Marušićev trener o ljubavi prema biciklizmu: Za mene je fudbal anomalija

Mauricio Sari je i bankar, bio je direktor u svim značajnijim italijanskim bankama. Nikada nije profesionalno igrao fudbal, a trenerskim pozivom je počeo da se bavi tek u 49. godini

4143 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trener fudbalera Lacija Mauricio Sari pričao je za Eurosport o svojoj ljubavi prema biciklizmu, u predvečerje starta 110. izdanja Tur de Fransa, najprestižnije biciklističke trke na svijetu.

"Moja porodica je je porodica biciklista: otac, djed, stričev. Bila je to porodica koja je jela hleb i biciklizam. Fudbal je za mene bio 'anomalija', a ne biciklizam. koji je bio broj jedan".

Trener crnogorsko reprezentativca Adama Marušića je neobična fudbalska "pojava". Završio je ekonomiju, a cijelu mladost je radio kao bankar. Bio je direktor u svim značajnijim italijanskim bankama, kao i filijalama u Londonu, Cirihu i Luksemburgu.

Fudbal je igrao samo amaterski - nikada profesionalno, a trener je postao veoma kasno, tek u 49. godini. Nije mu to smetalo da vodi neke od najvećih italijanskih i engleskih klubova: Napoli, Juventus, Čelsi, sada Lacio...

Ipak, pored bankarstva i fudbala, otkriva svoju "skrivenu" ljubav, priča o svojoj mladosti na dva točka.

„Po mom mišljenju, bio sam dobar biciklista i osrednji fudbaler, ali imati porodicu biciklista iza sebe je nešto značilo, osjećao sam odgovornost da uzmem bicikl i pobijedim, čak i ako me nisu nikad pritiskali. Tada sam imao sve prijatelje koji su igrali fudbal, počeo sam i ja, ali moja velika strast za biciklizmom je ostala".

Omiljena trka mu je, jasno, Điro d'Italija, a biciklista kojeg najviše pamti - Franćesko Moser, šestostruki osvojač Trke oko Italije.

"Često noću gledam trke. Zašto? Zato što biciklističke trke počinju u aprilu, Điro je u maju, a to su obično odlučujući mjeseci za fudbalsku sezonu. To je loša sreća. Zato ugasim telefon, ne gledam ni u šta, u devet, deset sati, kada se konačno odmorim od posla, opustim se i gledam cijelu etapu ili cijelu trku u snimku".

Nije ni to lako...

"Mi u Laciju imamo veliki broj fizioterapeuta koji su veliki zaljubljenici u biciklizam. Pa kad rade, kada masiraju, gledaju trke, pričaju o njima... Nedavno, kada je bila Turneja po Flandriji, tuširao sam se poslije meča, došao sam do njih i rekao im - ko progovori, razbiću mu nos", kazao je Sari uz osmjeh.

Tur de Frans počinje u subotu 1. jula.

Bonus video: