Fiorentina boji Prag u ljubičasto, imaju li „čekićari” rješenje?

Fiorentina i Vest Hem večeras (21) u Pragu igraju finale Lige konferencija. Pobjednik ide u Ligu Evrope

5082 pregleda 1 komentar(a)
Ko će podići trofej u Pragu?, Foto: DAVID W CERNY
Ko će podići trofej u Pragu?, Foto: DAVID W CERNY

Jedinu evropsku titulu Fiorentina je osvojila 1961. godine kada je u finalu Kupa pobjednika kupova, poslije dvije utakmice, savladala Rendžers (2:0, 2:0), ali godinu kasnije nije uspjela da odbrani trofej, jer je u finalu izgubila od Atletiko Madrida.

Poput Fiorentine, i Vest Hem je jedini evropski trofej osvojio u Kupu pobjednika kupova. “Čekićari” su 1965. savladali Minhen 1860 (2:0), a onda su 1976. u finalu istog takmičenja izgubili od Anderlehta. Od tada ekipa iz istočnog Londona nije igrala u finalima, ali jeste Fiorentina koja je 1990. godine u finalu Kupa Uefa izgubila od Juventusa. Tim iz Firence je 1957. u Kupu evropskih šampiona, u utakmici za trofej, igrao protiv Real Madrida, taj meč je izgubio, a večeras (21) na “Fortuna areni” u Pragu upravo protiv Vest Hema igra finale Lige konferencija, pa su “ljubičasti” prva ekipa u istoriji fudbala koja je igrala u finalima četiri različita takmičenja pod okriljem Uefe.

Fiorentina je napadački najbolji tim u Ligi konferencija ove sezone. Igrači italijanskog tima su najviše šutirali ka golu rivala (259), 83 puta više od Genta koji je drugi na listi. Fiorentina je na 14 mečeva postigla 36 golova, čak 21 je postignut na gostujućim terenima. Na tri od posljednjih šest utakmica u gostima ekipa iz Firence je postigla minimum tri pogotka.

- Ovo je moja prva sezona u Evropi i plasman u finale je velika satisfakcija. Znamo kako je tekao naš put do finala, ali sada želimo da završimo posao - rekao je trener Fiorentine Vinćenco Italijano.

Sa druge strane, Vest Hem je ove sezone otišao korak dalje, budući da je prošle godine u polufinalu Lige Evrope eliminisan od Ajntrahta iz Frankfurta. Ekipa Dejvida Mojesa je ove sezone imala poteškoća u Premijer ligi, u finišu je izborila opstanak, ali je u Ligi konferencija igrala izvanredno i na 12 utakmica upisala 11 pobjeda (samo remi sa Gentom u prvom meču četvrtfinala).

- Oduševljeni smo samim plasmanom u finale. Ovo je veliki uspjeh za klub, ali sada želimo da odemo korak dalje - poručio je Mojes.

Pobjednik ide u Ligu Evrope naredne sezone.

Vjerovatni sastavi - Fiorentina: Teraćijano - Dodo, Kuarta, Milenković, Biragi - Mandragora, Amrabat - Gonsales, Bonaventura, Ikone - Kabral.

Vest Hem: Areola - Kerer, Zuma, Aguerd, Kresvel - Suček, Rajs, Paketa - Boven, Antonio, Benrahma.

“Fortuna arena” - posebno mjesto za tri asa

Večerašnje finale igra sa na “Fortuna areni”, domu praške Slavije. Na ovom stadionu su Čelsi i Bajern Minhen 2013. igrali meč Superkupa Evrope, dok su dvije godine kasnije Švedska i Portugal igrali u finalu Evropskog prvenstva za mlade reprezentacije.

A na ovom stadionu su, igrajući u Slaviji, jedan dio svoj karijere proveli asovi Vest Hema i Fiorentine - Tomaš Souček, Vladimir Coufal i Antonjin Barak.

Souček je kao desetogodišnjak došao u Slaviju 2005. godine, a onda je od 2014. do 2020. igrao za seniorski tim. Tokom posljednje dvije sezone u Pragu sarađivao je sa Coufalom, pa su zajedno otišli u Vest Hem i postali standardni članovi premijerligaša.

A Barak je za Slaviju igrao samo u sezoni 2016/2017. Nakon toga se otisnuo na Apenine, a pored Fiorentine igrao je za Veronu, Leće i Udineze.

Bonus video: