"Vijesti" su sporni ugovor Mijača i Glavnog grada objavile prije godinu i tri mjeseca

Odgovor, zapravo pojašnjenje, novinara navijačkoj grupi "Varvari"

21170 pregleda 76 reakcija 24 komentar(a)
Veselin Mijač i bivši gradonačelnik Ivan Vuković, Foto: PG Biro
Veselin Mijač i bivši gradonačelnik Ivan Vuković, Foto: PG Biro

Kao što je članovima navijačke grupe "Varvari" neuobičajeno da se oglašavaju putem medija, tako je i novinarima neuobičajeno da odgovaraju navijačima.

Ovo, zapravo, nije ni odgovor, već pojašnjenje.

U saopštenju navijača se navodi da su prije mjesec došli "do saznanja o ugovoru koji je predsjednik Mijač sklopio sa bivšom gradskom upravom, po kojem su oni, od čovjeka koji je sponzor i finansijer kluba, napravili čovjeka koji je vlasnik kluba, koji je kroz taj ugovor, dobio slobodu da izvlači dobit iz kluba, iako to nije bila dosadašnja praksa", te da je to razlog zbog kojeg traže njegov odlazak.

Na kraju su upitali novinara zašto nije iskoristio svoja zakonska prava i putem zakona o slobodnom pristupu informacija pristupio “ugovoru potpisanom između glavnog grada i gradskog kluba i isti iznio u javnost i problematizovao”.

Prije će biti da navijači nisu bili dovoljno informisani (možda ih nije ni zanimalo) šta se događa sa gradskim klubom, jer su "Vijesti", 22. maja 2022. godine, u tekstu pod naslovom "Mijač nastavlja da vodi Budućnost, ali pod povoljnijim uslovima: Može da bude sponzor i za džabe", detaljno opisale novi aranžman Veselina Mijača i tadašnje gradske vlasti.

U dijelu tog teksta piše:

"Dok je prema aktuelnom ugovoru, Mijačeva kompanija dužna da godišnje obezbijedi 1,2 miliona eura – ne računajući prihode od transfera, marketinga, Uefe... – po novom se ti prihodi uračunavaju u sponzorstvo.

Hipotetički, ako Budućnost, recimo, od transfera igrača u jednoj godini zaradi 1,2 miliona, taj novac bi se „evidentirao“ kao sponzorstvo „Savane“, koja, dakle, više ne bi imala obavezu da u klub ulaže sopstveni novac...

… dobit pripada sponzoru, koji i određuje raspodjelu dobiti. To može da znači da budžet kluba može da bude projektovan na minimalnih 1,2 miliona eura, a da se svaki dodatni euro prikaže kao dobit...”.

To je pojašnjenje, a potpuno je nevažno da li je, koliko puta i koliko godina bilo koji novinar bio na stadionu pod Goricom kada igra Budućnost.

Bonus video: