"Utakmica sa Mađarskom može da odredi dalji tok kvalifikacija, ovo je šansa generacije"

Crna Gora u subotu (18) dočekuje Mađarsku u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

14723 pregleda 8 komentar(a)
Mijatović na jučerašnjem treningu, Foto: FSCG
Mijatović na jučerašnjem treningu, Foto: FSCG

Prije sedam godina fudbalska reprezentacija Mađarske je u osmini finala Evropskog prvenstva eliminisana od Belgije. Potom je propustila Mundijal u Rusiji 2018, a onda je nastup na prethodnom Euru završila u grupi. Mađari su tada u posljednjem kolu dva puta vodili protiv Njemačke, ali su na kraju osvojili bod i nisu uspjeli da odu u nokaut fazu.

Nakon toga "laka konjica" je ostala bez plasmana na Mundijal u Kataru, ali je zablistala u A Ligi nacija i u konkurenciji Italije, Njemačke i Engleske osvojila drugo mjesto sa bodom manje od "azura". Mađari su tada dva puta savladali Engleze (4:0 na "Vembliju"), a jednom Njemce.

Jasno je svima da mađarski reprezentativni fudbal godinama napreduje, ulaže se i u infrastrukturu (fenomenalna "Puškaš arena"), pa je ova selekcija, potpuno s razlogom, favorit da se uz Srbiju iz grupe G plasira na Evropsko prvenstvo, koje se naredne godine održava u Njemačkoj.

Mađarima će računicu pokušati da poremeti Crna Gora. "Hrabri sokoli" u subotu (18) dočekuju ovu selekciju u trećem kolu kvalifikacija za Euro. Pobjeda bi ekipu Miodraga Radulovića ostavila u igri za kontinentalnu smotru i dala ogromnu dozu samopouzdanja pred nastavak ciklusa, dok bi poraz vjerovatno značio kraj svih nadanja da "sokoli" kroz kvalifikacije odu u Njemačku, naročito ako se ima u vidu da Mađarska ima meč manje. Ipak, ne treba zaboraviti ni komplikovani sistem odlaska u plej-of za Euro kroz Ligu nacija, ali tu treba sačekati kraj kvalifikacija.

A kakav je kvalitet mađarskog fudbala vrlo dobro znaju Milan Mijatović i Driton Camaj. Mijatović je dvije godine branio za MTK, dok je Camaj trenutno fudbaler Kišvarde, u koju je stigao prije tri godine.

„Znamo da je junski termin nezgodan za reprezentacije. Igrači dolaze umorni, sezona je duga, bilo je dosta utakmica. Utakmica sa Mađarskom je veoma bitna za nas. Ulazimo sa željom da izvučemo dobar rezultat, da pokušamo da osvojimo tri boda. Kad igramo kod kuće uvijek idemo na pobjedu. Mislim da ova utakmica može da odredi dalji tok kvalifkacija", smatra Mijatović.

"Sokoli" su u martu protiv Bugarske osvojili tri boda, a onda izgubili od Srbije, iako su te večeri parirali jakom protivniku. Mađari su savladali Bugare (3:0).

„Znamo šta je Mađarska uradila u Ligi nacija. Radi se o kvalitetnoj reprezentaciji. Mislim da je njihov glavni kvalitet kolektiv, koji je i ranije pokazao kvalitet u kvalifikacijama. Ali, mi se nećemo predati. Mislim da treba da igramo kao protiv Srbije. Nadam se da ćemo ovog puta ostvariti dobar rezultat, koji bi nam dosta značio. Bili bismo bodovno dobri i puni samopouzdanja pred nastavak kvalifikacija”, jasan je golman saudijskog Al-Adalaha.

Mijatović će imati dosta posla sa mađarskim napadačima - Adamom Martinom, Dominikom Sobošlajem, Rolandom Šalajem...

„Igrao sam protiv Adama dok sam bio u Mađarskoj. Kvalitetan je špic, pravi gol igrač, postiže dosta pogodaka. Svi znamo kakav je Sobošlaj fudbaler, svi veliki klubovi ga traže. Mađarska ima dosta kvalitetnih igrača, ali mislim da možemo da im se suprotstavimo", smatra Mijatović.

I Camaj je uvjeren da Crna Gora može da parira rivalu u subotu.

„Mađarska reprezentacija je u naletu. Riječ je o mladoj, poletnoj ekipi, agresivni su... Selektor je isti pet godina (Marko Rosi), uradili su sjajne stvari u Ligi nacija. Očekuje nas teška utakmica. Što se tiče kvaliteta - mislim da smo podjednaki. U utakmicu ulazimo sa željom da pobijedimo, osvojimo tri boda i nastavimo u dobrom ritmu", kazao je napadač Kišvarde.

Tribine "Gradskog" stadiona u Podgorici neće biti ispunjene do posljednjeg mjesta. Južna tribina je zatvorena nakon kazne koju je izrekla Disciplinska komisija Uefe, zbog, kako je navedeno, rasističkih ispada navijača na utakmici Crna Gora - Srbija.

„Dosta nam znače navijači. Pokazali smo to protiv Srbije i jačih reprezentacija nego što je Mađarska."

Camaj ističe da ekipa ne bi bila zadovoljna remijem.

„Mislim da ne bismo bili zadovoljni remijem. Potrebna su nam tri boda, ovo je šansa generacije. Da napravimo iskorak, ići ćemo na pobjedu. Mislim da imamo kvalitet za to."

Rezervni golman Mađarske Peter Sapanoš je u razgovoru sa tamošnjim medijma prije nekoliko dana kazao da doček u Podgorici neće biti prijateljski.

„Iznenadile su me izjave. Nismo tome skloni. Sve reprezentacije su dočekane na pravi način. Nema razloga da Mađarska bude dočekana drugačije. Mi ćemo se fudbalski ”pobiti”, a za ostale stvari i provokacije nema potrebe. Ovo je direktan duel za drugo mjesto. Kvalitet je podjednak, nadam se da ćemo to da iskoristimo i pobijedimo", poručio je Camaj.

Reprezentacije Crne Gore i Mađarske su odigrale tri utakmice. Sve je počelo 24. marta 2007. kada je krenula crnogorska fudbalska priča. "Hrabri sokoli" su tada u prvom zvaničnom meču, pod Goricom slavili 2:1. Godinu dana kasnije je utakmica u Mađarskoj završena neriješeno (3:3), a onda je prije četiri godine Crna Gora golovima Nebojše Kosovića i Stefana Mugoše slavila 2:1 u Podgorici.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: