Entuzijazam, ljubav i stručan rad postavili Budvu na fudbalsku mapu

Vasilije Bubanja i Slavko Đukanović u centru projekta povratka Budve na veliku fudbalsku scenu

4752 pregleda 53 reakcija 2 komentar(a)
Mladi fudbaleri Fudbalskog kluba Budva, Foto: FK Budva
Mladi fudbaleri Fudbalskog kluba Budva, Foto: FK Budva

Gašenjem dvostrukog prvaka Crne Gore i osvajača Kupa, Mogrena, fudbal na Lugovima u Budvi nije stao. Iste, 2015. godine entuzijasti i fudbalski zaljubljenici pokrenuli su Fudbalski klub Budva, na radost velikog broja mališana zaljubljenih u najpopularniju igru. FK Budva sada počinje da ubira plodove velikog, stručnog i modernog rada.

Klub je treću godinu zaredom bio nadomak Druge lige, a od škole fudbala Budva, kroz sedam uzrasnih selekcija stasavaju reprezentativci Crne Gore.

- Na ponos nam je podatak da pri svakom okupljanju crnogorskih reprezentativnih selekcija iz našeg kluba bude pozvano između 11 i 15 reprezentativaca. Najviše u uzrastu do 16 godina, gdje kod selektora Minje Ljumovića igraju četvorica naših igrača i imaju ključne uloge u ekipi. Vezista Osijeka Ognjen Bakić je produkt naše škole, ali i Strahinja Tešović u Rijeci. U klubu imamo školu, ali i sedam selekcija, a stručni štab Zdravka Dragićevića broji sedam trenera, koji rade sa oko 200 članova - kazao je direktor FK Budva, Vasilije Bubanja koji je sa Slavkom Đukanovićem i osnovao klub 2015. godine.

Iako privatan, od prvih koraka sa najpopularnijom loptom i kroz sve selekcije tima članstvo je besplatno za sve polaznike.

- Imamo određenu pomoć SO Budva, naravno ne kao OFK Petrovac čiji je grad osnivač, ali znači nam i to što od Sportskog centra imamo besplatne terene na “Lugovima”. Grad cijeni posao koji radimo. Klub je koristio i terene na Jazu, ali sada su tamo u toku imovinsko-pravni sporovi, ali i u Budvi imamo odlične uslove za rad. Očekujemo da administracija u Opštini završi posao oko tribine, jer nakon njene izgradnje bi Fudbalski savez Crne Gore postavio reflektore. To bi dodatno omogućilo napredak klubu i napad na plasman u Drugu ligu - otkrio je ambicije Bubanja.

Iako konkurenti imaju neuporedivo dužu tradiciju, FK Budva je već bila blizu Druge lige, prošle godine bio je falio samo bod kod kuće...

- Imamo odličnu saradnju sa FSCG i Udruženjem klubova - Jug, ali i svjesni smo da je treći, i razvojni rang i fali malo profesionalizma, znanja i iskustva u sudijskim procjenama. No, mi uvijek čestitamo ekipama koje završe ispred nas, i imamo jasne ciljeve. Djeca u Budvi imaju gdje da treniraju, napreduju, a već je i par agencija zainteresovano za saradnju. Naših osam omladinaca je u OFK Petrovcu, a ozbiljan rad daće rezultat. Trenutno nemamo trenera golmana, Ševaljević je u Bokelju, ali je njegovim učenicima omogućeno da idu u Kotor na treninge. Mi smatramo da će do izražaja doći “ruka” trenera i da ćemo se i sa mladom ekipom plasirati i biti konkurentni u Drugoj ligi. Fokus u klubu je da se od prijema polaznika radi na otklanjanju nedostataka, da se forsira pas igra, i čak da i golmani izbjegavaju te duge lopte. To je važnije od rezultata u tim uzrastima i dobili smo sve pohvale za rad na kampu Barselone u Budimpešti - pohvalio se Bubanja i dodao:

- U posljednje vrijeme u našim selekcijama je sve veći broj reprezentativaca koji prolaze kroz inostrane škole fudbala, a mi želimo da to promijenimo i pokažemo da može i ovdje da se kvalitetno radi. Viktor Đukanović je iz Budućnosti golovima koje daje u seriji u Švedskoj pokazao da je moguće, a i mi želimo da se radujemo i uspjesima naših fudbalera - zaključio je Bubanja.

Bonus video: