dam ekipi u posljednjih 90 minuta. Nije gotovo, ali mi smo spremni da napravimo posljednji korak ka tituli - rekao je Terzić.

Borusija je sve vrijeme prijetila Bajernu, ali je kad god je trebalo da preuzme kontrolu bila ta koja je pucala pod pritiskom... Sve do prošlog vikenda kada je iskoristila debakl Bajerna od Lajpciga i pobjedom nad Augzburgom došla na vrh tabele.

- Bila je ovo luda sezona, sa nekoliko teških faza. Pogotovo tu mislim na mundijalsku pauzu na koju smo pošli sa dva vezana poraza. Ipak, predaja nije bila opcija, znali smo da rad mora da se isplati - dodao je Terzić koji nema dilemu da će Majnc uraditi sve da pokvari šampionsko slavlje:

- Znam da ćemo morati da osvojimo titulu, niko nam je neće pokloniti - jasan je Terzić.

BAJERN NA OVO NIJE NAVIKAO

Kakva je atmosfera u Bajernu pred posljednje kolo i gostovanje Kelnu može da se zaključi i iz izjave Tuhela. Bavarci se nisu predali, ali...

- Nemam šta da poručim Borusiji, jer mi moramo da završimo svoj posao. Previše puta smo pogriješili, možda postoji šansa da nešto ispravimo i moramo da vjerujemo. Ipak, kako god da se završi borba za titulu - ovo nije sezona koja može da bude zadovoljavajuća za Bajern - jasan je Tuhel.

A na pitanje novinara da li je smislio kakav bi poklon mogao da dobije Majnc ako pogura Bajern ka tituli, istakao je:

- Dali smo im poklon prije skoro mjesec kada su nas pobijedili. Neko je definitivno u velikim dugovima.

PODRŠKA SA “ENFILDA”

Menadžer Liverpula Jirgen Klop je donio Borusiji posljednje dvije titule, sada navija da se pehar vrati na “Vestfalen”.

- Da budem iskren, malo sam nervozan. Biću srećan ako Borusija savlada Majnc i osvoji titulu. Prošlo je mnogo vremena od kada je neki drugi tim osvojio Salataru. Razumijem da u Bajernu to vide drugačije, ali nije zabavno ako ista ekipa svaki put osvoji ligu. A svi znako da će Bajern uzvratiti već naredne sezone - rekao je Klop.

Borusija je dala 81 gol ove sezone. Najbolji strijelci sa po devet pogodaka su Julijan Brant, Donijel Malen i Sebastijan Ale, kojem - i ako “milioneri” ne osvoje titulu - ide nagrada za junaka u sezoni. Napadač iz Obale Slonovače je stigao ljetos iz Ajaksa, odmah potom mu je konstatovan rak testisa koji ga je udaljio od terena do sredine januara... Zaigrao je i postao bitan faktor ranije nego što je iko mogao da pretpostavi.

- To što je zaigrao poslije nekoliko mjeseci je bilo poput čuda. Njegov povratak je nevjerovatno uticao na svlačionicu i doprinos koji ima ove sezone je nevjerovatan - kazao je Terzić.

Bonus video: