Momak koji je prvi zatresao mrežu "sokola": Sjećam se gola, ali i lijepe zemlje u kojoj smo gostovali

Crna Gora i Mađarska u subotu će se susresti u kvalifikacijama za EP 2024, a nekadašnji napadač te Tamaš Priškin zemlje ostaće upamćen i kao čovjek koji je prvi u istoriji postigao gol protiv naše fudbalske selekcije

9100 pregleda 32 reakcija 4 komentar(a)
Tamaš Priškin, Foto: Shutterstock
Tamaš Priškin, Foto: Shutterstock

Bio je to kišni dan koji će uvijek imati posebno mjesto u istoriji crnogorskog fudbala - 24. marta 2007. krcati stadion pod Goricom prvi put je imao priliku da navija za Crnu Goru i "hrabre sokole".

Ipak, toliko iščekivani prvi duel u istoriji naše fudbalske reprezentacije protiv Mađarske nije krenuo kako se očekivalo - dok su mnogi još bili pod utiscima intoniranja himne i toga da se Crna Gora pojavila na fudbalskoj mapi, momak koji se zove Tamaš Priškin već nakon 30 sekundi zatresao je mrežu selekcije koju je tada vodio Zoran Filipović.

"Naravno da se jasno sjećam tog gola. Utakmica je trajala trideset sekundi, dobili smo slobodan udarac nakon kojeg sam pobjegao svom čuvaru, šutirao i pogodio", prisjetio se za "Nemzeti sport" Priškin, čovjek koji će ostati umapćen kao prvi koji je zatresao mrežu Crne Gore.

Nemzeti sport podsjeća da je tada golman Crne Gore bio - Mađarima dobro poznat - Vukašin Poleksić, a da je zvijezda tima bio Mirko Vučinić, koji je izjednačio na 1:1 sa penala, kao i da je pobjedu Crnoj Gori donio Igor Burzanović, takođe sa bijele tačke.

"Kao što sam rekao sjećam gola, ali i činjenice da smo na kraju izgubili - i to je ono čega se više sjećam. Od tada je prošlo mnogo godina, ali neću zaboraviti u kakvoj lijepoj zemlji smo gostovali. Utakmica je odigrana u Podgorici, ali smo posjetili i Budvu - jako mi se dopao taj kraj", kaže Priškin.

Vratio se još jednom na meč iz 2007.

"Nikada nam nije bilo lako protiv ekipa iz bivše Jugoslavije - Srbi, Hrvati i Crnogorci su svi borbeni, ali istovremeno i tehnički jake ekipe", kaže Priškin.

Crna Gora i Mađarska će se u subotu ponovo sresti na istom mjestu - sada u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024.

"Sve što sam rekao za selekcije iz bivše Jugoslavije važi i sada, ali imam puno vjere u našu reprezentaciju i mislim da su momci Marka Rosija sposobni da donesu sva tri boda", zaključio je Priškin.

Ovaj napadač za Mađarsku je odigrao 63 utakmice (meč sa Crnom Gorom bio mu je tek šesti), a postigao je 17 pogodaka.

Bonus video: