Tumbaković pred meč sa Rumunijom: Blizu smo, ali i daleko

“Sada već ne razmišljamo o prvoj utakmici, kao najvažnijoj, već razmišljamo o sve tri, u istom kontekstu. Vrlo smo blizu, ali i daleko. Treba ovih 270 minuta odraditi na pravi način”, kazao je Tumbaković na pres konferenciji uoči sjutrašnjeg meča pod Goricom
3 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.09.2017. 12:07h

Prvi put od kada je selektor Crne Gore, Ljubiša Tumbaković je izašao iz okvira u kome je bio od početka takmičarskog ciklusa, i samo o prvoj narednoj utakmici govorio kao o najvažnijoj.

Duel sa Rumunijom je sada jedna jedna od tri najvažnije, a to je znak da nada i vjera u čudo – postoji.

“Sada već ne razmišljamo o prvoj utakmici, kao najvažnijoj, već razmišljamo o sve tri, u istom kontekstu. Vrlo smo blizu, ali i daleko. Treba ovih 270 minuta odraditi na pravi način”, kazao je Tumbaković na pres konferenciji uoči sjutrašnjeg meča pod Goricom.

Tri kola prije kraja kvalifikacija, Crna Gora je na drugom mjestu u grupi, sa tri boda manje od lidera Poljske, a bodovno poravnata sa Danskom, koju dočekuje u pretposljednjem meču kvalifikacija.

“Kada smo govorili da je meč sa Kazahstanom mnogo bitan, nismo napamet govorili. Sada tek vidimo šta nam znači ta pobjeda. Ona nam pobjeda otvara prostor da se bavimo matematikom. Kada bismo osvojili tri boda protiv Rumunije, dobili smo novu podršku, baš zbog toga što smo na najbolji način završili meč sa Kazahstanom”, kazao je Tumbaković.

Crna Gora u ponedjeljak igra protiv ekipe, koja je žrijeb dočekala u prvom šeširu, kao, na papiru, najjača selekcija u grupi.

Situacija se promijenila, Rumunija se sjutra bori da zadrži teorijske šanse za drugo mjesto, Crna Gora za nastavak trke za plasman u završnicu.

“Mislim da u ovakvim mečevima nema favorita. Svaka ekipa na početku kvalifikacija misli da može da osvoji jednu od prve dvije pozicije. Mi smo ostali u takmičarskom tonusu do kraja, što smo zacrtali prije početka ciklusa. Poljska ulazi sa određenom prednošću, ali tek treba da osviji dovoljno bodova da bi ostala na prvom mjestu”, kazao je crnogorski selektor.

Rumunija nema mnogo izbora pod Goricom, sve osim pobjede definitivno joj zatvara vrata Mundijala.

“Skautirtali smo Rumune dvije godine. Gledali smo ih i na Evropskom prvenstvu. Osciliaju, ali imaju potencijal. Ako budu maksimalno mobilni i ozbiljni, mogu da naprave veliki problem. Ako ispolje neke negativne stvari, onda mi možemo da nametnemo naš kvalitet”, kazao je Tumbaković.

Kako god se završe kvalifikacije, jasno je da fudbalska reprezentacija priča lijepu priču, da rad koji sprovode Tumbaković i njegovi saradnici ima smisao i za budućnost.

“U ove dvije godine sistematično ulazimo u priču, koja ima poruku i za budućnost. Mi se trudimo da stvorimo priču na terenu, shodno potencijalu i kvalitetu igrača koje imamo. Dobijamo fizionomiju, koja još nije prava, ali je na pravom putu da bude. Ovi rezultati nisu slučajni , več posljedice temeljnog rada i odnosa, koji igrači imaju prema tom radu. Očekujem da nastavimo tim putem, ali sport je nepredvidiv. Mi ćemo se truditi da odgovorimo zahtjevima do kraja kvalifikacija”, kazao je Tumbaković.

U tom procesu jedina bolna lekcija do sada je poraz u Jerevanu, od Jermenije, nakon vođstva od 2:0.

“Iskusniji smo iz utakmice u utakmicu, ali sad tek vidimo koliko bi nam značio bar jedan bod iz Jerevana. Ako je nešto pozitivno iz tog meča, onda je to lekcija koju smo dobili”, rekao je Tumbaković.

Bonus video: