Navas i Gavi - vrela krv Andaluzije, najstariji i najmlađi u istoriji Španije

Španija je ponovo najbolja, Hesus Navas - koji je karijeru počeo kada njegov sugrađanin i nova zvijezda "furije" Gavi nije bio rođen - peharima sa Svjetskog i Evropskog prvenstva dodao i novi iz Lige nacija

7836 pregleda 0 komentar(a)
Hesus Navas i Gavi sa Fabijanom Ruizom slave trijumf u Ligi nacija, Foto: Reuters
Hesus Navas i Gavi sa Fabijanom Ruizom slave trijumf u Ligi nacija, Foto: Reuters

Prije skoro 20 godina, u novembru 2003, Hesus Navas je u Sevilji počeo fudbalsku karijeru. Pola godine kasnije u istom mjestu u Andaluziji (Los Palasios i Viljafranka) u kojem je on rođen, na svijet je došao Gavi - danas supertalenat Barselone.

Sinoć su njih dvojica zajedno - jedan kao najstariji igrač u istoriji Španije, a drugi kao najmlađi debitant svih vremena ove selekcije - vodili "furiju" do još jedne zlatne fudbalske priče u te zemlje.

Španija je osvojila Ligu nacija - momci Luisa de la Fuentea u roterdamskom finalu nakon penala savladali su Hrvatsku.

Brzonogi majstor iz Sevilje traje već 20 godina, kroz karijeru je nastupajući za Sevilju i Mančester siti odigrao mnogo mečeva, osvojio veliki broj trofeja... Ipak, bez obzira što ga mnogi nikada nisu gledali kao veliku zvijezdu, Hesus je uvijek bio tu kada je Španija osvajala najvažnije svjetske trofeje.

Igrao je na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi kada je Španija prvi i jedini put pokorila planetu. Bio je dio "furije" i dvije godine kasnije kada je ta selekcija odbranila titulu na Evropskom prvenstvu, a njegov gol u 88. minutu protiv Hrvatske u Gdanjsku bio je ključan za prolazak u četvrtfinale.

Bio je tu i u nedjelju veče kada je Španija prvi put osvojila najmlađe Uefino takmičenje Ligu nacija i tako je postao jedini fudbaler na planeti koji je slavio u sva tri najveća reprezentativna takmičenja.

Kada u novembru ove godine bude slavio tačno 20 godina u profesionalnim vodama, legenda iz vrele Andaluzije napuniće 38 godina i vjerovatno i tada biti dio Španije.

S druge strane, Pablo Martin Paes Gavira ili jednostavnije Gavi, tek počinje svoju priču u selekciji gdje ga svi vide kao vođu u narednih desetak godina - uostalom tako nešto se i očekuje od momka koji je sa 17 godina i 62 dana odigrao prvi meč za veliku Španiju.

Bonus video: