Ko bi sve mogao da bude protivnik CG timova u Evropi: Još jedno egzotično ljeto prepuno neizvjesnosti

Sutjeska nosilac na žrijebu kvalifikacija za 1. kolo Lige konferencija, Arsenal u nepovlašćenoj grupi. I Nikšićani i Tivćani mogu da nalete na teške rivale. Spisak mogućih protivnika je podugačak

19823 pregleda 66 reakcija 14 komentar(a)
Sa meča Sutjeske i Arsenala na domaćoj sceni, Foto: FSCG
Sa meča Sutjeske i Arsenala na domaćoj sceni, Foto: FSCG

Fudbaleri Sutjeske nosioci su na žrijebu 1. kola kvalifikacija za Ligu konferencija, koji će se obaviti 20. juna u Nionu, dok se Arsenal kao debitant u Evropi našao u nepovlašćenoj kategoriji i može da očekuje težeg rivala od Nikšićana.

Spisak crnogorskih predstavnika u kvalifikacijama za najmlađe i treće po rejtingu evropsko takmičenje ovog ljeta je kraći za jedno ime, zbog poražavajućih rezultata naših klubova na internacionalnoj sceni proteklih godina. Crna Gora će zato umjesto dosadašnja tri imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Jedina dobra vijest je ta što je Sutjeska, koja je redovan učesnik evropskih takmičenja, uspjela da zadrži koeficijent koji joj dodjeljuje status nosioca na startu - ekipa Nenada Brnovića može da očekuje povoljan žrijeb, iako će joj, jasno, trebati i malo sreće.

OD TIRANE DO KOSMOSA

Tačno 30 mogućih rivala ima povlašćena Sutjeska, zapravo 29, jer se u toj grupi nepovlašćenih timova nalazi i Arsenal, a timovi iz iste zemlje ne mogu da se sastanu u kvalifikacijama.

Spisak mogućih protivnika će dan uoči žrijeba biti sveden na četiri ili pet imena, kada će Uefa napraviti podgrupe, pa će Nikšićani imati jasniju sliku.

Sve do tada, lista potencijalnih rivala je prilično raznolika i “proteže” se od slovačke Žiline, koji ne bi bio poželjan protivnik za prvo kolo, do Virtusa i Kosmosa, timova iz San Marina.

Najbolje rangirani tim sa kojim bi Sutjeska mogla ovog ljeta da ima posla je albanska Tirana, zatim slijedi Žilina, pa gruzijski Torpedo, Vikingur sa Islanda, irski Sent Patrik, Vlaznika iz Skadra, još jedan Irac, Deri siti, ali i timovi iz okruženja - Željezničar (BiH) i GJP Makedonija.

Potencijalni protivnici Sutjeske su i litvanski Panevezejvs, finski Haka i Honka, moldavski Zimbru, Dila Gori iz Gruzije, Balzan i Birkirkara sa Malte, Glentoran iz Sjeverne Irske, estonska Trans Narva, litvanski Hegelman, bjeloruski Iljoč, timovi iz Velsa (Penjbont, Haverfordvest), Megpis (svrake) sa Gibraltara...

Iako crnogorski klubovi nemaju pravo bilo kome da prijete, jasno da je naš povlašćeni tim u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope favorit protiv dobrog dijela potencijalnih rivala.

DUNAJSKA STREDA, MARIBOR, SARAJEVO...

To, međutim, ne može da se kaže za Arsenal, ne samo zbog toga što su Tivćani debitantni na evropskoj sceni, već i zbog toga što kao nepovlašćeni na žrijebu mogu da nalete na rivala koji su igrali grupnu fazu Lige šampiona (Maribor) ili Lige Evrope (Dudelanž).

Tu su takođe respektabilni timovi poput Dunajske Strede za koju nastupa crnogorski reprezentativac Nikola Krstović, makedonska Škendija, letonska Riga, Sarajevo, Dinamo Minsk, HB Torshavn koji je prije dva ljeta dao šest golova Budućnosti u dvije utakmice...

Mogući protivnici Arsenala su i Vaduc iz Lihtenštajna, irski Dandalk, jermenski Pjunik i Alaškert, makedonski Škupi, kazahstanski Tobol, B36 sa Farkih Ostrva, jermenski Ararat, Gzira sa Malte, estonska Levadija Talin, Domžale iz Slovenije, Santa Koloma sa Andore, gruzijski Dinamo Batumi, moldavski Mltami, Progres iz Luksemburga...

Ako budu imali sreće Tivćani mogu da izvuku velški Konah Kvej, ili Krusaders iz Sjeverne Irske, najgore rangirani među povlašćenim timovima.

Prvi mečevi prvog kola kvalifikacija za LK igraju se 13. jula, revanši su sedam dana kasnije. Drugo kolo je 27. jula i 3. avgusta.

I Sutjeska i Arsenal trebalo bi kao domaćini da igraju svoje mečeve u Podgorici - na “DG areni”. U Nikšiću se već četvrto ljeto gradi zapadna tribina, Tivćani tek treba da adaptiraju stadion da bi barem u Crnogorskoj ligi igrali na svom terenu.

Budućnost na Islandu, ali gdje ide dalje?

Novi crnogorski šampion Budućnost ima predstojećeg ljeta neobično iskustvo, ali i jednostavan “izbor” - kao nosilac u polufinalu pretkvalifikacionog turnira LŠ na Islandu, u kojem premijerno nastupa crnogorski tim, Podgoričani imaju samo dva potencijalna rivala, šampiona San Marina (Tre Pene) ili Andore (Eskaldes). Polufinale se igra 27. juna.

Da bi ušla u kvalifikacije za elitno takmičenje, Budućnost će morati da dobije taj meč, ali i finalni, vjerovatno protiv domaćina turnira, Breidablika, ekipe od koje je prošlog ljeta poražena u Ligi konferencija.

Ako osvoji turnir, Budućnost se seli u žrijeb za 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, gdje ne bi imala status nosioca - mogući rivali bili bi Ferencvaroš, Karabag, Astana, Makabi Haifa, Olimpija Ljubljana, Zrinjski...

Ako ne osvoje turnir na Islandu, Podgoričani se sele u žrijeb za 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, gdje po automatizmu ne bi imali status nosioca kao poraženi u polufinalu i finalu pretkvalifkacija za LŠ. Mogući rivali bili bi poraženi u prvom kolu kvalifikacija za LŠ.

Bonus video: