"Treninge mu snimaju dronovi, ima 14 pomoćnika, a igra mu ne liči ni na šta"

"Voditi Argentinu nije isto kao i trenirati Sevilju. Prije svega, imaš Mesija i igrače koji su glavni u najvećim klubovima svijeta. A šta radi Sampaoli? On diže dronove koji snimaju treninge, drži govore, doveo je svitu od 14 pomoćnika", kazao je Menoti.
81 pregleda 1 komentar(a)
Sampaoli, Foto: Reuters
Sampaoli, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2017. 16:38h

Argentina igra očajno u južnoameričkim kvalifikacijama za Mundijal, a ni promjena selektora nije ništa promijenila.

Naprotiv, "gaučosi" su pod Horheom Sampaolijem još slabiji nego pod Edgardom Bausom.

Remi sa Urugvajem u Montevideu na debiju nekadašnjeg trenera Sevilje nekako je i prihvaćen, ali je domaći remi sa Venecuelom, ubjedljivo najslabijom južnoameričkom selekcijom, totalno razbjesnio javnost u zemlji dvostrukog svjetskog šampiona.

Dva kola prije kraja Argentincima "visi" plasman na Mundijal - trenutno su u zoni baraža, a u dva posljednja meča, protiv Perua kod kuće i Ekvadora u gostima, bukvalno nemaju pravo na grešku.

Jednako kao očajni rezultati, argentinske navijače i stručnu fudbalsku javnost razbjesnjele su Sampaolijeve metode.

Nekadašnji selektor Čilea, čovjek koji je zaustavio Argentince u finalu Kopa Amerike 2015. godine, preuzeo je "gaučose" i preko noći promijenio i tim i taktiku.

Odrekao se, na primjer, usluga Gonsala Iguaina, koji nije ni konkurisao za septembarske mečeve, a valjda prvi put u istoriji Argentinci igraju sa samo trojicom igrača u posljednjoj liniji.

Sampaolijeve trening-metode takođe su dospjele do javnosti.

Argentinska legenda, 78-godišnji Sezar Luis Menoti, čovjek koji je kao selektor vodio Argentince do prve titule Svjetskog prvaka, 1978, jedan je od brojnih koji su digli glas.

"Voditi Argentinu nije isto kao i trenirati Sevilju. Prije svega, imaš Mesija i igrače koji su glavni u najvećim klubovima svijeta. A šta radi Sampaoli? On diže dronove koji snimaju treninge, drži govore, doveo je svitu od 14 pomoćnika", kazao je Menoti.

Sampaolijevo vođenje treninga i utakmica legendarni trener nazvao je "cirkusom".

"I poslije cijelog tog cirkusa, igra mu se svodi na to da Mesi uzme loptu i pokušava da predribla cijelu protivničku odbranu".

I pored svega, Argentinci još ne vjeruju da može da se dogodi čudo pa da se njihova reprezentacija, aktuelni svjetski vicešampion, ne plasira na Mundijal u Rusiji 2018.

Menoti ipak upozorava:

"Sampaoli je neiskusan. Ja sam 40 godina igrao i trenirao fudbal, ali moram da priznam da njegovu igru i ekipu uopšte ne razumijem. Ne znam šta to on igra i šta on to želi".

Vjerovali su Argentinci ne samo da će njivova reprezentacija pobijediti Venecuelu, već i da će popraviti gol-razliku, koja može da bude jako značajna na kraju.

"Igrao sam dva puta s njima. U Karakasu smo ih pobijedili 7:0, dok je u Rosariju bilo 11:0 za nas. I sada nas gledam kako ne možemo da donijemo ni Venecuelu. Nikako nije dobro, nikako!"

Menoti je, na kraju, savjetovao Sampaolija, ali na specifičan način:

"Fudbal je kao tango, ne može da trči cijelo vrijeme. Fudbal ima pauzu i ubrzanje. Ima ritam i njegove promjene."

Bonus video: