Raspucana Crna Gora: Još gol do najboljeg učinka u kvalifikacijama

Stevan Jovetić je sa šest golova već postao najbolji strijelac reprezentacije u jednom kvalifikacionom ciklusu. A još tri utakmice ostale su do kraja...
54 pregleda 1 komentar(a)
Fatos Bećiraj fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Reuters
Fatos Bećiraj fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2017. 11:49h

Crna Gora je u dosadašnjem toku kvalifikacija za Mundijal postigla 17 golova i na najboljem je putu da dođe do najboljeg golgeterskog učinka u jednom ciklusu.

Četiri ciklusa kvalifikacija do sada igrala je fudbalska reprezentacija Crne Gore, počevši od 2008. godine.

Najefikasnija je bila u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu 2014, predvođena Brankom Brnovićem, kada je postigla 18 pogodaka na 10 utakmica.

Devet je, međutim, „otišlo” na San Marino, najslabiju evropsku reprezentaciju. Takvog protivnika Crna Gora nema ovog puta, što dodatno podiže vrijednost napadačkog učinka Tumbakovićeve čete koja je na svakoj od sedam utakmica barem po jednom tresla mrežu rivala.

U prvom kvalifikacionom ciklusu, za Mundijal u Južnoj Afirici 2010, Crna Gora je predvođena Zoranom Filipovićem na 10 utakmica postigla devet golova.

U ciklusu za Euro 2012, pod Kranjčarem i Brnovićem, Crna Gora je na osam mečeva dala sedam golova. Igrala je baraž za plasman na EP.

U prethodnom ciklusu za Euro 2016, Crna Gora je pod Brnovićem postigla 10 golova na deset utakmica.

Stevan Jovetić je sa šest golova već postao najbolji strijelac reprezentacije u jednom kvalifikacionom ciklusu. A još tri utakmice ostale su do kraja...

Najbolji strijelac ciklusa za SP 2010. bio je Vučinić sa tri gola, u kvalifikacijama za EP 2012. Vučinić i Zverotić dali su po dva, ciklus za Mundijal 2014. obilježio su Damjanović i Delibašić sa po četiri, dok su u prethodnim kvalifikacijama tri igrača postigla po tri gola: Jovetić, Vučinić i Bećiraj.

Deset od 17 golova u tekućem ciklusu dali su Jovetić (6) i Fatos Bećiraj (4), dok su se po jednom u strijelce upisali Žarko Tomašević, Nikola Vukčević, Stefan Savić, Damir Kojašević, Stefan Mugoša, Marko Vešović i Marko Simić.

Dakle, devet različitih fudbalera treslo je mrežu protivnika u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji 2015, od kojih su trojica odbrambeni igrači.

Bonus video: