Englezima titula bez primljenog gola, Traford odbranio penal Špancima u 99. minutu

Engleska je prvak Evrope u fudbalu do 21 godine, u finalu u Batumiju porazila je Španiju sa 1:0

5761 pregleda 3 komentar(a)
Engleska je bila najbolji tim, ali bez sreće nema titule u fudbalu, Foto: Twitter/England
Engleska je bila najbolji tim, ali bez sreće nema titule u fudbalu, Foto: Twitter/England

Erupcije naboja, neizvjesnosti, strepnje, iščekivanja.., to može samo fudbal! A kolijevka fudbala, Engleska u brojnim selekcijama bilježi sjajne rezultate u posljednjoj deceniji. Na redu je bila i mlada reprezentacija, koja se na Adžarabet areni u Batumiju promovisala u evropske prvake.

Engleska je bez primljenog gola došla do titule na Evropskom prvenstvu do 21 godinu u Rumuniji i Gruziji, gdje je u Batumiju u speklatakularnom finalu savladala Španiju sa 1:0.

Imala je Španija u nadoknadi penal, koji je u junaka promovisao mladog golmana Mančester sitija Džejmsa Traforda. Odbranio je penal Abelu Ruisu, potom i šut na odbijenu loptu Aimaru Orosu, dok je treći pokušaj Serhia Kamelja na sreću selekcije "tri lava" završio preko prečke. I to u devetom minutu nadoknade!

A u izjednačenoj igri, sa odličnim šansama i pokušajima na obje strane, gol odluke postigao je vezista Liverpula Kurtis Džons i to u četvrtom minutu nadoknade poluvremena. Vezista Mančesetr sitija Kol Palmer izveo je slobodan udarac sa 25 metara, Džons je utrčao na loptu u liniji "živog zida" i prevario je golmana "furije" Arnaua Tenasa.

Engleska je Adžarabat areni odigrala šestu utakmicu do naslova prvaka i slavila je u svim mečevima sa gol razlikom 11:0. Do nove titule su čekali čak 39 godina.

- Puno smo razgovarali o tome i osjećali smo da je došlo vrijeme da to napokon uradimo. Svi igrači su bodrili jedan drugog, najviše kada nisu igrali što govori o jedinstvu u timu. Time se najviše ponosimo - rekao je kapitan Engleske Tejlor Hervud-Bejlis.

Uprkos jedinstvu i zajedničkom uspjehu, heroj je Traford.

- Rekao sam momcima jutros da ću obraniti jedanaesterac ako bude sviran, i to se dogodilo. Dobra smo družina i vjerovali smo da niko neće uspjeti da nam pogodi mrežu - objektivnim samopouzdanjem pohvalio se Traford.

Tek Englezi su u uzrastu do 21 godine došli do trećeg naslova prvaka Starog kontinenta, ali su dugo čekali jer su prethdone dvije titule vezali 1982. i 1984. godine, a samo su jedno poraženi u finalima.

Španci su u Batumiju igrali čaku peto finale na posljednjih sedam izdanja EURO 21, a ukupno deveto u istoriji. Oni imaju pet titula, i dijele prvo mjesto sa Italijom. Engleska se po broju naslova izjednačila s Njemačkom.

Bonus video: