Varvari: Novinar dušebrižnik, jedini nam je interes prosperitet kluba

"Dokle god smo mi cijenili da Veselin Mijač, predsjednik kluba, misli dobro klubu i izvlači maksimum iz kluba, ali i daje svoj, mi smo bili njegovi prijatelji"

16491 pregleda 31 reakcija 28 komentar(a)
Varvari, Foto: FK Budućnost
Varvari, Foto: FK Budućnost

Navijači Budućnosti "Varvari" reagovali su na tekst koji je danas objavljen na portalu "Vijesti" pod naslovom "Varvari i Mijač: Od ekskurzije na Islandu, zalivanja viskijem i ad hoc analize, do transparenata".

Njihovo saopštenje prenosimo integralno...

"Neuobičajeno nama, da se oglašavamo na ovaj način i u ovoj mjeri, ali do toga nas nažalost dovode dežurni dušebrižnici i takozvani novinari, ''zabrinuti'' za stanje u našem najvećem klubu.

Tekst i osvrt na stanje u klubu i odnos na relaciji Varvari-Mijač, koji potpisuje novinar najvećeg dnevnog lista u Crnoj Gori, do sada je više puta dokazao animozitet prema Varvarima, ali i našem klubu. O stanju u klubu i na stadionu piše čovjek kojeg niko nikad nije vidio na tribinama Pod Goricom, kada igra Budućnost. Očigledno da svoje informacije crpi iz raznoraznih kuloara. Ne treba mu stoga zamjeriti što nije u stanju da percipira odnos navijača i uprave, da i jedni i drugi imaju jedan cilj a to je uspjeh kluba. Dokle god se te dvije grupacije nalaze na istom fonu, potpuno je prirodno da postoji određena sinergija.

Varvari su u svojih 36 godina dugoj istoriji bezbroj puta pokazali da je naš isključivi i jedini interes prosperitet kluba, kao i trenutni rezultat. Zbog šire javnosti smo spremni da izađemo malo iz zone našeg djelovanja i da umjesto naših metoda borbe i slanja poruka, na ovaj način uđemo u medijski prostor i uhvatimo se u koštac sa stvarima koje pojedini problematizuju.

Kao što smo gore naveli, za interes i dobrobit kluba smo spremni da sarađujemo sa svima koji dijele našu strast i koji su spremni da sa nama, rame uz rame, biju bitke iz vikenda u vikend, kako bismo došli do novih pobjeda.

Dokle god smo mi cijenili da Veselin Mijač, predsjednik kluba, misli dobro klubu i izvlači maksimum iz kluba, ali i daje svoj, mi smo bili njegovi prijatelji.

Da li je i kako puklo na relaciji Varvari-Mijač, pokazali smo na sebi svojstven način i to sada čitav grad zna. Da li smo napravili grešku i ostavili prostor za razne špekulacije, koje je taj medij iskoristio kako bi pokušao da iskonstruiše priču kojoj prostora nema, jesmo.

Da navedemo niz razloga zbog kojih smo odlučili da uđemo u sukob sa sadašnjom upravom. Za razliku od drugih, Budućnost je naša briga 24 časa dnevno, sedam dana u nedjelji, dokle je nekima to predmet interesovanja samo periodično, kada ima prostora da se pokupi koji klik više i proda koji list više. Zato mi i znamo stvari koje novinari, čiji bi to posao bio da znaju, ne znaju.

Kada je Veselin Mijač donio odluku da napusti čelo kluba prije nešto više od mjesec dana, odmah nakon osvojene titule, probali smo da reagujemo blagovremeno, i pružimo doprinos u što bržem tranzicionom periodu. Tako da bi, što prije, dobili novu upravu i finansijere kluba i kako klub ne bi imao prazan hod, baš u najnepovoljnijem periodu preko ljeta. Kada, osim što dobrim rezultatom u Evropi je moguće napraviti i određenu sumu novca koja bi bila od značaja za budžet kluba, takođe dolazi i do sklapanja kockica za iduću sezonu, transfera koji u mnogome i odlučuju o tome kako će naš klub funkcionisati i izgledati iduće sezone.

Tada dolazimo do informacija, koje i on sam iznosi u javnost, da predsjednik ne želi da napušti klub naredna četiri mjeseca (ključna u funckionisanju kluba) i još niza informacija o ugovorima u klubu gdje se nanosila direktna šteta klubu, a korist pojedincima. Isti ugovori bi javnosti mogli postati poznati kada dobiju sudski epilog ili budu podnesene krivične prijave, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Tada odlučujemo da stupimo u kontakt sa predsjednikom kluba, ali i opštinom, da vidimo koji je način izlaska iz krize. Došlo se i do saznanja o ugovoru koji je predsjednik Mijač sklopio sa bivšom gradskom upravom, po kojem su oni, od čovjeka koji je sponzor i finansijer kluba, napravili čovjeka koji je vlasnik kluba, koji je kroz taj ugovor, dobio slobodu da izvlači dobit iz kluba, iako to nije bila dosadašnja praksa.

Da budemo potpuno pošteni, Budućnost je pod Veselinom Mijačem na domaćoj sceni postavila jedan standard, kakav Budućnost u Crnoj Gori mora da ima. Rezultati u Evropi nisu zakazali, već su bili katastrofalni. Kada smo ovo sve predočili predsjedniku kluba, kao i naš zahtjev, da dođe do smjene njega i rukovodstva kluba, čije je djelovanje prethodnih mjeseci nastavilo da radi po njegovim instrukcijama, konkretno, sportski direktor Anto Drobnjak, dobili smo obećanje da će se on povući i da neće tražiti nadoknadu(izuzetno visoku, koju mu je tim, do tada nezapamćenim ugovorom, omogućila bivša gradska vlast), mi smo se nadali da će on održati riječ.

Ipak, kasnije on je odustao od te namjere jer je htio da se naplati. Otvoreno je krenuo u sabotažu kluba, i to direktno preko sportskog direktora Anta Drobnjaka, koji je pristao na to da se ne dovede u klub nijedan igrač sa platom preko 3000e. Na taj način smo dozvolili da nam iz kluba pođu igrači koji su imali i želju da ostanu, da igraju za manje plate i bili su osvajači šampionata (kakvog takvog). Kao njihove zamjene su dovođeni igrači neadekvatnog profila počev od igrača iz najgorih ekipa lige, do igrača iz trećeligaša, a sve kao proizvod nekih ličnih konekcija predsjednika kluba.

Sportski direktor nije htio da podnese ostavku, valjda čuva svoju platu, koja je uzgred prilično iznad ovih 3000e koje je nudio igračima. Za razliku od njega, trener čiju smo ostavku takođe tražili je istu i dao, kako bi sačuvao lični integritet, iako je najmanji krivac od sve trojice, što je njegova ekipa bila na nivou nedostojnom ovoga kluba, zahvaljujući radu gorpomenutog dvojca.

Iz svih ovih razloga, samo i isključivo u želji za bolje sjutra klubu, Varvari kao čuvari grada i kluba će preduzeti još niz radnji, koje će u krajnjem za ishod imati odlazak kako predsjednika kluba, tako i sportskog direktora.

Za novinara, okrenutog senzacionalizmu, imamo pitanje. Šta ste vi uradili da do ovoga ne dođe, da li imate preče teme od crnogorskog šampiona, zašto niste kao novinar iskoristili svoja zakonska prava i putem zakona o slobodnom pristupu informacija, pristupili", navode "Varvari" u saopštenju.

Sjutra odgovor novinara "Vijesti"

Bonus video: