Marčinjak se izvinio, kaže da je doveden u zabludu, UEFA prihvatila: Poljak sudi finale LŠ

Kraj afere vezane za učešće poljskog arbitra na događaju povezanim sa ekstremnom desnicom

6408 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poljski arbitar Šimon Marčinjak sudiće finale Lige šampiona nakon što se izvinio zbog učešća u događaju povezanim s ekstremno desničarskim pokretom, saopštila je danas UEFA.

UEFA je istraživala njegovo prisustvo na događaju organizovanom u Katovicama u ponedjeljak, rekavši da se "gnušaju vrijednosti koje ističe ta grupa", ali ga je zadržala kao sudiju nakon izvinjenja i pojašnjenja antidiskriminacijskog tijela.

"Želim da izrazim svoje najdublje izvinjenje zbog svoje umiješanosti i bilo kakve nevolje ili štete koju je to moglo da uzrokuje", rekao je Marčinjak.

“Nakon razmišljanja i dalje istrage, postalo je očito da sam bio ozbiljno doveden u zabludu i potpuno nesvjestan prave prirode i povezanosti navedenog događaja. Nisam znao da je povezan s poljskim ekstremno desničarskim pokretom. Da sam bio svjestan te činjenice, kategorički bih odbio poziv."

Marčinjak (42) jedan je od najboljih evropskih sudija, a takođe je sudio finale Svjetskog prvenstva u Kataru kada je Argentina pobijedila Francusku.

Tokom svoje istrage, UEFA se obratila nevladinoj organizaciji povezanoj s mrežom FARE pod imenim 'NEVERAGAIN' koja se bori protiv diskriminacije u evropskom fudbalu.

Finale Lige šampiona između Mančester sitija i Intera igra se 10. juna u Istanbulu. Marčinjak je na društvenim mrežama napisao da "nikada nije podržavao nijednu političku stranku, organizaciju niti političara".

Poljak je sudio finale Svjetskog prvenstva u Katru između Argentine i Francuske, a sudio je i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine i na Evropskom prvenstvu 2016. godine, kao i u brojnim klupskim takmičenjima.

Bonus video: