Novinar iz Budimpešte za "Vijesti": Plaši li se Mađarska Crne Gore? Rekao bih, samo u vaterpolu

Fudbalski novinar iz Budimpešte Atila Benei opisuje atmosferu u mađarskom fudbalu i samopouzdanje sa kojim nekada moćna “laka konjica” stiže u Podgoricu, na važan kvalifikacioni duel za Evropsko prvenstvo

21862 pregleda 13 komentar(a)
Slavlje Mađara nakon pobjede nad Njemačkom u Lajpcigu prošle godine, Foto: ANNEGRET HILSE
Slavlje Mađara nakon pobjede nad Njemačkom u Lajpcigu prošle godine, Foto: ANNEGRET HILSE

Zaboravite sve prijateljske utakmice do sada, zaboravite i pobjedu 2019. godine, takođe u pripremnoj utakmici, jer ovo je potpuno nova reprezentacija Mađarske, sa drugačijom fudbalskom klimom koja vlada u zemlji, sa navijačima koji vjeruju u tim.

To za “Vijesti” kaže sportski novinar iz Mađarske Atila Benei, vjeran pratilac i vrstan poznavalac fudbalskih prilika u zemlji sjutrašnjeg rivala crnogorske reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Crna Gora i Mađarska sjutra će odigrati prvi takmičarski meč u istoriji, nakon tri prijateljska duela (2007, 2008. i 2019) u kojima je naša reprezentacija ostvarila jednu pobjedu i dva remija, bez poraza.

Tabela kaže da je ovo mnogo značajna utakmica, iako je tek 3. kolo - pobjednik će sa mnogo više optimizma čekati septembar, a potom i jesenji rasplet u grupi u kojoj je Srbija već osvojila šest bodova. Mađarska i Crna Gora imaju po tri - Mađari, doduše, samo iz jednog meča (pobjeda nad Bugarskom), Crna Gora iz dva (pobjeda u Bugarskoj, poraz od Srbije).

U odnosu na mađarski tim koji je pod Goricom gostovao 2019. godine isti je selektor, Marko Rosi, kao i 11 fudbalera. To su, međutim, jedine “sličnosti”, mnogo više je razlika, smatra Benei, i to u pozitivnom smislu za mađarski fudbal.

“Uz nastupe reprezentacije u posljednje vrijeme stigla je i velika podrška navijača, jer se izgled tima, način na koji igra, promijenio na zaista dobar način i privukao publiku”, kaže Benei.

Mađari su igrali na dva posljednja Evropska prvenstva, a na posljednjem, 2021, kada su bili jedni od domaćina, umalo su prošli zastrašujuće jaku grupu sa Francuskom, Portugalom i Njemačkom.

Koliko može da bude dobra protiv jakih selekcija nekadašnja moćna “laka konjica” potvrdila je u A Ligi nacija, gdje je pobijedila Englesku i Njemačku - u gostima, ali je zato propustila priliku da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

Bez obzira na to, Mađarska stiže u Podgoricu ispunjena samopouzdanjem, ističe Benei.

“Bilo je dosta utakmica u posljednje vrijeme u kojima je Mađarska bila atraktivna i kreativna pred protivničkim golom, a istovremeno vrlo čvrsta u defanzivi. Moje je gledište, takođe, da gospodin Rosi ima kvalitetnije igrače na klupi u odnosu na period od prije samo nekoliko godina. Mađarska je sada u dobrom stanju, kako fizički, tako i psihološki. Očekivanja vezana za reprezentaciju su porasla i danas u Mađarskoj svi govore o timu kao o kandidatu za osvajanje grupe ili plasman na Evropsko prvenstvo Njemačkoj”, naglašava mađarski novinar.

Snaga mađarskog nacionalnog tima je kolektiv, ali iza većine fudbalera je vrlo uspješna sezona.

Soboslaj je osvojio Kup Njemačke sa Red Bul Lajpcigom, Vili Orban takođe. Gazdag je igrao finale plej-ofa Filadelfijom, Kerkez je izabran za igrača sezone AZ Alkmara, dok je golman Dibus vodio Ferencvaroš do titule u Mađarskoj i nokut faze Lige Evrope, gdje se ispriječio Bajer Leverkuzen. To su samo neki primjeri, u svakom slučaju Mađarska može sa velikom nadom da nastavi kvalifikacioni ciklus”.

Soboslaj je nedavno osvojio Kup Njemačke sa RB Lajpcigom
Soboslaj je nedavno osvojio Kup Njemačke sa RB Lajpcigomfoto: Reuters

Sve u zemlji koja je 50-ih godina prošlog vijeka imala vjerovatno najbolji tim na svijetu (čudom nije postala svjetski prvak 1954) opet djeluje idilično, nakon duže vremena.

“Vladajuća stranka i dalje ulaže ogromnu količinu novca u fudbal, čelnik Fudbalske asocijacije, gospodin Čanji je najbogatiji Mađar. Dakle, sve u fudbalskom smislu sve izgleda savršeno. Svi osim mlađih reprezentativnih kategorija...”, dodaje Benei.

Utakmica u Podgorici, naravno vro važna za Mađarsku.

“Slično se u Budimpešti gleda na meč kao što se gleda i u Podgorici: ako ne osvojimo tri boda, šanse da idemo na Evropsko prvenstvo bilo bi manje, tako sigurno razmišlja i Crna Gora. Rosi će vrlo vjerovatno izabrati taktičku formaciju 3-5-2 ili 3-4-1-2, u svakom slučaju sa trojicom pozadi”.

U svakom slučaju, Mađari respektuju Crnu Goru, ali se ne plaše, tvrdi Benei na kraju.

“Da govorimo o vaterpolu, tu bi sigurno bilo zebnje - Mađarska se uvijek plaši Crne Gore u vaterpolu! Ali, trenutno u fudbalu nije takav slučaj. Mađarska samouvjerena ide u Podgoricu, sa navijačima, jer je sektor za mađarske fanove rasporodat”.

Kada kažu provokacije, ne misle na provokacije na terenu

Komentarišući česte izjave mađarskih fudbalera posljednjih dana - da očekuju provokacije u Podgorici, Atila Benei tvrdi da ne misli da se radi o provokacijama od strane protivničkih igrača ne terenu.

“Ne, ako je neko govorio o provokacijama, vjerovatno je mislio na širu sliku - na navijače, atmosferu, a i tu ima nekih ‘repova’ iz prošlosti. Vrlo moguće da Mađari imaju negativno iskustvo sa nekih gostovanja rukometašica Budućnosti i dolazaka navijača. Takođe, ovdje često poistovjećuju Crnu Goru sa Srbijom, a bilo je problema kada su Videoton i još neki klubovi gostovali u Beogradu. U suštini, međutim, ne bi trebalo to sada da bude slučaj, iako ni mađarski navijači ‘Crna armija’ nisu anđeli. Ako igrači Mađarske nečeg treba da se plaše u Podgorici, onda je to neustrašivi slovenski mentalitet, koji je prisutan i igri Crne Gore, naravno u pozitivnom smislu”, kaže Benei.

Bonus video: