Brnović: Vjerujem u ekipu, želimo da prođemo u drugo kolo

Žrijeb za 1. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija - Sutjeska protiv Kosmosa iz San Marina, Arsenal protiv jermenskog Alaškerta

11929 pregleda 66 reakcija 7 komentar(a)
Nenad Brnović, Foto: FSCG
Nenad Brnović, Foto: FSCG

Crnogorski klupski fudbal godinama je na evropskom dnu (tačnije na 54. od 55 mjesta), klubovi rijetko prolaze i prvo kolo kvalifikacija, ali bi ta slika barem za nijansu mogla da se promijeni ovog ljeta, zahvaljujući, prije svega, sreći koju je Sutjeska imala na današnjem žrijebu za kvalifikacije za Ligu konferencija.

Nikšićani su u Nionu bili u grupi nosilaca, a na žrijebu su izvukli Kosmos, ekipu iz San Marina, zemlje koja je jedina slabije rangirana od Crne Gore na Uefinoj listi. Drugi crnogorski predstavnik, Arsenal iz Tivta na evropskoj sceni će debitovati protiv jermenskog Alaškerta - težak zadatak za Tivćane protiv tima koji je prije dvije godine igrao grupnu fazu Lige konferencija.

"Iako je naš protivnik samo jednom do sada igrao u Evropi, ne smijemo ih potcijeniti. U predstojećem periodu uradićemo detaljan skauting, ali već sada znamo da se radi o iskusnoj, uigranoj ekipi, koju treba ozbiljno da shvatimo. Poštujemo ih, ali želimo da prođemo u narednu rundu i u narednih nekoliko sedmica radićemo na tome da to i ostvarimo, a ja vjerujem u svoju ekipu", rekao je trener Sutjeske Nenad Brnović.

Protivnik Sutjeske je ekipa koja je vicešampion San Marina, koja u Evropi igra drugi put, a prvi nakon 2001. godine. Kosmos je tog ljeta u prvom kolu kvalifikacija za Kup Uefa eliminisan od bečkog Rapida.

Kosmos je osnovan 1979. godine, ime je dobio u čast onog poznatijeg, američkog Njujork Komosa, a samo jednom je bio šampion San Marina (2001). Kup je osvojio četiri puta, posljednji put 1999. godine.

Sutjeska je prošle godine eliminisana od Ludogoreca u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, potom je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija bio bolji Klaksvik sa Farskih Ostrva. Nikšićani na ta četiri meča nisu postigli ni gol.

A tivatski Arsenal u istorijsku, prvu, evropsku sezonu kreće iz daleke Jermenije. Protivnik crnogorskoj ekipi je Alaškert, ekipa koja je prošle sezone završila na četvrtom mjestu, sa 17 bodova manje od šampiona, Urartua.

Alaškert je osnovan 1990. godine, a poznat je crnogorskoj javnosti. Jermenska ekipa je prije pet godina eliminisala Sutjesku u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. U prvom meču nije bilo golova, a onda je u Nikšiću Sutjeska izgubila (1:0).

Od 2015. godine Alaškert je redovan učesnik kvalifikacija za neko evropsko tamičenje, a najveći uspjeh ostvario je prije dvije godine kada je eliminisan u grupnoj fazi Lige konferencija.

Alaškert je tog ljeta u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisan od moldavskog Šerifa, potom je takmičenje nastavio u Ligi Evrope, gdje je u plej-ofu bolji bio Rendžers, pa je ekipa automatski takmičenje nastavila u grupnoj fazi Lige konferencija. U grupi sa Laskom, Makabijem i Helsinkijem osvojeno je četvrto mjesto sa dva boda.

Alaškert je četiri puta bio šampion Jermenije, posljednji put prije dvije godine.

Sutjeska je u prvoj utakmici domaćin, a Arsenal gost. Prvi mečevi igraju se 13. jula, revanši su sedam dana kasnije.

Bonus video: