Crna Gora - Češka: Rival protiv kojeg mora da postoji posebna motivacija

Fudbalska reprezentacija Crne Gore od 18 sati igra prijateljski meč protiv Češke, selekcije kojoj u četiri međusobna duela nije dala gol. Pamte se bolni porazi iz 2011. u baražu za Evropsko prvenstvo

18671 pregleda 31 reakcija 13 komentar(a)
“Crna Gora želi da se revanšira Češkoj za poraze”: Marko Janković, Foto: Boris Pejović
“Crna Gora želi da se revanšira Češkoj za poraze”: Marko Janković, Foto: Boris Pejović

Crnogorski fudbaleri stavljaju tačku na junski mini ciklus - nakon remija sa Mađarskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo izabranike Miodraga Radulovića čeka prijateljska utakmica sa Češkom.

Biće to idealna prilika da Radulović promiješa karte, pruži šansu igračima koji nisu igrali protiv Mađarske, ali to ne znači da rezultat nije bitan. Crna Gora je svakako oslabljena, Radulović je na konferenciji za medije otkrio da u protokolu za ovaj duel (danas u 18 sati) nisu Marko Vešović, Sead Hakšabanović, Aleksandar Šćekić, Nikola Šipčić, Vladimir Jovović, Miloš Raičković i Igor Vujačić.

- Tim koji je tu može da se suprotstavi renomiranom rivalu. Nema prijateljske utakmice, uvijek se igra za nešto, pa makar i za taj FIFA renking. Imamo i dodatni motiv, četiri puta smo do sada igrali sa Česima - svaki put smo poraženi bez postignutog gola - rekao je Radulović.

Realizacija nije samo problem protiv Čeha, već generalno - “hrabri sokoli” su na posljednjih sedam utakmica postigli samo tri gola. Možda napad baš proradi protiv rivala koji ionako sam po sebi izaziva posebnu pažnju, jer je Češka “uništila” snove Crnoj Gori u novembru 2011. kada je bila bolja u baražu za Euro.

- Ne bih bio iskren ako kažem da me ne brine to što dajemo malo golova, ali raduje da stvaramo šanse. Realizacija dolazi sa mirnoćom, kada su takmičarske utakmice onda ima i naboja, pa se to odražava. Siguran sam da ćemo biti bolji i u tom segmentu već od ove utakmice - istakao je Radulović.

1 pobjedu u posljednjih osam prijateljskih utakmica je upisala crnogorska reprezentacija. Ima i četiri remija i tri poraza, a savladala je samo Grčku - pod Goricom je u martu prošle godine bilo 1:0, jedini gol je postigao Milutin Osmajić

Stefan Mugoša bi trebalo da igra od prvog minuta protiv Češke.

- Stefan je jedan od razloga tog problema sa realizacijom. On je u Japanu izgubio status prvotimca, nekada nije ni bio u protokolu... Dobro znam njegove igračke i ljudske kvalitete, treba ga očekivati od prvog minuta - dodao je Radulović.

Osvrnuo se selektor na duel sa Mađarskom kojem je bilo podređeno sve u ovom junskom terminu.

- Žalimo za propuštenim šansama, falio nam je gol, ali možemo i da budemo ponosni. Reakcija publike poslije utakmice govori kako smo igrali, a navijače ne možete da prevarite. Prepoznali su način na koji smo se predstavili, više sam nego zadovoljan jer ekipa raste. Dostigli smo nivo da sa timovima kao što su Mađarska i Srbija budemo makar u egalu.

Večeras se nastavljaju kvalifikacije za Euro - Srbija gostuje Bugarskoj, Mađarska dočekuje Litvaniju.

- Mislim da će naš bod protiv Mađarske još više dobiti na važnosti poslije tih mečeva. Reći ću samo to, neću precizirati na koju od te dvije utakmice mislim - poručio je crnogorski selektor.

Češka je u Podgoricu došla oslabljena, ali posjeduje kvalitet.

- Česi su dobro krenuli u kvalifikacijama za Euro, cijenimo ih, ali želimo da pobijedimo. Mađarska je 33. tim na svijetu, Češka 38. i cilj je da pokažemo kvalitet protiv takvih ekipa i nadam se da ćemo imati više razloga za zadovoljstvo nakon ove utakmice. Nadam se i da će nas navijači podržati, to nam je uvijek bitno - zaključio je Radulović.

Očekuje se da naša selekcija Češkoj suprotstavi u sastavu: Šarkić - Milović, Savić, Tomašević - Vukčević, Janković, Bakić, Savićević (Bubanja), Radunović - Jovičić - Mugoša.

Janković: Septembar će pokazati gdje smo

Slijedi utakmica sa Češkom, ali je i dalje u mislima meč sa Mađarskom. Nije bilo golova pod Goricom, ali i vezista Marko Janković je generalno zadovoljan kako su “hrabri sokoli” izgledali u duelu sa jednim od favorita za plasman na Euro.

- Odigrali smo taktički dobru utakmicu, možemo da žalimo za šansama koje nismo iskoristili. Mislim da bi bilo fer da smo slavili 1:0. Pokazali smo da možemo da se nosimo sa favoritima, ali da se ne vraćamo na to. Imamo stil, borbenost je tu i ona nas krasi, tako da treba da nastavimo u ovom ritmu. U septembru ćemo vidjeti gdje smo - rekao je Janković.

Okršaj sa Češkom dolazi u nezgodnom momentu - praktično između dvije klupske sezone.

- Nalazimo se na kraju sezone, ujedno i na početku nove. Odavde većina ide direktno na klupske pripreme, čekaju nas kvalifikacije za evropska takmičenja... Svako na svoj način treba da održi formu. Češka? Motiv nikada ne nedostaje, ove utakmice služe da se proba nešto novo, igrači koji dobiju šansu sigurno žele da se nametnu selektoru - istakao je fudbaler azerbejdžanskog Karabaga.

Češka, u kakvom god sastavu bila, shvatiće se ozbiljno.

- Česi imaju određeni kvalitet. A mi ne možemo nikog da potcijenimo, to ni ne smijemo da uradimo. Moramo da ozbiljno i spremno uđemo u meč, a i nemamo dobro iskustva sa Češkom. Sad treba da probamo da im se revanširamo - istakao je Janković.

Bonus video: