FSCG: Pokretanje akcija koje prevazilaze fudbalsku igru

Alarmiran statističkim podacima dobijenim iz međunarodnog istraživanja o gojaznosti djece školskog uzrasta, prema kojem su dječaci i djevojčice iz Crne Gore zauzimali četvrto mjesto, Savez se obratio Insititu za javno zdravlje sa inicijativom za porketanje projekta koji bi za cilj imao promjenu navika veznih za ishranu djece

955 pregleda 0 komentar(a)
"Hrana za golove", Foto: FSCG
"Hrana za golove", Foto: FSCG

Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) je neprofitna sportska organizacija zadužena za organizovanje i uređivanje fudbala u našoj državi. Počeci funkionisanja Fudbalskog saveza Crne Gore sežu u 1931. godinu, kada je 8. marta na Cetinju, osnovan pod imenom Cetinjski nogometni podsavez koji je funkcionisao u okviru Jugoslovenskog nogometnog saveza.

Nakon raznih transformacija kroz koje je prolazio tokom godina od osnivanja, Fudbalski savez Crne Gore je 2006. godine stekao samostalnost, da bi u prvoj polovini 2007. godine postao punopravan član međunarodnih fudbalskih organizacija - Evropske fudbalse asocijacije (UEFA) u januaru, a Svjetske fudbalske federacije (FIFA) u maju. Sedamnaest godina kasjnije Fudbalski savez Crne Gore nastavlja sa predanim i vrijednim radom na organizaciji fudbalske igre u našoj zemlji, ne zapostavljajući i sve ostale aspekte koji su važni za funkcionisanje društva.

Svjesni značaja fudbala u modernom društvu, koji se nerijetko ogleda u izuzetnoj moći pokretanja akcija koje prevazilaze okvire fudbalske igre, od prvih dana samostalnog funkcionisanja Saveza posvećena je velika pažnja projektima i inicijativama koje za cilj imaju podizanje svijesti društva o raznim problemima sa kojima se suočavaju građanke i građani Crne Gore, ali i regiona. Tako je, već 2006. godine uspostavljena saradnja sa agencijama Ujedinjenih nacija koje se bave pravima djece (UNICEF) i izbjeglica i raseljenih lica (UNHCR) i realizovane prve zajedničke akcije sa ciljem ukazivanja na probleme sa kojima se suočavaju djeca i izbjegla i raseljena lica u našoj zemlji.

Tokom prethodnih godina Fudbalski savez ostvario je izuzetnu saradnju sa Institutom za javno zdravlje, koja je rezultirala projektom „Hrana za golove“.

FSCG
foto: FSCG

Alarmiran statističkim podacima dobijenim iz međunarodnog istraživanja o gojaznosti djece školskog uzrasta, prema kojem su dječaci i djevojčice iz Crne Gore zauzimali četvrto mjesto, Savez se obratio Insititu za javno zdravlje sa inicijativom za porketanje projekta koji bi za cilj imao promjenu navika veznih za ishranu djece.

Saradnja je rezultirala kreiranjem brošure posvećene zdravoj ishrani, jezikom i grafičkim dizajnom prilagođena djeci školskog uzrasta, koja je idealan alat za upoznavanje crnogorskih mališana sa osnovama zdrave ishrane. Ujedno, brošura je izuzetno korisna tenerima u fudbalskim klubovima (školicama fudbala) i nastavnicima koji u osnovnim školama širom Crne Gore djecu podučavaju zdravim stilovima života i fizičkom vaspitanju. Veliki doprinos promociji brošure dali su reprezentativci i reprezentativke Crne Gore koji su kroz sopstvene primjere približili djeci način ishrane sportista.

FSCG
foto: FSCG

Saradnja sa Institutom za javno zdravlje, ali i kompletnim zdravstvenim sistemom u Crnoj Gori, nastavljena je na početku pandemije COVID-19. Ogromne izazove sa kojima je bio suočen cijeli sistem zdravstva u našoj zemlji, koji se prije svega ogledao u nedostatku odgovarajuće opreme za borbu sa posljedicama novog korona virusa, Fudbalski savez je pomogao finansiranjem nabavke respiratora za sedam bolnica u Crnoj Gori. Od sredstava obezbijeđenih od strane Fudbalskog saveza kupljeni su respiratori za Klinički centar u Podgorici, odnosno Opte bolnice u Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Baru i Cetinju. Osim obezbjeđenja boljih uslova za borbu sa COVID-19, željeli smo da iskažemo i zahvalnost kompletnom zdravstvenom sistemu i svim medicinskim radnicima za izuzetne napore koje su danonoćno ulagali kako bi građanke i građani što manje osjetili posljedice ovog virusa.

FSCG
foto: FSCG

Uticaj novog korona virusa na svakodnevne aktivnosti ljudi širom svijeta, uslovljeni naporima zdravstvenih sistema da se zaustavi dalje širenje COVID-19, uslovio je smanjenu fizičku aktivnost stanovništva Crne Gore u dužem vremenskom periodu. Imajući u vidu neophodnost očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja, Savez je pokrenuo projekat „Treniraj doma“, pružajući motivaciju i podršku stanovništvu u naporima održavanja fizičke aktivnosti u periodu koji je obilježila kućna izolacija.Veliku zahvalnost za realizaciju ovog projekta dugujemo reprezentativkama i reprezentativcima Crne Gore koji su svakodnevno prezentovali nekoliko vježbi koje su sastavni dio njhovih treninga u kućnim uslovima tokom boravka u izolaciji.

Poseban segment projekta „Treniraj doma“ predstavljao je dio posvećen najmlađim fudbalerima i fudbalerkama čiji su treninzi bili privremeno prekinuti. Koristeći video prezentaciju osnovnih vježbi fudbalske tehnike, određenih od strane stručnog tima trenera za najmlađi uzrast, omogućili smo našim najmlađim fudbalerima i fudbalerkama da u kućnim uslovima nastave svoje fudbalsko usavršavanje.

Nastavak saradnje sa zdravstvenim sistemom, odnosno Institutom za javno zdravlje, planiran je za tekuću godini u kojoj će fokus biti na podizanju svijesti stanovništva na povećan unos soli, što je jedan od glavnih uzroka velikog broja kardio-vaskularnih oboljenja.

Fudbal je veoma važan za socijalnu inkluziju različitih društvenih grupa i Fudbalski savez je izuzetno ponosan na saradnju sa Paraolimpijskim komitetom Crne Gore (POK), pogotovo kada je riječ o golbalu, sportu za slabovide osobe. Sjajni rezultati koje bilježe naši reprezentativci u tom sportu najbolja su promocija paraolimpizma i Fudbalski savez će i ubuduće sa velikim zadovoljstvom podržati akcije naših golbalista. Ujedno, saradnju sa Paraolimpijskim komitetom nastavili smo kroz organizaciju aktivnosti posvećenih fudbalu za slijepe – u februaru je, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom sportova za slijepe (IBSA) organizovan dvodnevni seminar koji predstavlja prve korake na ovom polju.

Stvaranje društva bez barijera, gdje će svi biti jednaki, poštovani i prihvaćeni jedan je od veoma važnih aspekata djelovanja Fudbalskog saveza Crne Gore. Vođeni tragom važnosti inkluzije svih kategorija društva u svakodnevne procese, a prije svega na učešće u sportskim aktivnostima, ostvatena je saradnja sa Specijalnom olimpijadom Crne Gore, čiji su fokus aktivnosti i takmičenja u Crnoj Gori za djecu i odrasle sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u razvoju. Takođe, Specijalna olimpijada sa velikim uspjehom predstavlja Crnu Goru na međunarodnim takmičenjima u kojima učešće uzimaju djeca i odrasli sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u razvoju.

FSCG
foto: FSCG

Fudbalski savez podržao je sve nastupe reprezentativaca Specijalne olimpijade na međunarodnim takmičenjima i ovu uspješnu saradnju nastavićemo i u godinama koje dolaze.

Učešćem u kampanji ,,Zapitaj se!“, Fudbalski savez jasno je poručio da je rodno zasnovano nasilje neprihvatljivo. Radilo se o kampanji u organizaciji Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Evropske kuće, u saradnji sa FSCG, NGO Attack i Udruženjem psihologa. Dio kampanje dešavao se na Gradskom stadionu u Podgorici, prije i tokom prijateljske utakmice između reprezentacija Crne Gore i Slovačke. Na ovaj način, Fudbalski savez želi da pruži doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Kao sportska organizacija, želimo društvo koje će pružiti jednake mogućnosti i uslove ženama i muškarcima, baš kao što je to slučaj na fudbalskom terenu.

Fudbalski savez Crne Gore izuzetno je aktivan kada je riječ o projektima vezanim za djecu i mlade. Projekat ,,Fudbal u školama“ organizovan je u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih i Školskim fudbalskim savezom. ,,Fudbal u školama“ je liga u kojoj učestvuju 63 osnovne škole iz cijele države, odnosno, oko 1.300 djece iz gotovo svih crnogorskih gradova u njoj dobija priliku da oproba i razvije fudbalske vještine. Poseban akcenat stavljen je na zdrave stilove života, odnosno edukaciju učenika i roditelja po pitanju zadravih načina ishrane. Masovnost učesnika i zadovoljstvo svih koji su bili dio ovog projekta najbolja je ocjena za urađeno tokom trajanja ,,Fudbala u školama“.

Posebnu pažnju posvetili smo mališanima koji su zbog zdravstvenih problema na bolničkom liječenju u crnogorskim medicinskim centrima. Uoči novogodišnjih praznika reprezentativaci i reprezentativke Crne Gore posjetili su i uručili poklone djecui koja su hospitalizovana u Podgorici, Nikšiću, Kotoru i Beranama i makar na kratko pomogli da bolest i problemi budu zaboravljeni.

U partnerstvu sa Institutom za međunarodni dijalog i saradnju iz Beča (VIDC) učestvujemo u projektu ,,Fudbal zajedno“. Kroz ovaj projekat djevojčice iz Crne Gore bile su polaznice seminara u glavnom gradu Austrije tokom kojih su sticale nova znanja iz raznih oblasti. Ujedno, u fokusu ovog projekta je i stvaranje mreže mladih koja za cilj ima lakšu razmjenu i protok znanja i informacija. Osim radionica u Beču, polaznice ovog projekta učestvovale su i učestvovaće na seminarima u Crnoj Gori i regionu.

Fudbalski savez je pomogao organizaciju Međunarodnog dana Roma, koji kao dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju, važan u procesu socijalne inkluzije.

U organizaciji podgoričke škole fudbala ,,Zlatna lopta“, a uz podršku Fudbalskog saveza Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, prošle godine održano je premijerno izdanje ,,Podgorica trofej“. Pred gotovo punim tribinama stadiona u okviru Trening kampa FSCG, utakmice je igralo 76 ekipa iz sedam zemalja regiona. Učestvovalo je više od 1.000 talentovanih dječaka i djevojčica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Albanije. FSCG će ove godine pružiti još značajniju podršku u organizaciji drugog izdanja ovog turnira, na kojem će učestvovati klubovi iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Albanije, Bugarske, Turske…

Moderno doba donosi neke novitete kada je riječ o poimanju sporta, pa su elektronski sportovi sve više zastupljeni među djecom i mladima. Fudbalski savez Crne Gore je, kao i relevantne svjetske sportske organizacije poput Međunarodnog olimpijskog komiteta, prepoznao važnost elektronskih sportova. FSCG već tri godine ima uspješnu saradnju i sa Savezom elektronskih sportova Crne Gore (SESCG), kojem ćemo i ubuduće biti partner na svim projektima koji doprinose širenju zdravih stilova života. Veoma smo ponosni na nastupe reprezentacije Crne Gore u eFudbalu tokom prethodnog perioda, kada su na pravi način predstavljali našu državu na šampionatma Evrope.

Za Fudbalski savez Crne Gore veoma važna je i saradnja sa studentskom populacijom u našoj državi. Memorandum o saradnji sa Sportskim društvom studenata Ekonomskog fakulteta - ,,Ekomen“ omogućio je da FSCG pomogne u radu te organizacije kroz različite projekte. Izražavamo nadu da će ta saradnja i ubuduće biti na visokom nivou, istovremeno želeći da proširimo krug takvih partnerskih organizacija, važnih za kvalitetan studenski život.

Za kraj, želimo napomenuti da je Fudbalski savez na raspolaganju svim pojedincima i kolektivima za saradnju na projektima posvećenim unaprijedjenju drustvenog ambijenta u Crnoj Gori i stvaranju jednakih uslova za život svim gradjankama i gradjanima naše zemlje.