Nije samo Kvaračhelija: Gruzija je fudbaski hit, sa 1. mjesta ide u četvrtfinale EP za mlade

Gruzija je danas u Tbilisiju remizirala sa Holandijom 1:1, i sa pet bodova osvojila prvo mjesto u grupi A

12605 pregleda 2 komentar(a)
Foto: twitter.com/GeorgiaGff
Foto: twitter.com/GeorgiaGff

Gruzija je već lansirala Hviču Kvaracheliju, 22-godišnju zvijezdu evropskog fudbala, a prvenstvo Starog kontinenta za igrače do 21 godine pokazuje da to nije sve što ova zemlja koja je dugo bila na fudbalskim marginama može da ponudi.

Na rasprodatom stadionu “Boris Paičadze” u Tbilisiju, Gruzija je igrala 1:1 sa Holandijom u trećem kolu i - kakva senzacija - osvojila prvo mjesto u grupi i kojoj su još dvije evropske velesile i zemlje poznate po radu sa mlađim kategorijama: Portugal i Belgija.

Ali, Gruzija je pokazala da se ne plaši, u prvom kolu je šokirala Portugal (2:0), u drugom je nadoknadila dva gola zaostatka protiv Belgije (2:2), a danas je povela protiv Holandije i na kraju izborila remi (1:1) za plasman u četvrtfinale - među osam najboljih timova u Evropi.

Seniorska reprezentacija Gruzija, baš kao i Crna Gora, još nije debitovala u završnici velikog turnira, a najveću šansu imala je prije četiri godine kada je u plej-ofu D Lige nacija poražena od Sjeverne Makedonije (1:0).

Mlade snage najavljuju da će se i to uskoro promijeniti...

A ko je novi Hviča Kvarachelija? Više je kandidata - prije svih, Zuriko Davitašvili, ofanzivac Bordoa, koji se danas u 42. minutu prošetao kroz odbranu Holanđana i postigao gol za 1:0. Ili, Giorgi Gagua, napadač belgijskog Uniona, Saba Sazonov, desni bek Dinama iz Moskve... Ne treba zaboraviti ni supertalentovanog golmana Valensije, 22-godišnjeg Giorgija Mamardašvilija...

Oni, i drugi fudbaleri za koje bi Evropa tek mogla da čuje, ne planiraju da se zaustave, a rival u finalu najvjerovatnije će biti Češka, koja danas u grupi C za drugo mjesto treba da osvoji bod protiv Izraela.

Iz grupe A prošao je Portugal, pobjedom nad Belgijom (2:1), a rival u četvrtfinalu biće mu Engleska.

Evropsko prvenstvo održava se u Gruziji i Rumuniji. “Trikolorima sa Karpata” to nije značilo kao Gruzinima, pa su se sa dva premijerna poraza oprostili i prije večerašnjeg remija (0:0) sa Hrvatskom u grupi B.

Dalje su prošli Španija i Ukrajina, koji su podijelili bodove u goleadi u Bukureštu (2:2).

Bonus video: