Privrženost i jedinstvo, to je formula titule

Miodrag Džudović, trener Budućnosti, osvojio šampionski pehar u prvom samostalnom angažmanu

20127 pregleda 96 reakcija 13 komentar(a)
Miodrag Džudović slavi u Baru, Foto: FSCG
Miodrag Džudović slavi u Baru, Foto: FSCG

Prva kroz cilj u sezoni koja je odlučivala o naslovu najtrofejnijeg crnogorskog kluba, prošla je Budućnost.

Sa istim brojem bodova, 70, kao i konkurent u primatu na domaćoj klupskoj sceni, ali i branilac titule, Sutjeska, podgorički ekipa je na radost “varvara” i svih struktura kluba do titule stigla boljim međusobnim skorom, sa po dvije pobjede i remija u utakmicama protiv nikšićkog kluba.

A Budućnost je pobjedom u Baru znala da proslavi, i to ne samo na terenu i tribinama stadiona “Topolica “, već i potom ulicama Podgorice.

Ipak...

- Nije bilo pripreme za slavlje, ne sprema se ražanj dok je zec u šumi, ali tako spontano sa upravom i omladinskim pogonom proslava u klubu je zaista bila prelijepa. A titula, iako je bilo i padova, sasvim je zaslužena - kazao je Miodrag Džudović, šef struke podgoričkih “plavo-bijelih”.

U svom prvom samostalnom trenerskom radu Džudović je Budućnosti donio šestu titulu prvaka Crne Gore. Mada...

- Nikako zasluge ne mogu pripisati sebi, bio je to put na kojem su zajedno bili navijači, igrači, uprava i struka. Za sve vrijeme ne samo da nije bilo jednog ekscesa od kada sam trener, već nije došlo ni do najmanje nesuglasice. U krajnjem, to nas je jedinstvo dovelo do cilja. Lično, svojim uspjehom smatram to da sam ispunio sve rečeno u danu imenovanja - posvećenost, pošten rad i privrženost ekipi i klubu. To znam da sam ispunio i bilo je zato razloga i da proslavim - istakao je Džudović.

Tek, prvi samostalni posao dugogodišnji internacionalni fudbaler i crnogorski reprezentativac krunisao je naslovom prvaka u najvećem i najpoznatijem domaćem klubu.

- Jesam kao fudbaler imao privilegije da radim sa jednim Cicom Kranjčarem, Dmitrijem Čerišovim, Zoranom Filipovićem... i brojnim drugim inostranim i domaćim stručnjacima, ali tada sam bio igrač i samo ispunjavao njihove zahtjeve i zamisli. Sasvim drugačije razmišlja trener i zato je fakat da su me za ovaj uspjeh najviše pripremali selektori kojima sam bio pomoćnik, od Branka Brnovića, Ljubiša Tumbakovića, Faruka Hadžibegića i Miodraga Radulovića. I naravno, 2018. godine, kao pomoćnik Vladimiru Vermezoviću u Budućnosti, znao sam kakav izazov je ispred mene. Ali i očekivanja, jer Budućnost traži samo uspjeh, a ja sam imao već iskustva da se sa tim ponesem - objasnio je Džudović, koji je preuzeo tim u avgustu prošle godine, nakon nekoliko odigranih kola.

- Došao sam sa pogledom na tabelu na kojoj je Dečić imao osam, a Sutjeska šest bodova više, dakle 28 bodova sam osvojio više od Dečića i šest od Sutjeske. Zahvalan sam na pomoći pomoćnicima Balši Božoviću, Blažu Igumanoviću, Vladanu Saviću, kondicionom treneru Nikoli Vukčeviću i golmana Božidaru Vuksanoviću. Urađen je veliki posao, mada nije bilo lako. Posebno teško bilo je u meču odluke u Baru, teren je bio neshvatljivo loš za podatak da je blizu moru, a urađen je prije samo godinu. No, brzo smo poveli a promašaj Bećiraja potom pomogao nam je da imamo prednost na poluvremenu. U nastavku nismo pogodili tri zicera, ali uspjeli smo - smatra Džudović.

Finiš sezone je bio turbulentan, Budućnost je prvu meč-loptu za titulu propustila porazom kod kuće protiv Jezera, čime je izabrala teži put - morala je da pobijedi Mornar, kojem je bio potreban barem bod za direktan opstanak.

- Nepravednim smatram povike sa tribina da u baraž šaljemo Mornar dok smo pod Goricom izgubili od Jezera u prvoj prilici za titulu sa 1:3. A to se dešava u fudbalu, u pola sata sa Jezerom ne pogodimo tri zicera, primimo iz kontri brzo dva gola, a onda igramo sa devet igrača jer nakon izmjena se povrijede Sekulić i Vladan Adžić, koji je slomio jagodičnu kost. Niko da primijeti da smo morall da igramo sa devet fudbalera jer su izmjene obavljene. Ali, popusta pod Goricom nije bilo, samo fudbal, a mi nismo imali sreće - zaključio je Džudović.

Tinejdžer Adžić i veteran Grbić su budućnost Budućnosti

Iako je Budućnost loše startovala, već pred start proljećnjeg dijela sezone znalo se da će biti u borbi za naslov prvaka. Dragulj omladinskog pogona Viktor Đukanović je pojačao Hamarbi, ali “plavi” nisu ostali bez rješenja.

- Budućnost je ove sezone ubrala plodove talentu Đukanovića, Vasilija Adžića, Damjana Dakića, Vladimira Perišića, Nikole Vukovića, Jovana Dašića... Ali formula uspjeha jeste kombinacija poleta i iskustva. Odluka kluba da na polusezoni ekipu pojača 34- godišnjim Petrom Grbićem, pokazala se ulaganjem u budućnost - kaže Džudović.

- Ne samo moji igrači, i ja lično smatram da je bio najbolji fudbaler ovog proljeća u ligi, iskustvom i znanjem je držao ekipu na terenu i u svlačionici. Zna kako se osvajaju trofeji, ali i pokazao talenat da znanje prenese mladima, a to će značiti u razvoju omladinskih selekcija kluba - tvrdi Džudović.

Titula znači pretkvalifikacioni turnir za Ligu šampiona na Islandu.

- Nismo još razmišljali o tome, jer smo tek juče pobijedili u prvenstvu. Sedam, osam dana odmora igračima, pa krećemo. Veliki je posao ispred, imam ugovor još godinu, ali ne i pojedini članovi štaba, ugovori takođe ističu za 11 fudbalera, neki su već dogovorili inostrane angažmana. Mora se brzo djelovati, odlazak većeg broja igrača je tektonski poremećaj, teško je u kratkom roku uigrati novi tim. To jeste veliki problem naših klubova pred svaki evropski izazov - zaključio je Džudović.

Bonus video: