Čovjek koji je od posrnulog velikana napravio Grande Milan i bio zaljubljen u čarolije genija iz Crne Gore

Najuspješniji predsjednik "rosonera", medijski magnat i bivši premijer Italije preminuo je danas u 86. godini, ali njegov legat u Milanu ostaje za sva vremena

18663 pregleda 91 reakcija 1 komentar(a)
Koregrafija navijača Milana: Berluskoni sa peharom Lige šampiona, Foto: Shutterstock
Koregrafija navijača Milana: Berluskoni sa peharom Lige šampiona, Foto: Shutterstock

Bile su to osamdesete godine prošlog vijeka, tmurni oblaci nadvili su se nad crveno-crnom stranom Lombardije, a onda je na "San Siro" stigao Silvio Berluskoni i zavijek promijenio istoriju Milana.

Od velikog fudbalskog kluba napravio je mnogo veći, kroz naredne godine gigant sa sjevera Italije bio je iznad svih u svijetu, ekipa u koju su se lako zaljubili svi koji vole fudbal.

Najuspješniji predsjednik "rosonera", medijski magnat i bivši premijer Italije preminuo je danas u 86. godini, ali njegov legat u Milanu ostaje za sva vremena.

Kao vlasnik moćnih kompanija Fininvest i Mediaset Berluskoni je u februaru 1986. stigao u Milan, odmah je uložio ogroman novac i ekipu iz "grada mode" spasio bankrota.

Saki i leteći Holanđani kao najava velikih dana

Bio je to prvi važan korak koji će promijeniti sve u Milanu, drugi je bio još važniji - Berluskoni je odlučio da za trenera postavi Ariga Sakija, a na "San Siro" je doveo velike majstore iz Holandije - Marka van Bastena, Ruda Gulita i Franka Rajkarda.

Uz domaće majstore Paola Maldinija, Franka Barezija, Alesandra Kostakurtu i Roberta Donadonija, rezultat je odmah stigao - Milan je 1988. nakon devet godina postao šampion Italije, a naredne, poslije trijumfa nad Steauom u finalu, i prvak Evrope. I to nakon dvije decenije čekanja.

Već sljedeće godine Milan je odbranio evropsku krunu, a italijanski mediji tu generaciju "rosonera" nazvali su "besmrtnici".

Milan prije Berlsukonija dvije LŠ, sa njim pet

Dominirao je Milan pod Berluskonijem i u Italiji (osam puta prvak), ali nekako zaštitni znak njegovih "rosonera" bila je Liga (ranije Kup) šampiona.

Uostalom, dovoljno je prisjetiti se da je Milan prije Berluskonija dva puta bio šampion Evrope (1963. i 1969), a sa njim još pet (1989, 1990, 1994, 2003. i 2007).

Silvio Berluskoni
foto: Reuters

Berluskoni pred finale 1994: Dejane, ti si naš genije

Svaki od tih pet trijumfa bio je priča za sebe, ali ona iz 1994. uvijek će biti posebna, finale iz Atine u kojem su sreli drim-tim Barselone i oslabljeni Milan.

Katalonski mediji tada su pisali da se Barselona nalazi u najboljem trenutku u istoriji, a da igra protiv najslabijeg Milana u Berluskonijevoj eri.

Ipak, "rosoneri" su na klupi imali velikog Fabija Kapela, a na terenu "genija" iz Crne Gore Dejana Savićevića.

"Predsjednik Berluskoni mi je u Milanelu nekoliko dana pred finale rekao: Dejane, ti si naš genije. Nemoj da nas iznevjeriš. Mislim da ga nisam iznevjerio", govorio je kasnije Savićević.

I naravno da nije - Savićević je postigao jedan od najljepših golova u istoriji finala Lige šampiona, a Milan je "rasturio" Barselonu sa 4:0.

"Gol i pobjedu u tom finalu posvećujem njemu", govorio je takođe Savićević.

Nije tajna da su naš maestro i Berluskoni uvijek imali poseban odnos - nekadašnji predsjednik Milana posebno je volio majstore kakav je bio Savićević.

Ono za šta je Berluskoni imao poseban šmek bili su treneri, pa je nakon velikana Sakija i Kapela, pogodio sa još jednom legendom - Karlom Anćelotijem, koji je Milanu donio posljednje dvije Lige šampiona.

Vječni saputnik Galijani

Svi uspjesi Berluskonija i Milana bili su nezamislivi bez Silviovog vječnog saputnika i "desne ruke" Adrijana Galijanija, bivšeg izvršniog direktora "rosonera".

Nakon vremena u Milanu, njih dvojica su kupili malu Monci i za veoma kratak period uspjeli da je uvedu u Seriju A.

Bonus video: