Pele, Krojf, Bekenbauer, Euzebio, Bekam, Anri, Ibra... Mesi je još jedna legenda koja će proslaviti soker

Novi Mesijev klub iz Majamija osnovan je prije svega pet godina - i to na istom mjestu, na pedesetak kilometara od tog grada, gdje je nekada postojao Fort Loderdejl Strajkers. Njegov dres nosili su jedan od najboljih napadača svih vremena Njemac Gerd Miler i legenda Mančester junajteda Džordž Best

22715 pregleda 2 komentar(a)
Nova legenda pod američkim suncem: Lionel Mesi, Foto: Reuters
Nova legenda pod američkim suncem: Lionel Mesi, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države ili obećana zemlja u mnogi sferama života, pa čak i u fudbalu - ili sokeru - za mnoge legende ove igre. Uglavnom pri kraju njihovih igračkih karijera.

Međutim, ni to ne umanjuje činjenicu da su svi oni dali poseban šmek ranije NASL, a sada MLS ligi.

Posljednja u nizu fudbalskih ikona u čijim majstorijama će uživati navijači širom SAD (i Kanade, sa kojom tradicionalno dijele ligu) jeste najbolji fudbaler planete Lionel Mesi, koji je prije dva dana potvrdio da će od sada nositi dres Intera iz Majamija.

Prvi put "Ameri" su se u soker zaljubili tokom prenosa Mundijala 1966. u Engleskoj, pa se iz toga ubrzo rodila ideja za stvaranje NASL lige.

Pravi bum desio se tokom sedamdesetih godina i to najviše zahvaljujući Njujork Kosmosu, koji je tada doveo niz svjetskih velemajstora poput Brazilca Pelea, njegovog sunardonika i velikog prijatelja Karlosa Alberta, njemačke legende Franca Bekenbauera, Holanđanina Johana Neskensa, Italijana Đorđa Kinalje...

Klub čije je boje nešto kasnije tokom osamdesetih nosio i naš Dragan Vujović, od 1972. do 1982. pet puta je bio američki šampion.

Osim Kosmosa tih godina pod američki suncem igrali su još mnogi velikani koji su promijenili fudbal, poput neprevaziđenog Holanđanina Johana Krojfa, koji je nosio dres ekipe Vašington Diplomats.

Novi Mesijev klub iz Majamija osnovan je prije svega pet godina - i to na istom mjestu, na pedesetak kilometara od tog grada, gdje je nekada postojao Fort Loderdejl Strajkers. Njegov dres nosili su jedan od najboljih napadača svih vremena Njemac Gerd Miler i legenda Mančester junajteda Džordž Best.

Mnogo klubova u SAD i Kanadi promijenio je najbolji portuglaski fudbaler svih vremena Euzebio (Boston, Toronto, LAs Vegas, Nju Džerzi, Bafalo), dok je kapiten jedine engleske reprezentacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo (1966) Bobi Mur nosio dresove San Antonija, Sijetla i Karoline.

Prije Mura za Sijetl Saunderse igrao je njegov vječni partner u Engleskoj i Vest Hemu i strijelac tri gola u finalu pomenutog Mundijala Džef Herst.

NASL liga ugašena je 1985, a rođena je MLS 1993. Prve godine nove lige obilježili su čuveni Kolumbijac Karlos Valderama (Tampa bej, Kolorado...), bugarska legenda Hristo Stoičkov (Čikago fajer i DC junajted), Italijan Roberto Donadoni (Metrostars, današnji Njujork RB) i meksički golman Horhe Kampos (LA Galaksi, Čikago), ali pravu "ludnicu" pokrenuo je superstar i sadašnji predsjednik Mesijevog Intera Dejvid Bekam.

Sve sa sobom što nosi (fudbalsko znanje, ali i mnogo više od toga) sjajni Englez donio je u LA Galaksi.

Nakon njega, vrata MLS-a bila su otvorena za mnoge zvijezde, pa su stizale legende poput Tijerija Anrija (Njujork Red Buls), osvajača Zlatne lopte Kake (Orlando), Alesandra Neste (Montreal), Frenka Lamparda, Davida Vilje (obojica u Njujork siti)...

A, nakon njih stizali su i Andrea Pirlo (Njujork siti), Stiven Džerarad (LA Galaski), Didije Drogba (Montreal), Vejn Runi (DC junajted), Baštijan Švajnštajger (Čikago fajer), Zlatan Ibrahimović (LA Galaksi), Gonsalo Iguain (Inter Majami), Đorđo Kjelini (Los Anđeles FC)...

Nova era kreće od jula, kada bi najbolji fudbaler današnjice trebalo da debituje pod američkim suncem.

Bonus video: