CG i lista Fife: Najbolji 16, najslabiji 199, prosječno 76, sada 71. na svijetu

Kako se kretala naša reprezentacija na renkingu Svjetske fudbalske federacije od 2007. do danas

8095 pregleda 9 komentar(a)
Jovetić je jedini aktuelni član reprezentacije koji je igrao i prvi meč protiv Mađara, 2007., Foto: Boris Pejović
Jovetić je jedini aktuelni član reprezentacije koji je igrao i prvi meč protiv Mađara, 2007., Foto: Boris Pejović

Fudbalska reprezentacija Crne Gore zauzima 71. mjesto na novoj Fifinoj rang-listi, što je za dvije pozicije slabiji plasman u odnosu na kraj aprila, kada je objavljena prethodna lista.

Izabranici Miodraga Radulovića su od tada odigrali dvije utakmice, remizirali su sa Mađarskom (0:0) kod kuće u kvalifikacijama za EP 17. juna, a onda su tri dana kasnije izgubili od Češke (4:1) u prijateljskom meču, takođe na stadionu pod Goricom.

Poraz od Čeha je i ključni razlog pada na listi, ali i ne samo to - neke selekcije su, poput afričkog DR Konga, ostvarile dobre rezultate i pretekle našu selekciju, koja je sada bolja samo od Kosova (108.) kada su u pitanju reprezentacije sa teritorije nekadašnje Jugoslavije. Među njima je, naravno, najbolje plasirana Hrvatska, koja je 6. na listi, slijedi Srbija koja je na 25. poziciji, Slovenija je 60, Bosna i Hercegovina 61, a Sjeverna Makedonija 69.

Slovenci, Bosanci i Makedonci su, poput Crne Gore, doživjeli pad na listi nakon junskih mečeva.

Kada su u pitanju ekipe iz kvalifikacione grupe G, gdje Crna Gora zauzima treće mjesto, plasman na listi Fife ide istim redosljedom kao pozicije na tabeli - iza Srbije je Mađarska, koja je 36, Bugarska je 77, a Litvanija 145.

Još neki fakti vezani za “sokole” i listu Fife - najbolji plasman je bila 16. pozicija, juna 2011, najslabija 199, na početku, a prosječno mjesto otkada je naša reprezentacija debitovala na internacionalnoj sceni 2007. je 74.

Prva na rang-listi je i dalje je Argentina, na drugom mjestu je Francuska, a na trećem Brazil. Engleska je na četvrtom, Belgija na petom, a Hrvatska na šestom mjestu. U top 10 su još Holandija, Italija, Portugal i Španija.

Najveći napredak na listi u odnosu na april napravio je Kazastan, najviše poena zaradila je Jermenija, a najveći pad doživio je Vels, koji se sa 26. spustio na 35. poziciju.

Bonus video: