Poljski arbitar ne sudi finale Lige šampiona zbog podrške krajnjoj desnici?

Šimon Marčinjak na ledu

4365 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters/Jason Cairnduff
Foto: Reuters/Jason Cairnduff

Grupa za borbu protiv rasizma "Nikad više" pozvala je fudbalskog sudiju Šimona Marčinjaka iz Poljske da se ogradi od krajnje desnih političara, a Evropska fudbalska unija (Uefa) zatražila je "hitno pojašnjenje" čitavog događaja.

Uefa je odredila Marčinjaka da dijeli pravdu u najvažnijoj utakmici evropskog klupskog fudbala, finalu Lige šampiona, u kom će se 10. juna sastati Mančester siti i Inter.

Marčinjak je sudio i finale Svjetskog prvenstva u Kataru kada je Argentina poslije penala savladala Francusku.

Grupa "Nikad više" je saopštila da je Marčinjak "promovisao i učestvovao u nedavnom događaju koji je organizovao lider poljske krajnje desnice Slavomir Mencen".

"Šokirani smo i zgroženi Marčinjakovim javnim druženjem sa Mencenom i njegovom krajnje desničarskom politikom. To je nespojivo sa osnovnim vrijednostima fer-pleja kao što su jednakost i poštovanje", izjavio je susonivač "Nikad više" Rafal Pankovski.

Mencen je lider populističke partije Konfederacija koja je optužena za promovisanje antisemitskih, seksističkih i homofobičnih stavova.

Marčinjak je najavljen kao ključni govornik na događaju koji je predstavljen kao poslovna konferecija za preduzetnike u ponedjeljak u Katovicama.

Uefa je u saopštenju navela da se "cijela fudbalska zajednica gnuša "vrijednosti" koje promoviše dotična grupa" i da cijeli događaj shvata "veoma ozbiljno".

Krovna organizavija evropskog fubala je navela i da će "dodatno saopštenje biti dato u petak, nakon pregleda svih dokaza".

Nije isključeno i da Marčinjak zbog svega izgubi mjesto u finalu Lige šampiona.

Bonus video: