Još jedan trener je otišao - i šta sada?

Da li će promjenom pojedinaca, bio to trener ili direktor, i ispunjavanjem želja nekoliko desetina navijača, zaista biti riješeni problemi FK Budućnost koji su, sistemski i istorijski, koji se talože preko 20 godina

14093 pregleda 104 reakcija 26 komentar(a)
Miodrag Džudović više nije trener Budućnosti, Foto: FSCG
Miodrag Džudović više nije trener Budućnosti, Foto: FSCG

Budućnost gotovo tradicionalno traži trenera na početku sezone.

Poraz od Brejdablika u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija prošlog ljeta, uz loše izdanje u domaćem šampionatu, primorao je čelnike kluba da se tada zahvale na saradnji Aleksandru Nedoviću i da na njegovo mjesto dovedu Miodraga Džudovića.

Godinu ranije, na sličan način je otišao i Mladen Milinković, nakon eliminacije od Torshavna sa Farskih Ostrva, poslije dvije titule u Crnoj Gori.

Slična priča juče se ponovila sa Džudovićem, koji je takođe osvojio titulu, ali je nakon teškog poraza na Islandu od Brejdablika (5:0) u finalu pretkvalifikacionog turnira Lige šampiona, bio nepokolebiv u namjeri da podnese ostavku.

Razlika između Džudovića i gotovo svih trenera “plavih” u prethodnih desetak godina je u tome što je nekadašnji crnogorski reprezentativac - sam otišao, dok je većina ostalih napustila klupu “sporazumnim raskidom” ili nakon odluke čelnika kluba, tj, smjenom.

Džudović je i ispunio želju nekoliko desetina navijača koji su se prije dva dana okupili na kampu Budućnost da sačekaju stručni štab i fudbalere po povratku sa Farskih Ostrva, a noć nakon teškog poraza “obratili” su se krajnje neprikladnim transparentom: “Mijač, Drobnjak, Džudović... mrš iz kluba!”

Džudović je, eto, otišao, predsjednik Veselin Mijač će uskoro (najavio povlačenje prošlog mjeseca, traje otkazni rok), sportski direktor Drobnjak nije želio da ispunjava želje pojedinaca sa tribine, pa će, valjda, ostati...

U svakom slučaju, klub je napustio još jedan trener - i šta dalje? Da li će odlaskom pojedinaca, bio to trener, direktor, pa i predsjednik, biti zaista riješeni problemi kluba koji su - sistemski, istorijski, koji nisu nastali preko noći već su se taložili 20 i više godina?

Džudović je ekipu preuzeo u trenutku kada je Budućnost bila posljednja na tabeli, ali je do kraja sezone uspio da sa “plavima” osvoji titulu zahvaljujući boljem međusobnom skoru od najvećeg rivala - Sutjeske (obje ekipe imale po 70 bodova).

24 trenera promijenila je Budućnost za 17 godina fudbala u samostalnoj Crnoj Gori. Prvi je bio Miodrag Božović Grof, jeseni 2006, posljednji u nizu Miodrag Džudović, 2023.

“Budućnost se zahvaljuje Miodragu Džudoviću na požrtvovanom radu i tituli prvaka Crne Gore za prethodnu sezonu, ali je nakon lošeg rezultata za sve nas na Islandu i razgovora odlučeno da naš klub i 43-godišnji strateg krenu razdvojenim putevima. Naš klub Džudoviću želi sve najbolje u profesionalnom i privatnom životu”, saopštila je Budućnost.

Ko će biti novi trener i je li to zaista krucijalno pitanje? Sigurno nije nešto od čega zavisi budućnost kluba i što će tek tako promijeniti stvari, ali dolazi na dnevni red i mora da se rješava. Nova sezona jadne domaće lige počinje 23. jula, a četiri dana kasnije Budućnost protiv Žaligirisa ili Struge igra prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

Mnogo krupnija pitanja treba da rješava uprava kluba, ali koja uprava? Odlazeća ili dolazeća. Ko, zapravo, vodi Budućnost? Sudeći po saopštenju iz kluba, na snazi je neka kombinacija.

“Klub će blagovremeno obavještavati javnost o budućim koracima, a sve što se bude dešavalo u narednom periodu biće plod saradnje i dogovora predsjednika Veselina Mijača koji je u ostavci i vodećih ljudi Glavnog grada Podgorica, koji je vlasnik Budućnost”, saopštio je crnogorski šampion.

Bonus video: