Anto Drobnjak: Vjerujem u trijumf na Islandu, uprkos svemu

I dalje mislim da je jedina prednost Brejdablika to što mu je prvenstvo u toku, i što igra na domaćem terenu, na plastici. Ali, na nama je da se prilagodimo, da se adaptiramo. Da li je to realno i da li sam u pravu, pokazaće se za nekoliko dana - kaže sportski direktor Budućnosti Anto Drobnjak

10540 pregleda 66 reakcija 13 komentar(a)
Drobnjak: Fudbalska mapa se promijenila, Foto: FK Budućnost
Drobnjak: Fudbalska mapa se promijenila, Foto: FK Budućnost

Uvijek sam bio optimista - prvo kao fudbaler, sada kao neko ko van terena savjetima može da pomogne igračima i stručnom štabu. Najiskrenije vjerujem da će Budućnost osvojiti turnir na Islandu i proći u prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Anto Drobnjak, sportski direktor Budućnosti, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, svojevremeno šampion Francuske sa Lansom i prvi golgeter Lige 1, zna u kakvom je stanju crnogorski klupski fudbal posljednjih godina; zna kako naši klubovi prolaze na evropskoj sceni; zna da je Budućnost i prošlog ljeta ispala od Brejdablika, sa kojim bi i sada mogla da se sastane u finalu pretkvalifikacionog turnira za Ligu šampiona.

Pa, ipak, vjeruje...

- Vjerujem, i dalje mislim da je jedina prednost Brejdablika to što mu je prvenstvo u toku, i što igra na domaćem terenu, na plastici. Ali, na nama je da se prilagodimo, da se adaptiramo. Vjerujem da igrački možemo da ponudimo više. Stvarno i iskreno tako vjerujem i tako razmišljam. Da li je to realno i da li sam u pravu, pokazaće se za nekoliko dana - kaže Drobnjak za “Vijesti”.

Fudbaleri Budućnosti, crnogorskog šampiona, kreću na dalek put na sjever Evrope - još dalji ako se zna da će do Kopovagura, grada odmah pored Rejkjavika, mijenjati avione i putovati redovnim linijama.

Već u utorak ih čeka polufinale turnira koji crnogorski prvak još nije igrao - trebalo je nekoliko godina da koeficijent toliko opadne da bi se stiglo među četiri najslabije rangirane zemlje u Evropi. A da bi se stiglo do utakmice sa Brejdablikom, Podgoričani moraju da eliminišu prvaka Andore, ekipu Eskaladesa - ni to ne zvuči tako jednostavno, a još manje sigurno.

- Kada vidimo reprezentaciju Andore, koja više ne gubi tako ubjedljivo, koja je sada u kvalifikacijama parirala Švajcarskoj i Izraelu, i oba meča izgubila sa po 2:1, a kada znamo da u Eskaladesu igra nekoliko reprezentativaca, onda je jasno da nas i u polufinalu čeka sve osim lagan posao. Fudbalska mapa Evrope strahovito se promijenila posljednjih godina, svi igraju, svi napreduju. Nije to moje vrijeme kada smo Farskim Ostrvima davali između devet i 15 golova, gdje je svaki napad bio gol. Nije to ni vrijeme kada sam prije 18 godina bio prvi put sportski direktor Budućnosti, kada smo na Malti pobijedili 5:0. Sada je sve drugačije i teže po nas - navodi Drobnjak.

Otežavajuća okolnost za ionako smanjene mogućnosti i očekivanja crnogorskih klubova je nikad kraće vrijeme za pripreme - i na terenu, i van njega. Prvi put u istoriji u samostalnoj Crnoj Gori neki naš tim u junu počinje sa evropskim obavazama. Budućnost je, ipak, uspjela da reaguje - i napravi zreo tim koji je dobra kombinacija iskusnih i mladih, smatra Drobnjak.

- Otišlo je nekoliko fudbalera, mislim da smo za tako kratak period uspjeli da to nadomjestimo. Doveli smo mladog reprezentativca Ognjena Gaševića, još jednog bivšeg mladog reprezentativca Miloša Brnovića, Brazilac Almeida je neko ko, barem na prvi pogled, ima kvalitet, dok je Zvonko Ceklić igrač sa više od 100 utakmica u našoj ligi i ima iskustvo igranja u dvije inostrane zemlje - navodi Drobnjak.

Podgoričani su nakon osvojene titule ostali bez Vasilija Terzića, Zorana Petrovića, Marka Simića i Argentinca Lusera, dok je Filip Knežević dobio voljno zbog spornih izjava i lošeg učinka na terenu. Pet odlazaka - četiri dolaska, za sada...

- To je to što je moglo da se uradi za tako kratko vrijeme. Vidjećemo dalje, na osnovu rezultata na Islandu, šta možemo da uradimo. Vjerovatno će biti još neko pojačanje. Ne smijemo da zaboravimo, ili da zanemarimo, da imamo zlatnu generaciju mladih fudbalera, koji su bili okosnica kadetske reprezentacije koju su minuti dijelili od plasmana na Evropsko prvenstvo. Kada bi neko od njih sada eksplodirao, to bi bila najveća sreća, da ne moramo da dovodimo nikoga. U svakom slučaju, mislim da imamo i mlad, i zreo tim, vidjećemo koliko će moći da pokaže na Islandu.

Kompleksan žrijeb za nastavak evropskog puta nudi Budućnosti razne mogućnosti.

- Pa i taj put kroz Ligu konferencije ne izgleda tako loše. Bilo bi fenomenalno da osvojimo turnir na Islandu i tako što više “odložimo” prelazak u Ligu konferencije. Bilo bi to sjajno za klub i igrače, koji mogu samo da dobiju evropskim utakmicama - kaže Drobnjak.

Ako osvoji turnir na Islandu, Budućnost bi u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrala sa irskim Šamrokom, a u slučaju prolaska u 2. kolo čekao bi je Kopenhagen. Ako na Islandu ispadne u polufinalu - u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije igala bi sa bjeloruskim BATE Borisovim ili albanskim Partizanijem. U slučaju ispadanja u finalu - čekao bi je litvanski Žalgiris ili makedonska Struga.

Klub funkcioniše najnormalnije moguće

FK Budućnost je po ko zna koji put u posljednje dvije decenije u fazi “tranzicije” - prethodni predsjednik Veselin Mijač je vratio ključeve kluba Glavnom gradu, čeka se novi predsjednik i nova uprava.

To, kako ističe Anto Drobnjak, ne ometa normalno funkcionisanje kluba.

- Sve je u najboljem redu, to se čak i ne osjeća. Zatvorene su finansije, date garancije i na nama je da radimo i da se ponašamo profesionalno, kao i do sada. Za to imamo sve uslove. Siguran sam da će gradska uprava grada pronaći dobro rješenje i da će klub biti u pravim rukama - kazao je Drobnjak.

Bonus video: