Crveno-bijela imperija

Sevilja još jednom potvrdila da je kraljica Lige Evrope - u Budimpešti je pobjedom nad Romom osvojila sedmi trofej u isto toliko učešća u finalima i osigurala plasman u Ligu šampiona, o kojem je prije samo dva mjeseca mogla da sanja

8865 pregleda 26 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Znalo se da jednoj od dvije velike serije mora da dođe kraj u srijedu na “Puškaš areni” u Budimpešti. Ispostavilo se da je Sevilja dovoljno jaka da izađe na kraj sa harizmom i veličinom Žozea Murinja, koji se na klupi Rome suočio sa porazom u evropskom finalu.

Prvi put u karijeri Portugalac je izgubio u duelu trofej u Uefa takmičenjima i nije mu neka utjeha što je to doživio u meču sa ekipom koja u Ligi Evrope ne prihvata da bude druga. Sedmo finale i sedma titula - više puta je rečeno i napisano, Sevilja je kraljica takmičenja koje se do sezone 2009/10. zvalo Kup Uefa.

Sevilja je preksinoć u Budimpešti do trijumfa došla na iskustvo i objektivno gledano veći kvalitet od “vučice” - ima bolji tim, mnogo bolje alternative, pokazalo se da ima i trenera koji od dolaska gotovo da nije napravio nijednu grešku. Hose Luis Mendilibar je prvi put u karijeri savladao Murinja (vodili su bitke u La Ligi) i u 63. godini može da se pohvali najvećim uspjehom u karijeri.

I to pošto je Sevilju preuzeo u martu, kada je bila u nokautu i momentu da joj je dobar dio navijača okrenuo leđa.

"Od kada sam došao ponavljao sam igračima da su veoma dobri. Na psihološkom planu su imali problema, a moj posao je bio da to promijenim i da ih ubijedim koliko mogu. Na kraju su mi potvrdili da su veoma dobri", rekao je Mendilibar.

Roma je u finalu povela golom Paula Dibale deset minuta prije kraja prvog poluvremena, nakon desetak minuta nastavka je španska ekipa izjednačila kada je Đanluka Manćini zatresao sopstvenu mrežu. Ostaće dilema da li je Murinjo precijenio mogućnosti svoje ekipe ili potcijenio snagu protivnika, ali Sevilja je bila tim koji je nakon izjednačenja, pa i kroz produžetke, tražio trijumf.

"Došli smo po trofej i osvojili ga - znači da je posao dobro obavljen. Nismo bili dobri u prvom dijelu utakmice, ali nam je rano izjednačenje pomoglo da se na terenu postavimo onako kako želimo", dodao je Mendilibar.

Sevilja je sezonu počela u Ligi šampiona i bila trećeplasirana u konkurenciji Mančester sitija, Borusije Dortmund i Kopenhagena.

U oktobru prošle godine je zbog loših rezultata u La Ligi smijenjen Đulen Lopetegi, ali ni dolazak Horhea Sampaolija nije popravio stvari. Tim je patio u prvenstvu, polako padao ka zoni ispadanja, pa Sampaolija nije sačuvalo ni to što je u 1/16 i osmini finala Lige Evrope eliminisao PSV i Fenerbahče.

Ambicije sastava iz Andaluzije tada nisu bile da juri evropski trofej (u četvrtfinalu i polufinalu je bio bolji od Mančester junajteda, odnosno Juventusa), već isključivo da osigura opstanak - Mendilibar je došao i donio jedno i drugo. Plus plasman u Ligu šampiona...

"Ovaj meč je bio sve ono što karakteriše Sevilju - patili smo da bismo došli do trofeja. Ne znam kako sve ovo da objasnim, ali Liga Evrope je naše takmičenje", poručio je Luis Okampos.

Sve je u Budimpešti riješeno na penale u kojima je Sevilja imala više klase među izvođačima.

Murinjo je ranije izveo Paula Dibalu, Lorenca Pelegrinija, Leonarda Spinacolu, zbog povrede je ostao i bez Nemanje Matića u finišu drugog produžetka. Tako je morao da zavisi od štopera Manćinija i Rođera Ibanjeza čije šuteve je zaustavio Marokanac Bonu.

Posljednji penal na utakmici je pogodio Gonsalo Montijel i drugi put u pet mjeseci postao veliki junak, nakon što je bio siguran i u dresu Argentine protiv Francuske u finalu Mundijala u Kataru.

Bonus video: