Više ih plaši stanje u kojem je CG fudbal, nego rival iz San Marina

Sutjeska u četvrtak protiv Kosmosa na "DG areni", revanš 20. jula. Nikšićani traže napadača, ali je kasno za prvo kolo

21106 pregleda 50 reakcija 16 komentar(a)
Sutjeska je osvajač Kupa, a imala je dobar žrijeb u Evropi, Foto: Luka Zeković
Sutjeska je osvajač Kupa, a imala je dobar žrijeb u Evropi, Foto: Luka Zeković

Sutjeska se sprema za evropske izazove i dvomeč sa Kosmosom iz San Marina u prvom kolu kvalifikacija Uefinu Ligu konferencija.

Nikšićani su domaćini u prvom meču, koji se igra 13. jula, za Dan državnosti, na podgoričkoj DG areni, revanš je sedam dana kasnije u San Marinu.

Ekipa Nenada Brnovića favorit je protiv drugoplasiranog tima jedine lige u Evropi koja ima slabiji rejting od crnogorske, ali s obzirom na to kakvi su rezultati naših klubova posljednjih godina - kako je CG šampion prošao prošle sedmice na Islandu, između ostalog, ništa više ne bi trebalo da čudi.

Zato su kraj Bistrice vrlo oprezni pred duel sa timom zvučnog imena ali i, izvjesno je, ne baš zvučnih kvaliteta.

"Iskreno, veće nam je opterećenje stanje u kojem se trenutno nalazi crnogorski fudbal i rezultati naših klubova u Evropi, nego protivnik. Nije pitanje jesmo li bolji od Kosmosa - ubijeđen sam da jesmo, ali sa maksimalnim oprezom i respektom moramo da pristupimo bilo kojem protivniku", kaže savjetnik za sportska pitanja i transfere u nikšićkom klubu, Igor Ćulafić.

Sutjesku je "mazio" žrijeb kvalifikacija za najmlađe Uefino takmičenje, pa je tako mogući protivnik u drugom kolu bolji iz dvomeča Penibont (Vels) - Santa Koloma (Andora).

"Za drugo kolo važi isto što i za prvo, ali prethodno moramo da eliminišemo Kosmos, pa tek onda da razmišljamo o narednom rivalu, takođe sa mnogo respekta i opreza. Ne znam jesmo li favoriti, ali čvrsto vjerujem da možemo da se plasiramo u treće kolo kvalifikacija", dodaje Ćulafić.

Sa kakvim igračkim kadrom će Sutjeska pokušati da ostane u Evropi i do druge polovine avgusta?

Stadion kraj Bistrice napustili su najbolji strijelac lige Tajrond Konrad, najbolji igrač lige (zvanično) i reprezentativac Novica Eraković, kao i još dvojica stranaca, Francuz Uiždi Sahli i Albanac Amir Bilali.

Stigli su za sada Vojin Pavlović iz Jezera, Đorđe Šaletić iz Iskre i Balša Vukotić iz Mornara pa, utisak je, aktuelni osvajač Kupa ulazi u novu sezonu igrački slabiji nego u prošloj.

"Slabiji jesmo ako se zna da su nas napustili najbolji strijelac i zvanično najbolji igrač lige, ali isto tako imamo tim koji je za godinu iskusniji u odnosu na prošlu sezonu. Možda to zvuči kao fraza, ali imamo nekoliko mladih reprezentativaca, Strikovića, Pajovića i Vukotića, imamo Šaletića koji je sa 21 godinom već odigrao preko 100 utakmica u našoj ligi, nekoliko evropskih takođe. I sa ovim timom imamo jednake ambicije koje smo imali prošle sezone, da osvojimo titulu i da se što bolje predstavimo i što više doguramo u Evropi", kaže Ćulafić.

Prelazni rok, međutim, nije završen, a propao je već izvjesni dolazak brazilskog napadača Alefa Firmina.

"Zadovoljan sam šta smo uradili do sada, ono što nam je potrebno jeste napadač, koji je prioritet, a takođe nam treba igrač koji je klasična desetka, na poziciji na kojoj je igrao Eraković. Napadač je, međutim, urgentan, iako nećemo stići da ga dovedemo i registrujemo za utakmice sa Kosmosm. Tim koji imamo sada suprotstaviće se ekipi iz San Marina", naglašava Ćulafić.

Sutjeska će napadača najvjerovatnije tražiti iz inostranstva.

"Imamo Strikovića koji je prva opcija u napadu, jer na našem tržištu nema igrača koji zadovoljava kvalitete koji su nama potrebni. Imamo prostora za dovođenje stranca, jer za sada u timu imamo samo dvojicu, Dušana Živkovića iz Srbije i Libijca Fahda Mohameda", zaključio je Ćulafić.

Meridian 1. Crnogorska fudbalska liga počinje 23. jula, a Sutjeska gostuje u prva dva kola, Jezeru i Mornaru.

Brazilac je stigao nespreman, vremenom nam je to postalo jasno

Sutjeska je predstavila Brazilca Alefa Firmina, koji je potom otišao nakon samo sedam dana.

Šta se dogodilo?

"Kako je vrijeme odmicalo, vidjelo se da je u izuzetno lošem fizičkom stanju i da će mu biti potrebno dva mjeseca da se dovede na nivo da može da odigra jednom poluvrijeme, za zahtjeve koje je postavio naš stručni štab. Prvih dana po dolasku to je pravdao umorom, prilagođavanjem, ali kako je vrijeme odmicalo vidjelo se da je pauza koju je zbog povrede imao u Ljapiju, a nakon toga i zbog završetka sezone, baš ostavila traga, uprkos individualnim treninzima koje je imao", kaže Ćulafić.

Da niste onda požurili da ga predstavite kao pojačanje?

"Moguće da jesmo, napravili smo grešku, ali ništa strašno, dešava se", ističe Igor Ćulafić.

Bonus video: