Igrao sa Tevesom, pojačao Jezero

Plavljani doveli 23-godišnjeg Argentinca Fakunda Arandu, momka koji je prošao sve mlađe kategorije Boke juniors, trenirao i sa prvim timom

11550 pregleda 336 reakcija 12 komentar(a)
Karlos Teves i Fakundo Aranda, Foto: Privatna arhiva
Karlos Teves i Fakundo Aranda, Foto: Privatna arhiva

Argentinac Fakundo Aranda, novi fudbaler Jezera, nije prvi Argentinac u crnogorskom fudbalu. U prethodnih 15 godina bilo ih je desetak, od Gustava Lopesa (Budućnost) 2008, do Rodriga Fausta (Petrovac 2023).

Niti jedan “gaučos”, međutim, nije imao takav pedigre kao najnovije pojačanje Plavljana. Aranda ima 23 godine, a u fudbalskoj biografiji mu piše da je bio član Boke juniors, mitskog kluba iz Buenos Ajresa. Fotografija iz svlačionice sa Karlosom Tevesom svjedoči o tome.

Nije, međutim, odigrao zvanični meč za Boku juniors, a bilo bi i previše - teško da bi završio u Crnogorskoj ligi, uz svo poštovanje za Jezero i bilo koji naš klub. Trener Ivan Brnović ipak vjeruje da Aranda, koji igra na poziciji krila, može napravi razliku - barem onoliku koliku je pravio napadač Faust, član Plavljana u sezoni 2021/22.

Fakundo Aranda je zvanično nastupao za trećeligaše, San Telmo i Klub Sportivo Penjarol i vjeruje da će mu prvi fudbalski dolazak u Evropu biti velika odskočna daska.

“Od 13. do 20. godine bio sam u Boki Juniors, igrao sam za sve mlađe kategorije i trenirao sa prvim timom, a sa 20 godina sam debitovao u klubu San Telmo. Fudbalski put me vodio i u Gvatemalu, tako da imam iskustva igranja i van svoje zemlje, nije mi prvi inostrani angažman. Prije Crne Gore sam igrao u Sportivo Penarolu”, kaže Aranda za “Vijesti”.

Agent Mićo Roganović, Fakundo Aranda i predsjednik kluba Ervin Tošić
Agent Mićo Roganović, Fakundo Aranda i predsjednik kluba Ervin Tošićfoto: Privatna arhiva

Crna Gora ga je, kako ističe, već oduševila - prirodnim ljepotama.

“Istina je da je ovo moje prvo iskustvo u Evropi i istina je da je ovo prelijepa zemlja. Prije dolaska u FK Jezero razgovarao sam sa Rodrigom Faustom i on mi je rekao kakav je grad i klub. Posavjetovao me je da dođem i odigram sezonu, smatrajući da će to biti dobar korak u karijeri za mene. Imao smo dosta razgovora sa mojim agentom Milovanom Roganovićem, kao i sa Gustavom Lopesom i oni su mi predložili ovu mogućnost”, ističe Argentinac.

Borba za opstanak “prirodno” je stanište Jezera, ekipe koja već tri godine kao domaćin igra van svog grada (obično u Beranama), ali svali put uspijeva da ispuni cilj.

“Ovo je pravi potez za moju karijeru - iskustvo u Crnoj Gori, i nadam se da ću se predstaviti na najbolji način kako bih fudbalski rastao, ali i dao najbolje što imam za moj novi klub. Prvi mi je cilj da pomognem Jezeru da se takmiči ravnopravno sa bilo kojom ekipom. Volio bih da napredujem, da sa ekipom odigram zapaženu ulogu, da ostvarimo što bolji plasman”.

Aranda već uveliko trenira sa novim saigračima.

“Odlično sam primljen, trudim se da naučim koju riječ da bih bolje komunicirao. Svi ljudi u klubu su me dočekali na fantastičan način, od trenera, pomoćnika, menadžera, predsjednika. Srećan sam što sam ovdje”, istakao je Aranda na kraju.

Bonus video: