Odlazak Zlatana Ibrahimovića: Čak je i Bog bio tužan

Švedski fudbaler odlučio da završi karijeru

29593 pregleda 846 reakcija 25 komentar(a)
Zlatan Ibrahimović, Foto: Beta/AP
Zlatan Ibrahimović, Foto: Beta/AP

I na terenu i van njega je bio u centru pažnje. Jedan je od najboljih napadača 21. vijeka, ali nikada nije osvojio Ligu šampiona i pored toga što je bio šampion Holandije, Italije, Francuske i Španije.

Zahvaljujući akrobatskim vještinama strijelac je mnogih pogodaka, koji su opisani kao najljepši u istoriji fudbala. Ali, nakon 24 godine sjajne karijere došlo je vrijeme da se i on penzioniše - riječ je, naravno, o Zlatanu Ibrahimoviću, koji je u nedjelju veče odlučio da se povuče.

Tijelo više nije moglo da izdrži. Švedski internacionalac zbog povrede koljena nije igrao mnogo ove sezone. Bilo je jasno da se bliži kraj, koji je označen po završetku utakmice njegovog Milana i Verone u posljednjem kolu Serije A.

„Ovo je bio specijalan dan za mene. Nisam nikome rekao da ću objaviti da završavam karijeru. Rekao sam klubu da imam nešto specijalno za posljednju utakmicu, ali oni nisu znali da ću da objavim povlačenje”, rekao je Ibrahimović na konferenciji za medije nakon završetka utakmice Milana i Verone.

Ibrahimoviću ugovor sa Milanom ističe 30. juna, pa su navijači sinoć spremili specijalnu koreografiju, iako nisu znali da se Šveđanin ne oprašta samo od njih, već fudbala uopšte.

„Kad sam se jutros probudio padala je kiša. Rekao sam.’Čak je i Bog danas tužan.’ Ni moja porodica nije znala da odlazim u penziju. Osjećam se kao zombi. Nisam se šalio, nisam pričao. Prije tri mjeseca sam se uspaničio na ideju o penzionisanju, ali sam je prihvatio. Spreman sam na taj korak. Istina, malo sam tužan.”

Povezani članci

04. Jun 2023.

Zlatan Ibrahimović završio karijeru

Oproštaj je bio emotivan, a Ibrahimović u izdanju u kojem nismo navikli da ga gledamo na terenu - u suzama.

„Ljudi misle da je Ibra Supermen. E, pa ja jesam Supermen, ali imam i veliko srce. Gledao sam okolo, tražio sam lice koje bi mi ulilo dodatnu snagu, ali su svi plakali. Saigrači su plakali. Navijači su plakali. Pogledao sam suprugu, pomislio sam da će mi ona dati dodatnu snagu, ali je ona plakala više od bilo koga”, rekao je Ibrahimović.

Zlatan Ibrahimović
foto: Beta/AP

Nakon igračke, ostaje pitanje - da li će se Ibrahimović posvetiti trenerskoj karijeri?

„U ovom trenutku samo želim jedno vrijeme da uživam. Nije vrijeme da brzo donosim neke odluke, mnogo je emocija sada. Želim da uživam u ljetu, a onda ćemo vidjeti. Biti trener ili direktor je velika odgvornost”, poručio je Ibra.

Ibrahimović je profesionalnu karijeru počeo u švedskom Malmeu odakle je 2001. godine stigao u Ajaks sa kojim je osvojio dvije titule. Poslije Holandije slijedi odlazak u Italiju, u Juventus, gdje osvaja Skudeto 2005. i 2006, ali su te dvije titule oduzete ekipi iz Torina zbog afere „Kalćopoli”.

Iz Juventusa odlazi u Inter, gdje ostaje tri godine i osvaja tri Skudeta i dva italijanska Superkupa.

Zlatan Ibrahimović
foto: Beta/AP

Nakon toga počinje karijeru u Barseloni, bilans - jedna La Liga, dva španska Superkupa, jedan Superkup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Pirineje napušta 2010. i prvi put dolazi u Milan sa kojim tada osvaja Skudeto i Superkup Italije, a onda 2012. stiže u PSŽ.

Sa francuskom ekipom je osvojio četiri titule, dva Kupa i tri Liga kupa, a onda se 2016. preselio u Mančester junajted. U dresu „crvenih đavola” je osvojio Ligu Evrope, Liga kup i komjuniti šild.

Englesku napušta 2018. i odlazi u MLS, u Los Anđeles Galaksi, gdje se zadržao jednu sezonu. Uslijedio je povratak u Milan i osvajanje Skudeta prošle sezone.

Bio je švedski reprezentativac - igrao je na prvenstvima svijeta 2002. i 2006. godine, kao i na evropskim šampionatima 2004, 2008, 2012. i 2016. godine.

Bonus video: