Počinje završni turnir Lige nacija: Šansa za "lale", pita se i Hrvatska

Holandija od danas do 18. juna domaćin završnog turnira Lige nacija

6363 pregleda 2 komentar(a)
Luka Modrić na aerodromu u Roterdamu, Foto: HNS
Luka Modrić na aerodromu u Roterdamu, Foto: HNS

Jedinu titulu fudbalska reprezentacija Holandije osvojila je 1988. godine kada je generacija Marka van Bastena slavila na Evropskom prvenstvu u SR Njemačkoj. Nikada prije, a ni poslije toga “lale” nisu osvajale trofej, iako su generacije Johana Krojfa, a onda Arjena Robena i Veslija Snajdera igrale u finalima svjetskih šampionata.

A priliku za novi trofej Holanđani imaju ove sedmice, kada će organizovati završni turnir Lige nacija. Gradovi domaćini su Enshede i Roterdam, gdje će “oranje” večeras (20.45) igrati polufinale sa Hrvatskom. U drugom polufinalu sjutra se sastaju Španija i Italija.

- Dobro smo pripremljeni, kvalitetno smo trenirali i optimista sam, iako je Hrvatska jaka. Naravno, mi smo uvijek izloženi pritisku, to je normalno. Igramo kod kuće, ali biće i jako puno navijača iz Hrvatske. Važno je pobijediti, nadam se prvom mjestu. Imamo dobru ekipu, jako dobre igrače. Pokazaćemo mentalitet pobjednika - rekao je selektor Holandije Ronald Kuman.

Na stadionu Fejnorda, “De Kajku”, Holandija nije izgubila 23 godine.

- U Roterdamu godinama nismo izgubili, vjerujem da će nam to biti prednost - dodao je bivši trener Barselone.

Hrvatska je godinama u vrhu - drugo mjesto na Mundijalu 2018, potom bronza 2022, osvajanje grupe u A Ligi nacija...

- Moram pohvaliti momke koji su sjajno radili, kao da je početak sezone. To nam je cilj da pokažemo u ove dvije utakmice. Želimo da uživamo u fudbalu. Napravili smo sjajan rezultat. Pokušaćemo sve da završimo medaljom. Čeka nas sjajan domaćin, koji je u vrhu svjetskog fudbala. Optimista sam, vidio sam našu energiju i želju. To želimo da pokazati. Ovo je sjajan uspjeh - rekao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

“Vatreni” su jasni - cilj je titula.

- Došli smo o u Holandiju da osvojimo medalju, nema govora o tome da ćemo nekoga ranije pustiti kući, ako izgubimo u polufinalu. Nitko od nas ne želi da ide kući. Učinićemo sve kako bismo napravili veliku stvar. Spremni smo, daćemo sve od sebe - kazao je Dalić.

- U početku je ovo bilo loše takmičenje za nas, ali sada smo ovdje s velikim ambicijama. Želimo da napravimo najbolje, pokušamo da ispišemo istoriju. Mi smo među četiri u Evropi. Nemamo razloga za kalkulacije. Pokušaćemo da damo sve od sebe. Imamo i kvalitetnog protivnika - rekao je selektor Hrvatske.

Finale se igra u nedjelju 18. juna.

RASPORED, polufinale

Večeras

20.45h Holandija - Hrvatska

Četvrtak

20.45h Španija - Italija

Nedjelja

15.00h Meč za treće mjesto

20.45h Finale

Bonus video: