Sjenka Ronalda se pretvorila u legendu: Kako je Benzema uticao na istoriju „merengesa”

Velika era Karima Benzeme u Real Madridu je definitivno završena. Klub i iskusni napadač potvrdili rastanak na kraju sezone, Francuz karijeru nastavlja u Saudijskoj Arabiji

9049 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Karim Benzema je ikona Reala, Foto: Reuters
Karim Benzema je ikona Reala, Foto: Reuters

Došlo je vrijeme za rastanak Real Madrida i Karima Benzeme, i to na insistiranje francuskog napadača alžirskih korijena koji je dres najvećeg kluba na svijetu nosio još od 2009. godine.

Malo je igrača koji mogu da se pohvale da su toliko dugo bili uspješni u Realu, još je manje onih koji su napustili “Santjago Bernabeu” svojom voljom. I to kada su bili na vrhuncu “moći” u španskoj prijestonici...

Benzema ide u Saudijsku Arabiju, još nije potvrđeno mada se očekuje da potpiše za Al Itihad. Neke informacije čak ukazuju na to da će se Benzema ugovorom vezati za Ministarstvo sporta Saudijske Arabije i da će ono odlučiti gdje će nastaviti karijeru.

Gdje god igrao Benzema u narednom periodu makar su cifre potvrđene sa više strana - za dvije godine će dobiti 200 miliona eura, s tim što postoji opcija da se saradnja nastavi i za treću sezonu.

Finansijski detalji su, naravno, presudili. Tako je Benzema, uprkos usmenom dogovoru sa Realom da ostane, odlučio da ode iz Madrida čim mu istekne ugovor krajem juna.

“Real Madrid i naš kapiten Karim Benzema su dogovorili da se okonča njegov briljantan i nezaboravan period u klubu. Real ostaje Karimova kuća”, objavio je Real na zvaničnom sajtu.

ČUVENIH 14 GODINA

Te 2009. je Benzema stigao u Real iz Liona za 35 miliona eura, s tim što je transfer brzo računajući bonuse ukupno iznosio 41 milion. Nije to tada bila mala svota novca, ali situacija na fudbalskom tržištu se toliko promijenila da iz ove perspektive transfer Benzeme djeluje kao da ga je napravila Sevilja ili Betis, a ne najslavniji klub u istoriji.

Već od prve sezone u bijelom dresu je potvrdio da je pojačanje, ali Real je sve do 2014. čekao na titulu prvaka Evrope pa je često i Benzema - kao napadač koji je davao golove i promašivao dosta šansi - bio označen kao jedan od krivaca što velikan ne može da pokori Evropu.

Stigli su kasnije i rezultati i trofeji, ali uloga Benzeme nije bila tako izražena sve dok klub nije napustio Kristijano Ronaldo u čijoj je bio sjenci i za kojeg je na kraju krajeva radio “milion” stvari na terenu. Tek odlaskom Portugalca u Juventus 2018. Karim je pokazao svima koliko je ustvari bitan...

24 trofeja je sa Real Madridom od 2009. godine osvojio Karim Benzema. Čak pet puta se radovao peharu u Ligi šampiona, isto toliko puta je bio klupski prvak svijeta, a ima i četiri naslova u La Ligi

“Karim je za 14 godina u Realu bio primjer velikog profesionalca i pravi je reprezent vrijednosti našeg kluba. Kao takav je i zaslužio pravo da bira svoju budućnost, a mi smo htjeli da ispoštujemo njegovu želju”, napisao je Real.

Čak 643 utakmice je za Real odigrao Benzema, postigao je 354 gola (drugi je najbolji strijelac u istoriji kluba), upisao je i 165 asistencija, po čemu je rekorder. Zabilježeno je i da za 14 godina u Madridu nije dobio nijedan crveni karton. A trofeji su tek posebna priča, oni definišu da li je neki fudbaler legenda Reala...

Za Benzemu ne postoji dilema da jeste - pet puta je sa “kraljevskim klubom” bio šampion Evrope, ima isto toliko titula klupskog prvaka svijeta. Osvojio je i četiri titule prvaka Španije, isto toliko pehara u Superkupu Evrope, te po tri u Kupu kralja i Superkupu Španije. Ukupno - 24!

ZLATNA LOPTA KAO POTVRDA DOMINACIJE

I na individualnom planu je Benzema dostigao zvijezde, naravno kao napadač Reala. Top forma u kojoj je igrao posljednjih sezona 35-godišnjak iz Liona je kulminaciju doživjela 2022. kada je osvojio najveću pojedinačnu nagradu u fudbalu - Zlatnu loptu koju dodjeljuje Frans fudbal.

354 gola je u dresu Reala postigao Karim Benzema i drugi je najbolji strijelac u istoriji kluba. Ima i 165 asistencija, po čemu je rekorder

Bilo je to očekivano, baš kao i nagrada za Uefa igrača godine, jer je Benzema 2022. bio najzaslužniji što je Real osvojio Ligu šampiona i La Ligu.

“Odjednom ostaje praznina, ide čovjek koji u današnjem fudbalu nije bio samo devetka, nego i desetka, osmica, sedmica, petica... Malo ko je te 2009. razumio koga je doveo Real i kakav je tip igrača Karim. Rastao je malo po malo i dostigao visine - do Zlatne lopte”, napisao je kolumnista madridske “Marke” Migel Anhel Lara.

JEDINA MRLJA - REPREZENTACIJA

Ako postoji mrlja u karijeri Karima Benzeme, onda je to reprezentacija Francuske. U početku je imao problema zbog nešto slabije forme u Realu (nije igrao na Euru 2010. jer je selektor Rajmon Domenek procijenio da nije imao dovoljno dobru sezonu), a kasnije je bilo svega - najmanje je to imalo veze sa igrama i onim što je pokazivao na terenu.

Ljubitelji fudbala dobro pamte da Benzeme u nacionalnom timu nije bilo od 2016. do 2020, a vjerovatno pamte i razlog - tadašnji i sadašnji selektor Didije Dešan ga je izbacio iz ekipe pošto je u novembru 2015. napadač optužen da je učestvovao u ucjenjivanju eksplicitnim fotografijama i snimcima saigrača Matjea Valbuenu. Godinama je proces trajao, Benzeme za to vrijeme nije bilo u reprezentaciji, a 2021. je potvrđeno da je kriv - dobio je uslovnu kaznu od godinu i morao je da plati 75 hiljada eura. Nakon što nije pozvan u reprezentaciju za EP 2016. Benzema je “udario” na selektora Dešana:

- Podlegao je pritisku rasističkih elemenata u Francuskoj - kazao je tada Benzema.

I to se na kraju zaboravilo, Dešan i Benzema su se pomirili i opet sarađivali (fudbaler je nastupio na Euru prije dvije godine), ali čini se da je definitivno sve puklo zimus kada je sada već bivši napadač Reala preskočio Mundijal u Kataru.

Ni ovog puta nije moglo da prođe bez kontroverzi, jer je Benzema optužio Dešana da nije želio da ga sačeka dok se oporavi od povrede. Benzema je, kako je kasnije tvrdio, mogao da bude spreman da pomogne “trikolorima” u nokaut fazi. Francuska je u Kataru stigla do finala i bez njega, gdje je bolja bila Mesijeva Argentina na penale.

Bonus video: