Mažić i Čakir rukovodioci suđenja u Rusiji

Milorad Mažić imenovan za šefa sudijske organizacije u Rusiji, on za pomoćnika postavio Džunejta Čakira

3744 pregleda 0 komentar(a)
Mažić je stekao nevjerovatan autoritet sjajnim suđenjem tokom karijere, Foto: Printscreen YouTube/Sport Klub
Mažić je stekao nevjerovatan autoritet sjajnim suđenjem tokom karijere, Foto: Printscreen YouTube/Sport Klub

Ruski fudbalski savez - RFS, imenovao je novog šefa sektora za suđenje - Milorada Mažića. Srpski stručnjak potpisao je dvogodišnji ugovor s mogućnošću produženja na još godinu. Pavel Kamancjev, koji je prethodno bio na dužnosti, premješten je na mjesto šefa sudijske komisije.

"Zahvaljujem rukovodstvu RFS na ukazanom povjerenju. Poboljšati kvalitet suđenja u tako velikoj zemlji kao što je Rusija za mene je veliki izazov. Od 2019. godine u Rusiji je pokrenut veliki program reforme fudbalskog suđenja. U tom periodu puno je urađeno, pogotovo na početnim nivoima treninga, ali tu ne smijemo stati, već nastaviti ići naprijed. Ruska Premijer liga Kup Rusije su izlog ruskog fudbala i moj će prvi prioritet biti poboljšati kvalitet rada ruskih sudija na velikim fudbalskim turnirima", naglasio je proslavljeni srpski fudbalski sudija.

Njemu će prvi pomoćnik na novom poslu biti jednako poznato ime. Džunejt Čakir, sjajni turski fudbalski sudija.

"Fokus će biti na kontroli suđenja, njega će obavljati VAR inspektori, a ne ljudi na tribinama. Džunejt je moj veliki prijatelj. Skroman čovjek koji je napravio nevjerovatnu karijeru. Radio je u zemlji u kojoj je užasno teško biti sudija - imaju puno velikih klubova u zemlji. U Turskoj se fudbal sasvim drugačije doživljava i ne može se usporediti ni s jednom drugom sredinom. Kad idete tamo da sudite, navijači naprave takvu buku da je bilo kakva komunikacija s kolegama nemoguća. Čakir uživa veliki ugled čak i u takvoj ligi", zaključio je Mažić.

Mažićev vrhunac bilo je finale Lige šampioopna 2018. godine, na kojem je pretrčao čak 16 kilometara, a obuilježiel su ga greške Kariusa, golmana Liverpula u porazu od Reala (3:1).

Spekulisalo se da bi sudio i finale Mundijala u Rusiji da Hrvatska nije igrala najveću utakmicu s Francuskom. Mažić je sličan posao kao sada radio na Kipru, a bio je prvi strani sudija u najjačem šampionatu Kine.

Bonus video: