Preminuo je Vahidin Musemić, jedan od najvećih golgetera sa ovih prostora

"Spenser sa Koševa", kako su ga zvali, odigrao je Sarajevo 293 utakmice, zvanične i nezvanične, postigavši 169 golova

4678 pregleda 6 komentar(a)
Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo

Nekadašnji fudbaler Sarajeva Vahidin Musemić, jedan od najboljih golgetera sa ex-Yu prostora, preminuo je danas u 77. godini.

Gotovo cijelu karijeru proveo je u FK Sarajevo, za koje je 182 nastupa postigao 83 gola. Smatra se najvećim golgeterom kluba sa "Koševa" ikada - računajući i nezvanične utakmice, odigrao ih je 293 utakmice postigavši 169 golova.

Bio je ključni faktor u šampionskoj sezoni Sarajeva 1966/67, kada je postigao 23 gola u svim takmičenjima.

Jednu sezonu proveo je u francuskoj Nici, nakon koje se penzionisao zbog sve učestalijih povreda.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavije odigrao je 17 utakmica i postigao devet golova. Najviše se, međutim, pamti jedna asistencija - 1968. u polufinalu Evropskog prvenstva centrirao je Draganu Džajiću za veliku pobjedu protiv tadašnjeg svjetskog prvaka Engleske i plasman u finale.

Zvali su ga "Spenser sa Koševa", a iz FK Sarajevo ističu da je uz taj klub bio i u najtežim danima.

"Uz svoje Sarajevo bio je i u danima agresije na BiH. U tom periodu obavljao je funkciju tehničkog direktora kluba, a i nakon ratnog perioda bio je član rukovodećih organa FK Sarajevo. Bio je primjer kako se bori za grb na dresu tokom igračke karijere, i kako se odnosi prema svom klubu nakon završetka iste. Njegova ljubav prema FK Sarajevo svakim danom bila je sve veća, strast kada govori o svom klubu vidjela se u očima prilikom svakog razgovora, i sa njom je „inficirao“ cijelu svoju porodicu", kaže se na zvaničnom sajtu FK Sarajevo.

Bonus video: