Crna Gora dočekuje Mađarsku: Nije istorijska, nije presudna, samo motiv do neba i glad za pobjedom

Ni Stevan Jovetić, ni selektor Miodrag Radulović, nisu željeli da današnji meč protiv Mađara (18 h) stavljaju ni u kakav istorijski kontekst, ali Crna Gora zna šta treba da uradi protiv jednog od favorita grupe G ako želi da ostane u igri za plasman na EP

22513 pregleda 131 reakcija 19 komentar(a)
Radulović i Jovetić juče na pres-konferenciji, Foto: FSCG
Radulović i Jovetić juče na pres-konferenciji, Foto: FSCG

I pogled na tabelu govori da je to važna utakmica: Crna Gora i Mađarska imaju po tri boda, a naša reprezentacija i jednu utakmicu više. Nije, međutim, presudan duel, nije utakmica generacije, nije “istorijska šansa” - uostalom, Crna Gora će do kraja kvalifikacija još jednom igrati sa Mađarskom, još jednom sa Srbijom, još jednom sa Bugarskom, još dva puta sa Litvanijom.

Mogla bi, nažalost, da bude presudna ako crnogorska reprezentacija doživi poraz - takva je sudbina svih reprezentacija koje iz pozadine čekaju šansu i love iznenađenje. Ne bi to bio kraj nadanja, ali bi sve bilo neuporedivo teže. Pobjeda, s druge strane, podiže šansu pred jesenji rasplet, podiže moral, podiže atmosferu, što bi u 15-godišnjem iščekivanju da se crnogorska selekcija nekako dočepa velikog takmičenja bila velika stvar. Ni remi protiv selekcije koja je prošle godine osvojila Englesku i Njemačku ne bi bio rezultat koji bi trebalo tek tako odbaciti - on bi značio ostanak u igri.

1 pobjedu na posljednjih osam takmičarskih mečeva kod kuće - u kvalifikacijama ili u Ligi nacija - ostvarila je crnogorska reprezentacija. Bilo je to juna prošle godine protiv Rumunije (2:0). Prije i poslije toga, Crna Gora je pod Goricom igrala protiv Norveške (0:1), Letonije (0:0), Holandije (2:2), Turske (1:2), Bosne i Hercegovine (1:1), Finske (0:2) i Srbije (0:2).

U svakom slučaju, drugi uzastopni meč kod kuće protiv favorita grupe, nakon nesrećnog poraza od Srbije i druga šansa da ekipa Miodraga Radulovića “umiješa prste” u borbi za visok plasman u grupi G i poremeti računicu favoritima.

Crna Gora nikada nije izgubila od Mađarske, igrala je doduše samo prijateljske duele (tri), a večeras je dobra prilika da se serija nastavi i u takmičarskim duelima - 18 sati, uz popodnevnu svetlost iznad podgoričke arene i zvižduk poznatog španskog arbitra Hesusa Hila Mansana.

“Impresivni su bili nastupi Mađarske u Ligi nacija prošle godine protiv Njemačke, Engleske i Italije, ali to je nama motiv više da potvrdimo da imamo kvalitet i timski duh. Želimo da otklonimo neke greške, nijanse u igri, da dođemo do pozitivnog rezultata”, rekao je Radulović.

Stevan Jovetić ponovo će predvoditi crnogorski tim - njegova priča počela je tu, prije 16 i po godina, baš protiv Mađarske. Iako je ovaj ciklus vjerovatno i njegova posljednja šansa da odvede Crnu Goru na Evropsko prvenstvo, doskorašnji napadač Herte nije današnji duel želio da svrstava ni u kakav istorijski kontekst...

“Bitna utakmica, a da li je presudna - nije, ostaće još pet mečeva i do kraja ćemo se boriti. Mađarska je mnogo napredovala, pokazuju to rezultati, imaju nekoliko baš dobrih igrača, kao ekipa su dobri, imaju i trenera koji radi dobar posao, poštujemo sve - ali uvijek vjerujem da možemo da igramo sa svima”.

Mađari su u martu odigrali samo jedan meč i pokazali zašto su izvučeni iz prvog šešira - pobijedili su Bugarsku u Budimpešti sa 3:0. Crna Gora je, međutim, nekoliko dana ranije pokazala da nije kao Bugarska - trijumfom u Razgradu najavila je da će nekadašnja “laka konjica” imati mnogo težeg rivala.

CG Mađarska
foto: Sofascore

Posebno zbog toga što se igra pod Goricom.

“Vjerujem u naš individualni i kolektivni kvalitet, te da ćemo uz navijače imati vjetar u leđa za pozitivan rezultat”, rekao je Radulović.

Crna Gora je u drugom martovskom meču izgubila od Srbije, ali i ostavila srce na terenu - od tada lebdi pitanje da li je Radulovićeva četa, protiv ne tako atraktivnog, ali jednako opasnog protivnika, spremna na planu borbenosti i želje da ponovi takvu predstavu.

“Mislim da smo spremni na to, želja, motiv i borba nikad nije izostala kada igramo za reprezentaciju. Protiv Srbije smo pružili i dobru igru, imali šanse - to je ipak bilo i prošlo, gledamo ispred sebe, spremamo se za Mađarsku”, dodao je Jovetić.

Po Raduloviću, Crnu Goru protiv Mađarske očekuje sličan meč kao protiv Srbije - i protivnik različitog stila.

“Rekao bih da je Srbija bolja individualno, snaga Mađarske je kolektiv. Kvalitet im je u tranziciji nakon osvojene lopte, tu su najopasniji. Imamo potencijal u veznom redu i napadačkom dijelu, nadam se da ćemo to i dokazati”.

Mađari očekuju provokacije pod Goricom - ponavljali su to njihovi fudbaleri maltene svaki dan od okupljanja. Jovetić je takve navode samo “prokomentarisao” osmijehom, Radulović je priznao da je negativno iznenađen.

“Nismo u prethodnim mečevima dali nikakvog povoda za takve komentare. To sugeriše da Mađari možda i ne vjeruju toliko u sebe, da se plaše negativnog rezultata, čim uporno govore o provokacijama. Što se tiče nas, imaće srdačan doček, ali ćemo na terenu dati sve da pobijedimo. Ne osjećamo pritisak, gladni smo uspjeha”, rekao je Radulović na kraju brojnim mađarskim novinarima.

Jovetićeva sjećanja i emocije

Posebne emocije vežu Stevana Jovetića za Mađare - protiv njih je debitovao za reprezentaciju Crne Gore, protiv njih je dao debitantske golove za nacionalni tim.

Slika prva: 24. mart 2007. godine, prva utakmica reprezentacije Crne Gore ikada, tada 17-godišnji Jovetić ušao je sa klupe i učestvovao u pobjedi 2:1.

Danas, Jovetić je jedan od samo dva aktivna fudbalera Crne Gore koji je učestvovao u tom istorijskom meču (drugi je Janko Tumbasević, koji još igra u Srbiji).

“Prošlo je 16 i po godina, kad vratim film ne mogu da vjerujem da je toliko prošlo. Gledao sam nedavno video te utakmice, moj prvi kontakt sa loptom… Prošlo je toliko, srećan sam i ponosan”, kazao je Jovetić.

Slika druga: 20. avgust 2008. godine, prijateljski meč na nekadašnjem stadionu “Nep” u Budimpešti, završeno je 3:3, a Jovetić je dao oba gola za našu reprezentaciju.

“I to je specijalna utakmica za mene. Mnogo vremena je prošlo, ali vjerujem da mogu da ponovim takvo izdanje, ili da ga nadmašim - i ja i moji saigrači”.

Podgorica - Stadion pod Goricom. Kapacitet 8.500 (zatvorena je južna tribina). Sudija: Hesus Hil Mansano (Španija). Početak u 18 h.

Crna Gora: Mijatović, Vujačić, Savić, Tomašević, Vešović, Radunović, Šćekić, Janković, Jovović, Jovetić i Krstović.

Mađarska: Dibus, Lang, Orban, A. Salai, Bola, Nađ, Kerkez, Kalum, R. Salai, Soboslai i Adam.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: