Modriću i Lovrenu nova optužnica zbog lažnog svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću

Tokom svjedočenja na suđenju Mamiću za korupciju i izvlačenja miliona eura iz Dinama, oba igrača su promijenila iskaze koje su dali tokom istrage, a Modrić je tvrdio da se ranijeg iskaza ne sjeća

12385 pregleda 6 komentar(a)
Lovren i Modrić, Foto: Shutterstock
Lovren i Modrić, Foto: Shutterstock

Tužilaštvo u Osijeku saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog davanja lažnog iskaza, a mediji navode da je riječ o kapitenu hrvatske fudbalske reprezentacije i igraču Real Madrida Luki Modriću i bivšem reprezentativcu Dejanu Lovrenu.

Tužilaštvo u saopštenju nije navelo imena optuženih, već samo da je riječ o hrvatskim državljanima rođenim 1985. i 1989. godine.

Protiv njih dvojice je već bila podignuta optužnica zbog davanja lažnog iskaza 2017. tokom suđenja nekadašnjem funkcioneru fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravku Mamiću, ali je ona odbačena.

Tokom svjedočenja na suđenju Mamiću za korupciju i izvlačenja miliona eura iz Dinama, oba igrača su promijenila iskaze koje su dali tokom istrage, a Modrić je tvrdio da se ranijeg iskaza ne sjeća.

Transferi Modrića i Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo je smatralo da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama. Regionalna N1 televizija na portalu prenosi da osječko tužilaštvo Lovrena tereti za lažno svjedočenje u septembru 2017. na Županijskom sudu u Osijeku tokom krivičnog postupka protiv Mamića i još trojice optuženih.

Tužilaštvo ga tereti da je svjesno neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom iako je znao da to ne odgovara istini.

Takođe je neistinito izjavio da je potpisao tri dopisa matičnom klubu u kojima se u njegovo ime traži isplata određenog postotka transfernog obeštećenja i sadrže potpis s njegovim imenom.

Rekao je da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je lično otvorio poseban račun u banci u Zagrebu i da je na dan uplate novca lično proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svjestan da je u to vrijeme bio u Francuskoj.

Modrić se tereti da je svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju kojima je regulisana podjela transfernog obeštećenja između njega i matičnog kluba, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska iz matičnog kluba.

On se tereti i da je znao da to ne odgovara istini jer je navedene anekse ugovora potpisao kada je napustio matični klub.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da Modrića tereti i da je, kada mu je predočen deo zapisnika iz istage, svjesno neistinito iskazao da je mislio samo na regulisanje njegovog građanskopravnog odnosa s trećom osobom i da nije iskazao da je anekse ugovora s matičnim klubom potpisao naknadno, iako je bio svjestan da to nije istina, prenijeli su hrvatski portali.

Bonus video: