Crna Gora u septembru mora da ponudi više, Savić: Vidjećemo na kraju da li je ovaj bod dovoljan

Naši fudbaleri bili konkurentni favoritima u grupi Srbiji i Mađarskoj, to im je donijelo bod iz dvije utakmice. A u septembru - protiv Litvanije i Bugarske u nastavku kvalifikacija za Euro - biće bitno jedino da se pobijedi

24154 pregleda 54 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Crnogorski fudbaleri su u tri meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo osvojili četiri boda - od toga tri u gostima protiv Bugarske.

U duelima pod Goricom protiv favorita - Srbije i Mađarske - nisu postigli gol i to je bio dovoljno za poraz i remi.

Kada se podvuče crta "hrabri sokoli" su na osnovu svega viđenog u ta dva meča vjerovatno zaslužili više od jednog boda (0:2 sa Srbijom, 0:0 protiv Mađarske), ali tim koji u 180 minuta pred svojim navijačima ne zatrese mrežu - teško da baš ima toliko razloga da žali nakon ishoda.

Nije, ipak, ništa izgubljeno, niti je Crna Gora u minusu koji ne može da nadoknadi.

Selektor Miodrag Radulović je nakon utakmice sa Mađarima poručio da je "ovaj bod veoma važan pred nastavak kvalifikacija u septembru", a taj termin će i pokazati da li je bio u pravu.

Kako god, Crnu Goru u septembru čeka gostovanje Litvaniji pa meč kod kuće sa Bugarskom - svakom je jasno da su šest bodova u te dvije utakmice obaveza ako naš nacionalni tim želi da do kraja ostane u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo. A ta ambicija mora da postoji...

Kako će se "sokoli" nositi sa ulogom favorita u duelima sa Litvancima i Bugarima - to je nešto na čemu Radulović i stručni štab treba da rade odmah poslije meča sa Česima u utorak kada se definitivno stavi tačka na junske obaveze.

Crna Gora je protiv Srbije i Mađarske pokazala da može, a protiv narednih protivnika jednostavno mora da ponudi nešto više, da napadne i da traži samo jedno - rezultat.

"Sigurno su igre u prva tri meča bile bolje nego što govore rezultati. Pokazali smo da možemo da igramo sa favoritima - sa timom koji je učestvovao na Mundijalu i ekipom koja je žrijebana iz prvog šešira. Ipak, da biste pobjeđivali rivale kao što su Srbija i Mađarska morate da koristite šanse, a mi nismo nijednu. Nadam se da ćemo popraviti taj segment", rekao je Radulović nakon okršaja sa Mađarima.

Stefan Savić, Crna Gora - Mađarska
foto: Boris Pejović

A ni taj problem realizacije nije od juče, ponavlja se od juna prošle godine i "bljeska" Stefana Mugoše koji je postigao het-trik u Rumuniji za pobjedu 3:0.

Od tada je crnogorska selekcija odigrala sedam utakmica i postigla samo tri pogotka, od čega dva u prijateljskom susretu sa Slovačkom odigranom u novembru 2022. pod Goricom (2:2). Dala je i jedan u Razgradu protiv Bugarske na startu kvalifikacija za Euro kada je trijumf potpisao Nikola Krstović.

"Na kraju kvalifikacija ćemo vidjeti da li je bod protiv Mađarske dovoljan. Odigrali smo zrelo, pogotovo u defanzivnom dijelu. Nedostajalo nam je svježine, završnica da postignemo gol i uzmemo tri boda... A i junski termin je specifičan - mnogo igrača je dosta ranije završilo klupske obaveze i na fizičkom planu se osjetila pauza jer smo pali u drugom poluvremenu. Generalno, možemo da kažemo da je bila solidna utakmica s naše strane", poručio je Stefan Savić.

Solidno, ipak, nije bilo dovoljno.

"Bila su pomiješana osjećanja poslije meča, jer smo znali da nam trebaju tri boda da napravimo korak naprijed. Možda na kraju ni remi ne bude loš, treba da gledamo širu sliku. Željeli smo, ali nismo fizički bili toliko spremni da možemo da napadnemo posljednjih 15-20 minuta i idemo na sve ili ništa. Bili smo svjesni da bi nas poraz već sada bukvalno eliminisao iz trke za Euro. Trebalo je na kraju biti i pametan", kazao je as Atletiko Madrida.

Treba da budemo svjesni sopstvenog kvaliteta

Crna Gora nije savladala nijednog od dva favorita na svom terenu, ali Savić od toga ne pravi dramu.

"Da smo učesnici evropskih i svjetskih prvenstava, mogli bismo da kažemo da je to za brigu. Ovako, treba da budemo svjesni sopstvenog kvaliteta. Naravno, treba da budemo optimisti, ali i realni - nismo u situaciji da namećemo stil igre, naročito protiv Srbije i Mađarske koji su na papiru jači od nas. Možda smo mogli da uzmemo koji bod više, ali bitno je da smo i dalje u igri za plasman na Euro. I dok god postoji šansa pokušaćemo da je iskoristimo", rekao je Savić i nastavio:

Reprezentacija Crne Gore, Fudbaleri Crne Gore
foto: Boris Pejović

"Fudbal je nepredvidiva igra. Možete da pobijedite jake rivale, ali nismo reprezentacija koja može da prijeti svakome. Sačekajmo septembarske mečeve u kojima ćemo prvo pokušati da ostanemo blizu vodećih. A ako to uspijemo, onda i da napadnemo drugo mjesto".

Slijedi prijateljski duel sa Česima u utorak.

"Očekujem da odigramo takmičarski, iako je u pitanju prijateljska utakmica. Kad ste u reprezentaciji, ne postoji neozbiljno shvatanje bilo kog meča. Priliku će dobiti i igrači koji nisu imali minutažu protiv Mađarske, to im je šansa da se nametnu selektoru. Vjerujem da možemo da pružimo dobru partiju", zaključio je Savić.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: