Kandić: Za Arsenal je Evropa vrhunac, ali nećemo upasti u zamku

Predsjednik Arsenala Dejan Kandić u intervjuu za “Vijesti” uoči evropskog debija kaže da njegov klub ima mogućnost da uči na lošim iskustvima drugih koji su brzo debitovali u Evropi i još brže prošli put od vrha do dna

8473 pregleda 19 komentar(a)
“Učićemo na tuđim greškama”: Predsjednik Tivćana Dejan Kandić, Foto: Privatna arhiva
“Učićemo na tuđim greškama”: Predsjednik Tivćana Dejan Kandić, Foto: Privatna arhiva

Prije dva ljeta uz njih je išao status “vječitog” drugoligaša - ovih dana se spremaju za debi na evropskoj sceni. A prije samo 25 dana na penale su poraženi u finalu Kupa Crne Gore od Sutjeske.

Arsenal se meteorskom brzinom popeo do vrha crnogorske klupske fudbalske piramide, ali uz zadovoljstvo i čestitke koje Tivćani ovih dana dobijaju sa svih strana, spremajući se na put u Jermeniju predsjednik kluba Dejan Kandić na kompletan proces gleda sa velikim oprezom. I, priznaje to u razgovoru za “Vijesti”, sa dozom zebnje.

Svjestan je Kandić da je za mnoge klubove u Crnoj Gori još kraći bio obrnuti put na pomenutoj piramidi - od vrha do dna, svjestan je da i Evropa, i treće mjesto osvojeno prošle sezone, i finale Kupa, mogu da budu samo “čudo za jedno ljeto” bez prave konsolidacije i stabilizacije kluba.

A upravo su ovo trenuci kada treba udariti prave temelje i izgraditi klub koji će dugoročno moći da funkcioniše na zdravim osnovama, smatra prvi čovjek Tivćana.

- Naravno da je fantastičan osjećaj zbog svega što smo uradili u minulom periodu, veliki je izazov pripremati se za debi na evropskoj sceni, ali i istovremeno uvijek u mislima imamo neku vrstu bojazni da nam se sve ovo dogodilo prerano. Do prije samo mjesec nismo imali ni domaći teren, selili smo se iz grada u grad, kao turisti, nekada ni do dva dana pred utakmicu nismo znali gdje ćemo igrati. Veliki je prelaz, sada smo tim koji učestvuje u Uefinom takmičenju. Vjerujem, međutim, da će nam upravo taj oprez i doza straha da se sve dogodilo prerano, pomoći da ne upadnemo u zamku u koju su upali mnogi - kaže Kandić.

Arsenal piše istoriju, iako je prije samo godinu ušao u elitni rang crnogorskog fudbala
Arsenal piše istoriju, iako je prije samo godinu ušao u elitni rang crnogorskog fudbalafoto: FSCG

Arsenal ima priliku da uči - na tuđim greškama.

- Brzo smo prošli veliki put, nedavno su i u Nionu u sjedištu Uefe, prilikom žrijeba, bili iznenađeni i oduševljeni šta smo sve uradili za kratko vrijeme - gdje smo bili a gdje smo sad. Znamo, međutim, da je bilo klubova i kod nas koji su se probili slično kao mi, koji nisu imali iskustva, pa su ubrzo završili uzdrmani, i rezultatski, i finansijski i na mnogo drugih načina. Nismo iskusni ni mi, ali imamo mogućnost i priliku da učimo na tuđim greškama - dodaje Kandić.

Tivćani zbog toga uoči evropskog svjesno nisu ulazili u veliku potrošnju. I cijenu su već platili, u vidu rastanka sa nekoliko ključnih igrača, kao i sa trenerom koji ih je iz Druge lige katapultirao pravo u Evropu, Radisavom Dragićevićem.

- Nismo htjeli da se upuštamo u nešto što prevazilazi, ne samo naše sadašnje, nego i neke naše mogućnosti u narednom periodu. Nagrada koju ćemo dobiti od Uefe nije bila dovoljna da ispunimo zahtjeve igrača. Zato je bilo i odlazaka, ovih dana je teret na sportskom sektoru da uprkos svemu napravimo dobar tim. Siguran sam da ćemo to ponovo uspjeti na naš način, isti onaj kojim smo i došli do Evrope, sa velikim brojem igrača koji su igrali Drugu ligu. Vjerujemo u našu školu, puno nade polažemo u nju, vjerujemo u našu energiju koja je i naša najveća snaga - ističe Dejan Kandić.

Rival Arsenala u 1. kolu kvalifikacija je jermenski Alaškert. Prva utakmica se igra 13. jula u Jerevanu, revanš je 20. jula na “DG areni” u Podgorici.

- Mogli smo bolje da prođemo na žrijebu, imali smo i bližih destinacija i lakših protivnika, kao sto su timovi iz Andore ili San Marina. Izvukli smo jermenski Alaškert gdje putovanje iziskuje veća finansijska sredstva, a istovremeno nas čeka tim koji ima pet-šest godina iskustva igranja u Evropi i koji je igrao grupnu fazu Lige konferencije. Ali, na to nismo mogli da utičemo. Idemo u Jermeniju dva dana ranije, 11. jula i imaćemo vremena da se prilagodimo i aklimatizujemo.

Šta god bude u Evropi, pred Arsenalom je - sezona stabilizacije, ne samo na terenu.

- Opet će biti cilj da izborimo opstanak i udarimo temelje za ono što se zove stabilan prvoligaš. U Evropi želimo da se prikažemo najbolje što možemo.

A van terena...

- Još smo u procesu vraćanja dugova koji datiraju još iz 2021. godine. Do 31. decembra ove godine bićemo klub koji je na pozitivnoj nuli, što je zaista rijedak slučaj. Nemamo ni centa duga prema državi i poslujemo kao pravo preduzeće. Postajemo polako ozbiljna, i sve veća organizacija, dobili smo marketing menadžera, čovjeka zaduženog za socijalne medije, počeli smo da radimo interno knjigovodstvo za šta nas je “natjerala” Evropa i to je dobra stvar - objasnio je Kandić.

Tivćani vole fudbal, jedva čekamo da zaigramo na našem stadionu

Arsenal će 29. jula u drugom kolu Meridianbet 1. CFL dočekati Jezero. Biće to veliki dan za tivatski fudbal - prva prvoligaška utakmica ikada na stadionu u Gradskom parku, koji je u međuvremenu dobio novo ruho.

- Napravili smo svlačionice, obnovili teren, postavili tribinu, najviše zahvaljujući Fudbalskom savezu Crne Gore Tivćani će imati priliku da gledaju Arsenal na domaćem terenu. A Tivćani vole fudbal, pokazalo je baraž prošle godine, pokazalo je to i finale Kupa gdje smo angažovali 10 autobusa naše djece iz omladinske škole, i njihovih roditelja, koji su nas bodrili u Podgorici. To je ta naša energija, cijeli klub je kao porodica i to mnogo znači - rekao je Dejan Kandić i nastavio:

- Prošli smo agoniju prošle sezone, igrali kao domaćini na raznim terenima, to nas je sputavalo na svaki način, pa i finansijski, jer smo potrošili puno novca da iznajmimo te terene i stadione. I FSCG nam je pomogao nekoliko puta. Sada konačno imamo svoj dom na kojem ćemo igrati prvoligaške utakmice - zaključio je Kandić.

Bonus video: