Budućnost na Islandu - tri ugodna dana, pa krucijalno finale, Sekulić vjeruje u trijumf protiv Brejdablika

Podgoričani se spremaju za duel protiv domaćina i meč koji bi im donio barem još četiri evropske utakmice ovog ljeta

14603 pregleda 8 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost

Fudbaleri Budućnosti imaju tri puna dana na Islandu da se pripreme za finale pretkvalifikacionog turnira Lige šampiona, "ulaznicu" za kvalifikacije, meč koji bi mogao da im donese barem još četiri evropske utakmice ovog ljeta.

Protivnik, međutim, nije bezazlen, uz to je domaćin turnira, uz to je već pobjeđivao Budućnost.

Brejdablik je, dakle, veliki dužnik Podgoričana, koji će u petak veče pokušati da se revanširaju "blikarima", prvaku Islanda, za prošlogodišnju eliminaciju u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Polufinalni dueli pretkvalifikacionog turnira donijeli su očekivane ishode i ubjedljive pobjede favorita: Budućnost se rezultatski lako obračunala sa prvakom Andore Eskaldesom (3:0), a Brejdablik još lakše sa Tre Peneom iz San Marina, jedinim "pravim" amaterskim sastavom na Islandu (7:1).

“Daćemo sve od sebe da postignemo dobar rezultat i iskreno vjerujem da možemo da osvojimo turnir na Islandu. Svi želimo to”, kaže za sajt Budućnosti Balša Sekulić, dvostruki strijelac protiv Eskaldesa.

Optimizam pred finalni duel Podgoričani crpe i iz svog nastupa, ali i nekih detalja koje su vidjeli na meču Brejdablik - Tre Pene.

“Stručni štab je gledao utakmicu Brejdablika protiv Tre Penea uživo, a mi smo je gledali - uglavnom - u svojim sobama. Sve vrline i mane će nam biti predočene, analiziraćemo ih kvalitetno, tako da je potrebno da svi mi budemo na najvećem nivou i da nas koncentracija ne napušta nijednog trenutka. Brejdablik je zasluženo savladao šampiona San Marina, ali daleko od toga da je u prvom poluvremenu bio mnogo bolji rival”, dodaje Sekulić.

Budućnost je prošle sezone propustila šanse protiv Brejdablika - na Islandu je nervozom i crvenim kartonima (dva) maltene sama sebe pobijedila, u revanšu se ispromašivala i slavila samo utješnu pobjedu - 2:1, nakon poraza od 2:0 u prvom meču.

Prošla je godina, mnogo igrača se promijenilo, jedan koji je isključen tada na Islandu još plaća ceh (Andrija Ražnatović ima suspenziju), ali će utakmica u petak ipak pokazati je li podgorički klub naučio tu, vrlo skupu lekciju.

Sekulić tada nije bio igrač Budućnosti, ali se sjeća tih mečeva.

“Nisam bio u klubu, ali sam kao neko ko je proveo dugo vremena u Omladinskoj školi i kao dijete debitovao za Budućnost pratio te dvije utakmice. Imali smo i tada svoje šanse, ali ih nismo iskoristili, nadam se da će sada da bude drugačije. Brejdablik igra kod kuće, dolazi iz prvenstva, ali ništa nas to neće zaplašiti. Poštujemo rivala, ali imamo svoje želje, koje ćemo pokušati da ostvarimo na radost svih nas, ali i navijača koji nam šalju ogromnu podršku iz Crne Gore”.

I meč protiv Eskaldesa bila je nepoznanica za tim Miodraga Džudovića, koji je sa nekoliko novih igrača iza sebe imao samo jednu pripremnu utakmicu.

Nepoznanica je bio i protivnik, no sve se dobro završilo.

“Detaljno se pripremamo za svaku utakmicu kroz analize i treninge, tako je bilo i sada. Generalno smo se svi osjećali dobro, novajlije koje su skoro došle su se lako uklopile i mislim da smo dobro djelovali na terenu. Zasluženo smo pobijedili, a brzo uklapanje novih igrača govori da imamo timski duh i kvalitetnu grupu prije svega dobrih momaka”, kaže Sekulić, koji je počeo sezonu na najbolji mogući način za jednog napadača - golovima.

Prvi je postigao iz penala koji je izborio Petar Grbić, za potvrdu drugog, nakon dubinske lopte Zvonka Ceklića, morao je da čeka provjeru VAR tehnologije.

“Kao napadaču mi godi kada postižem golove, ali u ovom trenutku je najbitnija pobjeda tima. I do trijumfa smo došli upravo tako - timski”, ističe 25-godišnji napadač.

Vrlo važan meč igraju Podgoričani u petak na Islandu, zato nije na odmet da se ponovi: ako pobijede i osvoje turnir plasiraće se u 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, gdje kao rival već čeka irski Šamrok rovers. To bi Budućnosti donijelo prilično uzbudljivo evropsko ljeto, jer kad god ispali iz kvalifikacije za LŠ, čekao bi ih prelazak u kvalifikacije nižerangiranog takmičenja.

A slučaju da izgube od Brejdablika, odmah će se preseliti u kvalifikacije za Ligu konferencija, gdje je protivnik poraženi iz dvomeča Žalgiris (Litvanija) - Struga (Sjeverna Makedonija).

Bonus video: