Jedan plus u moru minusa

Driton Camaj postigao sjajan gol protiv Češke i najavio da bi mogao da bude ekstra adut u nastavku kvalifikacija, ali njegov projektil nije ublažio gorak ukus nakon teškog poraza

9907 pregleda 12 komentar(a)
Camaj slavi gol protiv Češke, Foto: FSCG
Camaj slavi gol protiv Češke, Foto: FSCG

Takmičarsku sezonu 2022/23. crnogorska fudbalska reprezentacija završila je teškim porazom od Češke pod Goricom - 1:4.

To što je fudbalere stigao umor na kraju sezone, što su s nestrpljenjem iščekivali odmor nakon napornih obaveza, što su se “ispraznili” u teškom i važnom kvalifikacionom meču protiv Mađara samo tri dana ranije, nije i ne može da bude alibi za onakvo izdanje. Jer, u istoj, ili sličnoj sitaciji bili su Česi, čiji je selektor Jihlavi takođe kombinovao postavu kao kolega Miodrag Radulović.

Česi imaju širi izbor fudbalera, igrače koji imaju više minuta u nogama u jačim takmičenjima nego što je slučaj sa crnogorskim fudbalerima, njihova igra tradicionalno ne leži našim timovima i reprezentacijama. Ali, da imaju bolji pristup i veću želju od naših igrača, koji su, primjera radi, u prvom poluvremenu napravili samo jedan faul (!?), to je već nešto što je teško objašnjivo.

U svakom slučaju, ubjedljivim porazom od Čeha Radulovićev tim je pokvario utisak nakon ne tako lošeg uvoda u kvalifikacije - četiri boda u tri teška meča, a gdje će se glavne borbe voditi u septembru, oktobru i novembru.

No, pitanje je koje lebdi i biće aktuelno cijelo ljeto - je li ovakav poraz, bez obzira što se radi u prijateljskom meču, otupio oštricu i uzdrmao samopouzdanje crnogorskog tima, kojeg tek čekaju utakmice u kojima mora da ide na pobjedu, u kojima čak ima i ulogu favorita?

Takvi su prvi naredni dueli, početkom septembra, a kalendarski će i dalje biti ljeto - protiv Litvanije u gostima i Bugarske kod kuće.

Driton Camaj, ofanzivac mađarske Kišvarde, pokazao je da u tim duelima može da bude eksta adut našeg tima - što je jedna od rijetkih pozitivnih stvari iz utakmice prepune minusa. Njegov gol jedan je od najljepših u Evropi te večeri u kojem se, osim nekoliko prijateljskih, igralo i 11 kvalifikacionih mečeva.

- Dosta sam patio ove polusezone i mnogo mi znači ovaj pogodak. Svakako, najdraži mi je u karijeri. Nastaviću da radim svoj posao, da budem na raspolaganju selektoru i od koristi reprezentaciji - kazao je Camaj, koji je drugu polusezonu u timu odigrao u značajno slabijoj formi nego što je to bio slučaj jesenas.

Ipak, protiv Čeha je ušao riješen da pokaže kvalitet. Njegov gol je vratio Crnu Goru u igru nakon 0:2 ali i, ispostavilo se na kraju, samo ublažio poraz.

- Selektor je dao šansu igračima koji su imali manju minutažu, a ovaj junski termin ne odgovara nijednom igraču jer je iza nas naporna sezona. Treći gol nas je ubio, ali u drugom poluvremenu smo igrali korektno i ovaj rezultat nije realna slika. Idemo dalje, spremamo se za septembar - kazao je Camaj.

Andrija Radulović je debitovao za seniorsku reprezentaciju i odmah je mogao da se proslavi - imao je zicer za 2:2, koji mu je odbranio nekadašnji golman Sevilje Vaclik. Najavio je, ipak, da bi mogao da pomogne reprezentaciji u budućnosti.

- Krivo mi je što smo na mom debiju izgubili 4:1. Vidjelo se moje neiskustvo kod šanse koju sam imao, vjerovatno bi meč otišao u drugom smjeru i žao mi je zbog toga. Zahvalan sam stručnom štabu što mi je ukazao prliku da debitujem, nastaviću da radim naporno i ostanem u konkurenciji za mjesto u reprezentaciji - kazao je Radulović nakon meča.

Poraz od Čeha pokvario je utisak, ali ne bi bilo pravedno samo na osnovu njega suditi o prvoj polovini 2023. godine. Crna Gora jeste u kvalifikacijama osvojila samo bod na domaćem terenu u dva meča protiv favorita (poraz od Srbije 2:0, remi sa Mađarima 0:0), ali ne treba zaboraviti da je pobijedila u Bugarskoj - tamo gdje je Srbija prije dvije noći u nadoknadi nadoknade osvojila bod. I ko zna da li će tamo pobijediti Mađarska.

“Sokoli” su, u svakom slučaju, ostali u igri za visok plasman, ali da bi zaista bili konkurenti - moraju da pobijede Litvaniju zu Bugarsku u septembru. Nimalo lak zadatak, poraz od Češke je vjerovatno uzdrmao tim, ali iz njega treba izvući prave pouke, a ne tek tako preći preko njega ocjenom da se “samo radilo o prijateljskom meču”.

Bonus video: