Island, "linija razdvajanja": Tek je 30. jun, a već utakmica sezone

Fudbaleri Budućnosti protiv Brejdablika na Islandu (21h), u finalu pretkvalifikacionog turnira Lige šampiona, igraju utakmicu koja može da podijeli evropsko ljeto na uspješno ili neuspješno

15676 pregleda 41 reakcija 20 komentar(a)
Miomir Đuričković (Budućnost) na utakmici sa Brejdablikom na Islandu prošlog ljeta, Foto: FK Budućnost
Miomir Đuričković (Budućnost) na utakmici sa Brejdablikom na Islandu prošlog ljeta, Foto: FK Budućnost

Nije još ni jul, “prava” evropska sezona tek treba da počne, ovo je period kada je najveći broj timova tek u uvodnoj fazi priprema, ali za crnogorskog šampiona je došla nova realnost i drugačije ljeto od svih dosadašnjih.

I šta se dešava - već 30. juna Budućnost igra utakmicu sezone!

U debiju na pretkvalifikacionom turniru Lige šampiona, gdje učestvuju prvaci četiri klupski najslabije rangirane zemlje sa Uefine liste, tim Miodraga Džudovića igra utakmicu koja već dijeli evropsko ljeto na uspješno i neuspješno.

Podgoričani su bez velikih problema prebrodili polufinalni meč protiv šampiona Andore, večeras ih u finalu čeka teža utakmica i rival koji ih je porazio na istom stadionu sa 2:0 u kvalifikacijama za Ligu konferencija prije samo 12 mjeseci. Zbog toga, ali i takmičarskog ritma, prvenstva koje je u toku, domaćeg terena i specifičnih uslova na Islandu (plastični teren) Brejdablik je po bukmejkerima favorit protiv Budućnosti, ali Petar Grbić i drugovi žele da ugrabe svoju šansu, uz nadu da su naučili prošlogodišnju lekciju.

Trijumf na Islandu otvorilo bi sasvim novi evropskih horizont za crnogorskog prvaka ovog ljeta i osigurao još najmanje četiri evropska duela, omogućio “ostanak” na stazi Lige šampiona sve do kraja jula, a garantovao avgust barem u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

“Očekuje nas dobro organizovan protivnik, koji ima kvalitet, igra pokretljiv i brz fudbal... Mi moramo da mu odgovorimo kako taktički, tako i fizički. Pokušaćemo da neutralizujemo njihove jače strane, a da iskoristimo naše vrline. Mislim da su u ovom trenutku šanse jedanke - 50:50. Nadam se pozitivnom rezultatu i uspjehu”, poručuje sa Islanda trener Budućnosti Miodrag Džudović.

Budućnost je u polufinalu slavila protiv Atletik Eskaldesa 3:0, Brejdablik je “odgovorio” još ubjedljivijim trijumfom (7:0) protiv ekipe Tre Pene iz San Marina.

“Ta utakmica sa Tre Peneom nije realna slika, jer je Brejdablik kvalitetom bio daleko ispred protivnika. Međutim, neke detalje koje znamo o Brejdabliku vidjeli smo i na toj utakmici - to je izraziti posjed lopte, brza tranizicija, pridodavanje, mnoge rotacije na boku i direktnost prema protivničkom golu”, govori Džudović.

Malo je surovo za trenera Budućnosti i njegove fudbalere da tek druga utakmica u sezoni, nakon nikad kraćih priprema, bude i daleko najvažnija u ovom dijelu, ali takva je realnost crnogorskog klupskog fudbala.

Polufinale protiv tima iz Andore zato je dobro poslužilo Podgoričanima za “zagrijavanje”, a Džudović je siguran da njegov tim može još bolje.

“Treba da poboljšamo posjed lopte u odnosu na prošlu utakmicu. Moramo da budemo bliže protivničkom golu, da budemo agresivniji u odnosu na protivnika i da iz tih stvari izvučemo maksimum. Ako to uspijemo - ugrozićemo gol protivnika”, siguran je Džudović, koji je na kraju poručio:

“Optimistični smo, spremni smo... Obavićemo i nekoliko sastanaka do utakmice, iako znamo da nema mnogo vremena za pripremu, ali nadam se da ćemo da izvučemo maksimum”.

Duel na stadionu “Kopavogsvolur” u Kopavoguru, gradiću nadomak Rejkjavika, počinje u 19 sati po lokalnom, a dva sata kasnije po našem vremenu. Sudi Krištof Jakubik iz Poljske.

Pobjednik meča će u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrati sa irskim Šamrok roversom, poraženi će se u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija sastati sa poraženim iz dvomeča Žalgiris (Litvanija) - Struga (Sjeverna Makedonija).

“Način na koji smo izgubili prošlog ljeta daje nam još veći motiv”

Vezista Budućnosti Miomir Đuričković bio je strijelac u polufinalu protiv Eskaladesa, a trener Brejdablika je vjerovatno aludirao i na njega kao jednog od fudbalera protivnika kada je ustvrdio da su Podgoričani ove godine vrlo opasni iz prekida.

“Imali smo dug put do Islanda, odigrali korektnu utakmicu u polufinalu protiv prvaka Andore i u finale ulazimo sa velikom željom da nastavimo put u Ligi šampiona. Svi se držimo zajedno, vjerujemo u trijumf i nadamo se da ćemo obradovati sve naše navijače”, poručio je Đuričković.

Da Brejdablik vjerovatno i nije na prošlogodišnjem nivou, kada je eliminisao Budućnost, pokazuje i to što je u aktuelnom prvenstvu Islanda tek na trećoj poziciji sa deset bodova minusa u odnosu na prvoplasirani Vikingur.

“Brejdablik poznajemo odlično, znamo da su fizički izuzetno spremna ekipa, kao i da su tehnički poktovan tim. Gledali smo ih protiv Tre Penea, analizirali i neke prethodne utakmice, znamo da ćemo imati svoje šanse. Treba da budemo disciplinovani i odgovorni u defanzivi, a vjerujem da imamo brzinu i snagu u ofanzivnom dijelu da riješimo utakmicu. Svi znamo da smo ovdje na Islandu nesrećno izgubili prošle godine od Brejdablika nakon dva crvena kartona, a to nam daje još veći motiv da slavimo i nastavimo da se takmičimo u kvalifikacijama za Ligu šampiona”, jasan je Đuričković.

Bonus video: