Arsenal pred evro-promociju: Bez pritiska i grča na Alaškert

Tivćani već u debitantskoj sezoni u domaćoj eliti izborili prve kvalifikacije za Ligu konferencija, defanzivac Radule Živković u svom 10. uzastopnom evropskom pokušaju vjeruje u ekipu

4215 pregleda 8 komentar(a)
Radule Živković i Jasmin Muhović uoči finala Kupa protiv Sutjeske, Foto: FSCG
Radule Živković i Jasmin Muhović uoči finala Kupa protiv Sutjeske, Foto: FSCG

Fudbaleri Arsenala spremaju se za evropski debi i već sjutra (11. jul) putuju za Jerevan, gdje će četvrtak igrati prvi meč 1. kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Rival je favorizovani Alaškert, ali u ekipi Zorana Tripkovića vlada odlična atmosfera, a provijava i doza optimizma pred prvo evropsko vatreno krštenje “oružara”.

I dok Arsenal očekuje istorijski debi, štoper Radule ŽIvković će desetu godinu zaredom igrati u predtakmičenjima evropskih kupova.

- Počelo je sa ekipom Mladosti, sada OFK Titograda, kada smo imali i najbolji put do dvomeča sa Seviljom koja je i osvojila Ligu Evrope te 2013. godine. Čak šest puta sam bio kapiten, po tri puta u dresu OFK Titograda i Rudara, i nije da nemam iskustva. A na sreću, imaju ga i brojni moji saigrači, poput Kojaševića, Nikača, Šahmana, Maraša.., koji su se pridružili ekipi. Tačno je da je Arsenal značajno promijenio sastav u odnosu na istorijski rezultat iz prošle sezone, kada se direktno plasirao u evokupove i nesrećno u penal-seriji izgubio finale Kupa Crne Gore. Pošto sam bio dio i prethodnog sastava, smatram da je snaga ekipa otprilike izjednačena - kazao je 32-godšnji defanzivac Arsenala.

Tivćani su tokom prirpema za put u Jerevan odigrali tri pripremne utakmice na Zlatiboru i nakon pobjede nad Sutjeskom (2:0), identičnog poraza od Željezničara i potom sa 2:1 od Radničkog iz Kragujevca, završnu provjeru su izgubili u Nikšiću prije četiri dana, u novom duelu sa Sutjeskom - 1:0.

- Bilo je puno kombinovanja, ali tim koji je izašao u prvom poluvremenu duela kraj Bistrice odigrao je odlično, lopta je kružila i zaista smo bili bolji i zadovoljni igrom. To je način na koji treba da odigramo i protiv favorizovanog Alaškerta. Da, favroiti su, jer su redovan učesnik evropskih kvalifikacija, imali su i značajnih uspjeha, ali kažem saigračima - samo bez pristiska i grča, nepotrebno je jer i porazi su sastavni dio igre. Na nama je da odigramo kako najbolje znamo. Ne smijemo ponoviti greške iz finala Kupa, kada nas je neiskustvo sputalo do poluvremena. U svlačionici smo se dogovorili da igramo, bili smo bolji rival, ali i nedovoljno srećni da preokrenemo i riješimo utakmicu sa Sutjeskom i prije penala - prisjeća se Živković.

On je na polusezoni debitantskog nastupa Arsenala u domaćoj eliti pojačao ekipu koja je iz barža zaslužila promociju, a onda imala i sjajan ostatak sezone - od ciljanog opstanka do Evrope.

- Hoće mi se da moja ekipa izbori Evropu. Došao sam iz Dečića za koji sam u 18 mjeseci odigrao 18 utakmica, ni u jednoj nismo poraženi, ali te povrede... Pauza, gubitak mjesta u prvom timu, a onda sam izgubio želju za novim dokazivanjem i stigao je poziv Arsenala. Upravo sam i produžio ugovor na godinu i presrećan sam. Imao sam osjećaj da je to odlična odluka, a uprava sa Dejanom Kandićem, Rankom Krgovićem i Novicom Radojičićem čini sve da klub doživimo kao svoj. Eto, 17 sezona sam u našoj Prvoj ligi, igrao na svim pozicijama u defanzivi, te od kapitena Koma sa 18 godina, pa Budućnosti, dva puta OFK Titograd, Rudara i Dečića. Ali, nikada se lakše nisam dogovorio oko novog ugovora na godinu, ovdje se radi sistematski, korak po korak Arsenal postaje ozbiljan klub - zaključio je Živković.

Živković: Jermeni su favoriti, ali i pod većim pritiskom

Prvi meč u Jerevanu 13. jula, pa revanš na “DG areni” u Podgorici sedam dana kasnije, daće uvid i novom treneru Zoranu Tripkoviću u ekipu i ambicije u narednoj prvoligaškoj sezoni.

- Alaškert je odličan, igrali su prije dvije godine grupnu fazu Lige konferencija, znam i da su namučili Rendžers. Ali, mi treba da samo razmišljamo o našoj igri, bez imperativa rezultata. Taj grč i euforija koju donosi samo učešće u Evropi preskupo koštaju naš fudbal. Sa Tripkovićem i njegovim stručnim štabom nema tog pritiska velikog očekivanja, radi se kvalitetno i prvo poluvrijeme generalne provjere sa Sutjeskom mi govori da smo na dobrom putu. Uspjeh ne dolazi preko noći. U ekipi imamo iskustvo, bivše reprezentativce... I ja sam bio na širem spisku, ali nisam dobio priliku. Lom jagodične kosti, pa potom niz nekih povreda kojh vjerovatno su me spriječili da postanem rekorder po broju nastupa u našoj prvoj ligi - kaže Radule Živković.

On je nakon sjajne evropske priče sa OFK Titogradom imao i ponude iz inostranstva.

- Bila je sjajna ponuda na četiri godine, ali uvijek bi iskrsli nekakvi problemi. Mada, ne sumnjam u lični kvalitet, jer brojni su treneri sa kojima sam radio i njihovo povjerenje je potvrda tome - objasnio je Živković, koji će u oktobru napuniti 33 godine.

Bonus video: