Tomićeva avantura: Tajland prepun fudbalskih i životnih izazova

Stručni štab Buriram junajteda čine Japanci i Crnogorci - Vladan Tomić o iskustvima na Dalekom istoku

4384 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Crnogorski trener Vladan Tomić uspješno je obavio polugodišnju “misiju” u stručnom štabu Buriram junajteda, najvećeg tajlandskog kluba - osvojena su sva tri domaća trofeja, a uskoro kreću pripreme za novu sezonu.

Čest je slučaj u inostranstvu da crnogorski trener bude pomoćnik crnogorskom treneru, a Tomić asistira Japancu - Masatadu Išiju, što je kaže veoma lijepo i korisno iskustvo.

“Volim nove izazove, nove kulture i mislim to je poenta ovog posla koji jeste specifičan i nezahvalan, ali i veoma izazovan”, kaže Tomić, koji je u Crnoj Gori radio kao pomoćnik Miodragu Vukotiću - u OFK Titogradu, Budućnosti, mladoj reprezentaciji Crne Gore.

“Iza mene je pola godine iskustva rada sa trenerom koji ima totalnu drugačiju filozofiju i pristup nekim stvarima od svega sa čim sam se do sada sreo. Vjerujem da je i to suština - stalna nadogradnja”.

Tajland nije njegovo prvo inostrano iskustvo, jer je samostalno vodio klub na Malti, Senglea Atletik, mlađe selekcije saudijskog Hadžera, bio je angažovan i u Kini.

Ne trči, kako kaže, da bude prvi trener. Važnije mu je nešto drugo.

“Sve zavisi od situacije do situacije, važno da sam u okruženju ljudi sa kojima mogu da sarađujem. Zato nikada nisam želio da forsiram, to se desi ili ne desi. Bilo je nekih ponuda, koje me nisu zanimale - zanima me organizovan siastem, a to imam na Tajlandu”.

Najuži dio stručnog štaba Buriram junajteda sastavljen je od Japanaca i Crnogoraca - jer, uz Tomića, tu je već duže vremena trener golmana Zoran Mijanović.

“Ispunjene su sve ambicije za prošlu sezonu, osvojili smo prvenstvo, FA Kup i Liga kup, ali to je nešto što se za klub kao što je Buriram podrazumijeva. Slijedi sada grupna faza Lige šampiona Azije, vjerovatno zahtjevni protivnici iz zemalja kao što su Koreja, Kina, Japan, Australija, ali klub ima iskustva”, kaže Tomić.

Ne samo na terenu...

“Buriram je klub koji ne bih mogao da uporedim sa bilo kojim našim, ili u regiji - počevši od orgnizacije, marketinga, pa sve do ‘Čang arene’ koja je uvijek ispunjena, a ima više od 30 hiljada mjesta, kao i kulture navijanja koja nalikuje velikim svjetskim pozornicama.

Bonus video: