Pobjeda Sitija - pobjeda sistema

"Građani" nisu samo običan klub koji je bez plana i sa mnogo novca jurio trofej prvaka Evrope - odavno je to sistem koji je jasno ukazivao da je samo pitanje trenutka kada će doći i najveći pehar

2880 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Toliko čekani trofej u Ligi šampiona je konačno u vitrinama Mančester sitija - projekat koji traje gotovo 15 godina dao je rezultat i sada ne postoji argument koji bi pobio činjenicu da su "građani" za sve ovo vrijeme postali brend i jedan od najvećih evropskih klubova.

Siti je od prvog dana dolaska bogatih šeika radio na tome da ne bude samo običan klub koji bez plana i sa mnogo novca juri trofej prvaka Evrope, već je postao sistem koji je jasno ukazivao na to da je samo pitanje trenutka kada će doći i taj pehar.

Stigao je 10. juna 2023. u Istanbulu, na stadionu "Kemal Ataturk" koji je još 2005. bio taličan Englezima - tada Liverpulu u šokantnom finalu protiv Milana. Sada je pao drugi milanski velikan - Inter.

Nije preksinoć bilo tako dramatično kao prije 18 godina kada su "redsi" od 0:3 stigli do 3:3 i slavili na penale, ali "građanima" drama nije nedostajala. Bilo je očigledno, pogotovo u prvom poluvremenu, da pritisak i nervoza važnosti utakmice čine svoje.

A ni Pep Gvardiola ni igrači nisu htjeli da im se ponovi finale iz 2021. kada su promašili sve što je moglo da se promaši u pripremi meča u kojem se radovao Čelsi...

Siti je na vrhu Evrope - sasvim zasluženo ako se gleda kompletna kampanja u Ligi šampiona ove sezone u kojoj je u 13 utakmica pobijedio devet puta i četiri remizirao. Manje, svakako, zasluženo ako se gleda samo finale protiv Intera, ali više puta se dokazalo da su finala posebna priča i da je bitnija pobjeda od načina na koji se do nje dolazi.

Mančester siti
foto: Reuters

Valjda je i Pep Gvardiola svima objasnio sve. Treći put je prvak Evrope, sada s ekipom koju je stvorio on i samo on - tako se Interu u finalu suprotstavio sa Manuelom Akanđijem, Nejtanom Akeom, Džonom Stounsom na poziciji veziste (dugo čak nisu ni bili predviđeni kao prvotimci), Bernardom Silvom koji pokriva kompletnu desnu stranu...

Pepova ideja je opet pobijedila, mada je ona sasvim drugačija od one koju je imao u Barseloni s kojom je dva puta pokorio Stari kontinent.

"Uspjeli smo, ali smo i patili, što je normalno. Mučili smo se u prvom poluvremenu da nađemo igrače u prostoru. Zatim smo u drugom postigli briljantan gol, mada je Inter imao svoje šanse i bio bolji. Ponekad je potrebna sreća, koju nismo imali u prošlosti. Sada jesmo", rekao je Gvardiola.

Kada se vrati film i pogleda kako je Siti ranije ispadao iz Lige šampiona (Totenhem, Monako, Lion, pa Real prošle godine), dok je igrao još dominantniji fudbal od današnjeg, dolazi se do zaključka da je ta sreća jednom morala da pogleda klub sa “Etihada”.

Pogledala ga je makar tri puta prije dvije noći u Istanbulu, kod šansi Federika Dimarka i Romelua Lukakua, "pokušaja" autogola Rubena Diaša...

Mančester siti
foto: Reuters

"Bila je ovo iscrpljujuća sezona. Nakon Svjetskog prvenstva smo podigli formu, ali finale nismo odigrali najbolje. Sada nam svima treba odmor, mada ga neki igrači neće imati jer idu u reprezentaciju. Pozivam Uefu i Fifu da razmisle o tome. Ovo je previše", istakao je Gvardiola.

Katalonac je postao prvi trener u istoriji sa dvije triple krune. Prvu je osvojio sa Barselonom u sezoni 2008/09, a pehar pobjednika Lige šampiona mu je 14. na klupi Sitija na kojoj sjedi od ljeta 2016. Ima i pet titula prvaka Engleske, četiri u Ligakupu Engleske, dvije u FA kupu...

"Sada smo na samo 13 trofeja od Reala u ovom takmičenju. Samo 13. Neka u Realu budu na oprezu jer dolazimo po njih! Ako budu spavali, stići ćemo ih", našalio se Gvardiola.

Potom se uozbiljio:

"Tek smo osvojili prvi trofej, ali ne želim da poslije prvog nestanemo. Moramo da radimo naporno i naredne sezone ponovo budemo ovdje. Postoje timovi koji osvoje Ligu šampiona i onda nestanu poslije jedne ili dvije sezone. Mi to moramo da izbjegnemo. Ovo je svakako veliko olakšanje za sve u klubu, jer me sada neće pitati da li ćemo da osvojimo Ligu šampiona. Sada će morati da nađu drugo pitanje", zaključio je Gvardiola.

Bonus video: