Gvardiola: Španija će se teško izboriti sa rasizmom

"La Liga bi trebalo da uči od Premijer lige. Ovdje su po tom pitanju vrlo strogi. Znaju šta treba da urade"

3267 pregleda 0 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Pep Gvardiola, Foto: Reuters

Rasizam je prethodnih dana centralna tema u španskom fudbalu. Fudbaler Reala Vinisijus nalazi se na udaru navijača širom Pirineja, zbog čega je i klub reagovao i podnio prijave španskom tužilaštvu.

Osim Reala, oglasili su se brojni bivši i sadašnji fudbaleri, treneri, ali i predsjednik Brazila. Jedan od onih koji je komentarisao aktuelna dešavanja je i menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola.

"La Liga bi trebalo da uči od Premijer lige. Ovdje su po tom pitanju vrlo strogi. Znaju šta treba da urade. Rasizam je problem koji postoji svuda", rekao je Gvardiola.

Bivši trener Barselone smatra da će se Španija teško izboriti sa rasizmom.

"Naši preci potiču od emigranata, preživjeli su ratove, diktatore, i morali su da napuste svoje zemlje. Tamo su formirali porodice i vratili se tamo gdje su rođeni. Problem je što rasizma ima svuda. Ne samo u Španiji sa Vinisijusom. Ne samo zbog pola, već i zbog boje kože. To se dešava jer vjerujemo da je naš jezik bolji od drugog, da je naša zemlja bolja od druge... Moramo priһvatiti različitost kao ljudsko biće, ali trenutno smo jako daleko od toga. Nisam toliki optimista da će se to desiti pogotovo znajući Španiju", smatra Gvardiola.

Bonus video: