Još je trener PSŽ-a, a prijeti mu zatvor: Galtje optužen za rasnu i vjersku diskriminaciju

Mediji su u aprilu objavili sadržaj mejla u kome se navodi da je Galtje u avgustu 2021, dok je vodio Nicu, rekao da "u ekipi ima mnogo crnaca i muslimana".

8306 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Treneru Pari Sen Žermena Kristofu Galtjeu sudiće se u decembru u Nici po optužbama za psihičko uznemiravanje i rasnu diskriminaciju igrača.

Galtje i njegov sin Džon Valovik Galtje privedeni su danas i saslušani povodom tih optužbi.

Nakon što je njegov sin pušten bez optužbe, Galtjeu će se 15. decembra suditi u Nici po optužbama za psihičko uznemiravanje i diskriminaciju na osnovu rase ili vjere, rekao je tužilac Gzavije Bonom.

Francusko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Galtjea nakon što su mediji u aprilu objavili sadržaj mejla u kome se navodi da je trener u avgustu 2021. godine rekao da "u ekipi ima mnogo crnaca i muslimana".

Galtje je vodio Nicu od juna 2021. do jula 2022. godine. On je odbacio optužbe, rekao da je "duboko povrijeđen" i najavio tužbu.

Vlasnicima i upravi Nice mejl je poslao tadašnji sportski direktor tog kluba Žilijen Furnije, koji nije bio u dobrim odnosima sa Galtjeom.

Ako bude proglašen krivim, Galtje bi mogao da dobije maksimalnu zatvorsku kaznu od tri godine i novčanu kaznu od 45.000 eura.

Očekuje se da će Galtje ovog ljeta napustiti pariski klub, iako ima ugovor na još godinu dana.

U tek završenoj sezoni osvojio je šampionsku titulu sa Pari Sen Žemrenom, ali je ekipa ponovo eliminisana iz Lige šampiona, ali i Kupa Francuske i vlasnici kluba su nezadovoljni.

Bonus video: