Sutjeska srećnija od Arsenala u troipočasovnom finalu: Drugi pehar Kupa otišao u Nikšić

U nikad dužem finalu fudbalskog Kupa Crne Gore, koje je na poluvremenu prekinuto zbog jake kiše, a onda donijelo i produžetke i penale, Sutjeska Meridianebet savladala Arsenal (jedanestercima 4:3, ukupno 5:4) i osvojila drugi pehar u Kupu

6274 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Tri i po sata trajao je finalni meč Kupa Crne Gore, koji je u svoju ponudu uključio nevjerovatan pljusak, gotovo 40-minutno poluvrijeme koliko je trajao prekid zbog kiše, a onda i produžetke, pa penale - oni koji su ostali do kraja na stadionu svjedočili su slavlju Sutjeske, koja je osvojila drugi pehar Kupa, te porazu tivatskog Arsenala čiji fudbaleri nisu imali sreću da sjajnu sezonu i odličan nastup u finalu krunišu istorijskim trofejom.

Nakon tri i po sata: Arsenal - Sutjeska Meridianbet 3:4 penalima, a 1:1 u regularnom toku i produžecima.

Poluvrijeme od 40 minuta

Finalni meč Kupa počeo je izuzetno sporim ritmom, dok je teren još bio suv, a uzbuđenja, i nešto brži tempo startovali su tek kada je podgorički stadion, negdje oko 10. minuta, krenula da zaliva jaka kiša.

Sahli je bio sam za Nikšićane, ali je spotaknut (bez faula), dok je na drugoj strani grešku Krstovića na sredini ispravio Babić, klizećim startom u posljednjem trenutku ispred usamljenog Bulatovića.

Arsenal je bio borben, Sutjeska opasnija, a dobru šansu slabim šutem u 21. minutu upropastio je Novica Eraković. Bio je to ipak uvod u vođstvo Sutjeske - Francuz Uiždi Sahli je sjajno izveo slobodan udarac, lopta je zaobišla živi zid i pogodila sam gornji ugao gola Tivćana.

Finale Kupa, Finale Kupa 2023., Sutjeska - Arsenal
foto: Luka Zeković

Kiša je u Podgorici padala sve jače, a prije nego je kompletan teren bio pod vodom Sutjeska je uspjela da stvori još jednu veliku šansu, nakon dobre akcije i asistencije Matanovića - najbolji strijelac lige Tajron Konrad šutirao je pored gola.

Tri-četiri minuta prije kraja prvog dijela već nije bilo pravih uslova za igru, nevjerovatno je koliko je u samo pola sata palo kiše, a odlični sudija Miloš Savović i fudbaleri dva tima jedva su dočekali kraj prvog dijela - i "pobjegli" u svlačionicu. Pljusak je i prije njih ispraznio cijelu istočnu tribinu, gdje su uglavom bili najmlađi - djeca fudbaleri, ali i donje djelove zapada, pa i svečanu ložu - svi su morali da se sklone.

Savović je sa kapitenima procijenio da treba produžiti poluvrijeme sa 15 minuta na pola sata, dok se steknu uslovi za igru, kiša je jenjavala, igrači su sa velikim zakašnjenjem izašli na zagrijavanje a nastavak je počeo 40 minuta nakon što je označen kraj prvog dijela.

U njemu - potpuno drugačija slika, kao da se igrala nova utakmica, i po uslovima, i po odnosu snaga na terenu. Arsenal - energičan, spreman da napadne, nije imao više šta da izgubi, Sutjeska - povučena, riješena izgleda da čuva vođstvo.

Finale Kupa, Finale Kupa 2023., Sutjeska - Arsenal, Tajron Konrad
foto: Luka Zeković

Izjednačenje Tivćana stiglo je tek u 84. minutu, golom kapitena Ćetka Manojlovića nakon kornera i velike gužve u šesnaestercu, ali je bilo zasluženo i - "najavljeno".

Najavili su ga velika šansa Todorovića (odbranio Ličina), stativa Muhovića, prečka rezerviste Rudovića. Odbrana Sutjeske se povijala 38 minuta nastavka, a onda kapitulirala za produžetke.

Rudović i Muhović nebu pod oblake, Sahli junak Sutjeske

Produžeci su bili samo usputna stanica do penala, uz po jedno uzbuđenje - pokušaj Sahlija kod Sutjeske, Manojlovića za Arsenal.

Penali su počeli promašajima - Rudović (Arsenal) je poslao loptu preko gola, a Nikić odbranio Vučiću. Bio je to, međutim, jedini promašaj za Sutjesku, dok su Tivćani imali još jedan, i to koban - Muhović je u trećoj seriji takođe poslao loptu preko gola.

Lopta je kod posljednjeg šuta Sahlija skliznula sa ruku golmana Nikića i odbila se u mrežu za veliko slavlje Nikšićana.

ARSENAL - SUTJESKA 1:1 (PENALI 3:4)

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 2.546. Sudiјa: Miloš Savović (Podgorica). Striјelci: Manoјlović u 85. za Arsenal, Sahli u 27. minutu za Sutјesku. Strijelci iz penala: Bakić, Čelebić, Manojlović (Arsenal), Matanović, Marković, Vuković, Sahli (Sutjeska Meridianbet) Žuti kartoni: Montenegro, Došljak (Arsenal), Krstović, Babić, Vuković (Sutјeska Meridianbet).

Arsenal: Nikić, Dragićević, Manoјlović, Todorović (od 72. Čelebić), Živković, Bakić, Montenegro (od 72. Rudović), Mirković, Došljak (od 81. Đorđević), Muhović, Bulatović (od 104. Mališić).

Sutјeska Meridianbet: Ličina, Paјović (od 91. Vlahović), Babić (od 26. Bilali), Stiјepović, Vučić, Krstović (od 91. Marković), Matanović, Eraković (od 68. Nikolić), Sahli, Striković (od 68. Vuković), Konrad (od 104. Đinović).

Svi pobjednici Kupa od 2006.

2006/07: Rudar

2007/08: Mogren

2008/09: Petrovac

2009/10: Rudar

2010/11: Rudar

2011/12: Čelik

2012/13: Budućnost

2013/14: Lovćen

2014/15: Mladost

2015/16: Rudar

2016/17: Sutjeska

2017/18: Mladost

2018/19: Budućnost

2019/20: nije igrano

2020/21: Budućnost

2021/22: Budućnost

2022/23: SUTJESKA

Bonus video: